Yara, 8, flydde kriget
– slogs ihjäl i Sverige

Yara, 8 år, misshandlades till döds sitt eget hem i Karlskrona.
Foto: Privat

Klockan 11 på tisdagen kommer hovrättens dom i det brutala mordet på Yara, 8 år. Hon misshandlades till döds sitt eget hem i Karlskrona. Åklagaren Pernilla Åström vill att hennes morbor döms till livstid för mord. I tingsrätten fick han sex års fängelse för grov misshandel.

Under förhandlingen i hovrätten i Malmö pekade hans hustrus advokat ut honom som tänkbar gärningsman.

Hustrun, Amani Madi, dömdes i tingsrätten för mord. Både hon och maken vill bli friade.

Kvällsposten rapporterar direkt från hovrätten när domen kommer och sänder även den presskonferens som hålls klockan 11.15 av domaren, hovrättspresidenten Lennart Svensäter.

Tingsrätten fann inga förmildrande omständigheter för 8-åriga flickan Yaras vårdnadshavare, hennes morbror. Han dömdes till fängelse för att inte ha skyddat flickan tillräckligt och hans fru Amani Madi fälldes för den brutala dödsmisshandeln. Utredningen av mordet på Yara är en smärtsam beskrivning av hur ett barn far så illa att det slutar med att hon mördas.

Mannen har pekat ut kvinnan som tidigare valt att enbart neka. I hovrätten lade hennes advokat, Eric Widner, fram en ny förklaring, att den juristutbildade mannen varit förslagen och skapat en situation som pekade ut hustrun så att han själv skulle gå fri.

Yara, 8, gjorde under första tiden i Sverige snabbt stora framsteg i skolan. Hon var bland annat duktig i ämnen som matematik och uppfattades som begåvad. Den här bilden är tagen under hennes sista dag i livet.
Foto: Privat
Här på Tullskolan gick Yara.
Foto: Christer Wahlgren
Yara var tillbakadragen men har också beskrivits som glad och pigg.
Foto: Privat

– Han använder väl valda ord för att förmedla ett budskap, sa Eric Widner bland annat i sin slutplädering.

Men det är mycket som pekar mot kvinnan. Det visar den här sammanställningen som Kvällsposten gjort.

Dagen då hon slogs ihjäl var en av de dagar då den tystlåtna Yara hade en bra dag i skolan.

Tvåorna på Tullsskolan ägnade den onsdagen innan valborg 2014 åt att plocka skräp. Barnen gick i grupper om tre för att "Hålla Sverige rent" och belönades med tacos till middag och en gnuggis att sätta på handen. Våren var definitivt på väg men det var ännu så kallt att det var nödvändigt med jacka. En av lärarna såg att Yara satt och huttrade och hämtade flickans vinterjacka. Flickan, som var ganska liten och tunn för sin ålder, tackade och fortsatte äta med god aptit.

