Yara, 8, misshandlades till döds. Foto: PRIVATYara, 8, misshandlades till döds. Foto: PRIVAT
Yara, 8, misshandlades till döds. Foto: PRIVAT
Amani Madi, 34, dömdes till livstids fängelse för mordet. Foto: TOMAS LEPRINCEAmani Madi, 34, dömdes till livstids fängelse för mordet. Foto: TOMAS LEPRINCE
Amani Madi, 34, dömdes till livstids fängelse för mordet. Foto: TOMAS LEPRINCE
Nu har Amani Madi tilldelats en varning av Kriminalvårdene efter att ha misshandlat en i personalen. Foto: TOMAS LEPRINCENu har Amani Madi tilldelats en varning av Kriminalvårdene efter att ha misshandlat en i personalen. Foto: TOMAS LEPRINCE
Nu har Amani Madi tilldelats en varning av Kriminalvårdene efter att ha misshandlat en i personalen. Foto: TOMAS LEPRINCE

Yaras mördare fick utbrott i fängelset

Publicerad

Yara var bara åtta år gammal när hon misshandlades till döds av sina fosterföräldrar.

Flickans fostermamma, Amani Madi, dömdes till livstids fängelse – och hennes vistelse på Hinseberg har sedan dess kantats av problem.

Efter att ha misshandlat en i personalen har Madi nu tilldelats en varning av Kriminalvården.

Åttaåriga Yara misshandlades till döds av sina fosterföräldrar i Karlskrona. År 2015 dömdes Yaras fostermamma Amani Madi, 34, till livstids fängelse för mordet och hennes sambo, Yaras morbror, dömdes till fängelse i 14 år.

Fostermammans psykiska hälsa har tidigare granskats och under en period flyttades hon från kvinnoanstalten Hinseberg till rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Sedan en tid tillbaka sitter hon återigen på Hinseberg – och nu har Amani Madi varnats efter en incident på fängelset.

Misshandlade fängelsepersonal

Amani Madi ska i november förra året ha misshandlat en i personalen på anstalten. Efter denna händelse tilldelades hon en varning av Kriminalvården, då beteendet strider mot anstaltens regler. Amani Madi överklagade beslutet till Förvaltningsrätten, som sedan avslog överklagan.

Enligt förvaltningsrättens dom har hon ”inte följt anstaltspersonalens anvisningar, samt därtill uppvisat ett högljutt och aggressivt beteende genom att slå till en personal på armen och greppa tag i dennes arm”.

Amani Madi har medgett att hon höjde rösten och att hon ”knuffat undan en hand” på personalen, skriver SVT. Anstalten ska vid upprepade tillfällen haft problem med henne, då hon flera gånger har rapporterats för våld, hot och olämpligt uppträdande.

Yara var åtta år gammal då hon mördades av sina fosterföräldrar.Foto: POLISEN

 

LÄS MER: Vårdnadshavarna döms för mord

 

Flydde från Gaza

Yara kom till sina släktingar i Sverige bara 15 månader innan hon dog, efter att ha flytt från kriget i Gaza. Flickan misshandlades mycket illa, både med och utan tillhygge. På en brödkavel som beslagtogs hittades Amani Madis DNA, samt Yaras blod.

”Det är svårt att föreställa sig övergrepp i form av våld mot ett barn som är värre än det Amani Madi har utsatt Yara för. Den fråga som tingsrätten ställer sig i sammanhanget är varför Amani Madi har utsatt ett så litet barn för ett så besinningslöst våld”, skrev Blekinge tingsrätt då kvinnan dömdes.

Amani Madi har sedan start hävdat att hon är oskyldig och menade i initiala polisförhör att Yara hade skadats i skolan. Yaras morbror hävdade i stället att det var Amani Madi själv som slog flickan. 

– Det är fortfarande en tuff situation för henne. Hon anser att hon är oskyldig, säger Madis advokat Eric Widner till SVT.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag