Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Yara-mördarens nya utbrott inne i fängelset

Amani Madi nekade under rättegången till att ha skadat Yara. Men bevisningen mot henne talade ett annat språk. Amani dömdes bland annat för att ha krossat flera ben i flickans kropp.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Yara var åtta år här hon 2014 hittades död hos sina fosterföräldrar i Karlskrona. Hon hade utsatts för en mycket grov misshandel.
Foto: Privat
Amani Madi sitter inlåst på anstalten Hinseberg.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Åttaårige Yaras mördare, den livstidsdömde Amani Madi, 35, har på nytt fått en varning i fängelset. 

Den här gången fick hon raseriutbrott och kallade kriminalvårdare för respektlösa, psykopater och dumma i huvudet, skriver SVT Blekinge.

Amani Madi dömdes mot sitt nekande tillsammans med sin make för att ha misshandlat sin fosterdotter Yara till döds med en brödkavel.

Efter att Amani Madi misslyckats överklaga livstidsdomen för mord på Yara har hennes tid i fängelset präglats av bråk och problem. Hon har i utredningar som lämnats in till både tingsrätt och hovrätt beskrivits sakna förmåga till medkänsla och ha liten eller ingen bristande förmåga att sätta sig in i andra människors känslor.

Amani varnades förra året för att ha slagit en kriminalvårdare på armen och varit högljudd. Nu varnas hon på nytt av Kriminalvården efter att ha fått ett raseriutbrott mot personalen på anstalten Hinseberg där hon avtjänar sitt straff.

Förnekar bråk

Bråket ska ha uppstått den 2 juli i år när Amani Madi enligt personalen kom in till personal i vaktrummet för att tala om en matbeställning som hon ansåg vara fel. 

Men när personalen skulle ge en henne en förklaring ville hon inte lyssna och blev ombedd att lämna vaktrummet. Hon ska då ha  gått ut till andra intagna och skrikit att hon blivit knuffad. Hon skrek också att kriminalvårdarna var "respektlösa, psykopater och dumma i huvudet".

När hon senare fick ge sin version förnekade Amadi Mani att hon skrikit och anklagade personalen för att ha ljugit. Hon överklagade varningen till Kriminalvårdens huvudkontor som i början av augusti fastställde varningen.

Yara blev bara åtta år gammal.
Foto: PRIVAT

Var fosterföräldrar till Yara

Amani Madi och hennes make, som är Yaras morbror, var fosterföräldrar till Yara, 8 år, som skickades till familjen av sina föräldrar från Gaza. 

Yara hittades svårt misshandlad och död i parets lägenhet i Karlskrona på valborg 2014.

Yaras morbror skyllde under rättegångarna på sin hustru. Han dömdes till 14 års fängelse för mord. Paret har tre egna barn som har tvångsomdehändertagits. 

Varningar ger längre straff

Varningarna som Amani Madi fått har för närvarande inte praktisk betydelse eftersom hon har dömts till livstid.

Hon kommer dock senare ha möjlighet att ansöka om tidsbegränsat straff i Örebro tingsrätt som hanetar den typen av mål. Varningarna kan då vägas in till hennes nackdel och försvåra att hon får gehör för en sådan begäran.

Den så kallade Gryningspyromanen Ulf Borgström fick bland annat en månads förlängning av sitt straff på grund av just att han varnats för misskötsel under sin tid i fängelset.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!