Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Yaras mördare fick utbrott i fängelset

Yara, 8, misshandlades till döds.
Foto: PRIVAT
Amani Madi, 34, dömdes till livstids fängelse för mordet.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Nu har Amani Madi tilldelats en varning av Kriminalvårdene efter att ha misshandlat en i personalen.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Yara var bara åtta år gammal när hon misshandlades till döds av sina fosterföräldrar.

Flickans fostermamma, Amani Madi, dömdes till livstids fängelse – och hennes vistelse på Hinseberg har sedan dess kantats av problem.

Efter att ha misshandlat en i personalen har Madi nu tilldelats en varning av Kriminalvården.

Åttaåriga Yara misshandlades till döds av sina fosterföräldrar i Karlskrona. År 2015 dömdes Yaras fostermamma Amani Madi, 34, till livstids fängelse för mordet och hennes sambo, Yaras morbror, dömdes till fängelse i 14 år.

Fostermammans psykiska hälsa har tidigare granskats och under en period flyttades hon från kvinnoanstalten Hinseberg till rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Sedan en tid tillbaka sitter hon återigen på Hinseberg – och nu har Amani Madi varnats efter en incident på fängelset.

Misshandlade fängelsepersonal

Amani Madi ska i november förra året ha misshandlat en i personalen på anstalten. Efter denna händelse tilldelades hon en varning av Kriminalvården, då beteendet strider mot anstaltens regler. Amani Madi överklagade beslutet till Förvaltningsrätten, som sedan avslog överklagan.

Enligt förvaltningsrättens dom har hon ”inte följt anstaltspersonalens anvisningar, samt därtill uppvisat ett högljutt och aggressivt beteende genom att slå till en personal på armen och greppa tag i dennes arm”.

Amani Madi har medgett att hon höjde rösten och att hon ”knuffat undan en hand” på personalen, skriver SVT. Anstalten ska vid upprepade tillfällen haft problem med henne, då hon flera gånger har rapporterats för våld, hot och olämpligt uppträdande.

Yara var åtta år gammal då hon mördades av sina fosterföräldrar.
Foto: POLISEN

LÄS MER: Vårdnadshavarna döms för mord


Flydde från Gaza

Yara kom till sina släktingar i Sverige bara 15 månader innan hon dog, efter att ha flytt från kriget i Gaza. Flickan misshandlades mycket illa, både med och utan tillhygge. På en brödkavel som beslagtogs hittades Amani Madis DNA, samt Yaras blod.

”Det är svårt att föreställa sig övergrepp i form av våld mot ett barn som är värre än det Amani Madi har utsatt Yara för. Den fråga som tingsrätten ställer sig i sammanhanget är varför Amani Madi har utsatt ett så litet barn för ett så besinningslöst våld”, skrev Blekinge tingsrätt då kvinnan dömdes.

Amani Madi har sedan start hävdat att hon är oskyldig och menade i initiala polisförhör att Yara hade skadats i skolan. Yaras morbror hävdade i stället att det var Amani Madi själv som slog flickan. 

– Det är fortfarande en tuff situation för henne. Hon anser att hon är oskyldig, säger Madis advokat Eric Widner till SVT.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!