Yara, 8, gjorde under första tiden i Sverige snabbt stora framsteg i skolan.
Foto: Privat
Hon var bland annat duktig i ämnen som matematik och uppfattades som begåvad.
Foto: Privat
Tisdagen den 29 april hade de varit på besök hos släktingar till den tings- och hovrättsdömda Aman Madi, 31. Under natten tvingades hela familjen tillbringa flera timmar på stationen i Kristianstad. Då togs den här bilden av en medresenär. Yara är i mitten i rött.
Foto: Privat
Sista dagen i Yaras liv, den 30 april, var Yara glad när och lekte med de andra barnen. Då togs den här bilden av en lärare. På kvällen samma dag avled Yara.
Foto: Privat
Yara misshandlades och fördes livlös till sjukhus. Då var skadorna på åttaåriga Yaras kropp så omfattande att rättsläkare, ambulanspersonal och polis hade svårt att ta in det.
Foto: Privat
Rami Ashour, 32, dömdes under tisdagen för mordet. Han får 14 års fängelse.
Foto: Polisen
Den här bilden togs av polisen för att visa Amani Madis händer i jakt på bevis. En av händerna var mycket rödflammig. Under tisdagen fastställde hovrätten hennes livstidsdom.
Foto: Polisen
Amani Madi har uppgett att hon är utsatt för allvarliga hot från sin makes familj som tillhör en annan politisk falang i Gaza än hennes egen.
Foto: Polisen
Yaras föräldrar, Madleen och Mohammed Alnajjar samt brodern Ilan, var i Gaza när de fick beskedet om dotterns död. Yara har ytterligare en bror samt en syster.
Foto: SALEH JADALLAH
Polisen spärrade av delar av fastigheten bland annat hissen i familjens hyresfastighet.
Foto: Polisen
Här på en madrass på golvet i lägenheten sov Yara.
Foto: Polisen
Amani Madi har försökt skicka hemliga meddelanden till sin make som hon skrev i Koranen under tiden i häktet. Hon skrev bland annat hur mycket hon älskade honom.
Foto: Polisen
Efter att Yaras kista burits ut från Runda rummet i Kalskrona körde begravningskortegen förbi hennes skola på väg till kyrkogården.
Foto: Ludvig Thunman
Yaras pappa Mohammed Alnajjar i mitten i svart skjorta.
Foto: Ludvig Thunman
Yaras pappa begravde sin dotter med sina egna händer på en vacker kyrkogård utanför Karlskrona.
Foto: Ludvig Thunman
Pappan har berättat att det inte var tänkt att Yara skulle vara kvar i Karlskrona för all framtid utan bara en begränsad period.
Foto: Ludvig Thunman
Ett stort antal människor hade kommit för att ta ett sista farväl av flickan.
Foto: Ludvig Thunman
Här en bild från minnesstunden. Till höger Yaras pappa Mohammed Alnajjar.
Foto: Ludvig Thunman
Yaras begravning i blev en sorgens dag i Karlskrona. Hennes klasskamrater kom dit och lämnade blommor och teckningar.
Foto: Ludvig Thunman
Här på Tullskolan gick Yara.
Foto: Christer Wahlgren
1 / 20

Ur sin ficka plockade Yara fram en liten gummiödla som hon haft med sig och visade för läraren. 8-åringen förklarade att ödlan var hennes lilla kompis och stöd, en skyddsängel.

Vid det här laget hade Yara hunnit vara i Sverige i lite drygt 15 månader och språket gick bättre och bättre även om den riktiga djupförståelsen inte fanns där ännu. Men det fanns fler barn på skolan som talade arabiska så det blev naturligt att hon pratade sitt modersmål med dem. Lärarna tyckte att flickan tagit stora steg. När hon anlände från Palestina hade hon varit "näst intill apatisk" av upplevelser hon hade med sig. Enligt familjen hade hennes skola blivit bombad när hon befann sig i den omedelbara närheten och flickan påverkades djupt. Hon hade blivit nervös och nästan aggressiv mot sina småsyskon.

Yaras pappa Mohammed följde det rättsliga efterspelet på plats i Sverige. Bilden är tagen på en presskonferens med Karlskrona kommun och Socialstyrelsen.
Foto: Sanna Dolck

Och väl i Sverige gjorde flickan teckningar på tavlan som föreställde flygplan och människor som låg blödande på marken. Bilder som gjorde henne upprörd.

Men när Yara väl kommit till ro visade hon sig vara både klipsk och vetgirig även om hon inte var den som briljerade. Yara var tillbakadragen men beskrevs också som glad och pigg. Fast den senaste tiden hade hon varit tystlåten, rentav nedstämd. Dessutom hade hon slutat på fritids och hennes frånvarokurva hade stigit brant efter juluppehållet. Frånvaron var uppe på sådana nivåer att det kunde bli aktuellt att gå om tvåan helt och hållet.

Tidigare hade hon haft problem med att komma i tid på morgnarna men nu var hon borta i långa perioder. Kollegiet var oroliga för flickan och hade agerat. Både genom att besöka henne i hemmet och i samtal med vårdnadshavarna, hennes morbror och hans fru Amani. Att flickan var nedstämd var kanske inte så konstigt med tanke på att hon var så långt från sin mamma och pappa. Under tiden som hon bodde med morbrorn och hans fru fick kontakten med föräldrarna gå via långa skypesessioner. Det var mest mamman och Amani som höll i den kontakten, medan männen flikade in lite hälsningar och frågor.

Fast den senaste tiden hade mor och dotter inte kunnat prata med bild av olika orsaker. Bland annat hade webbkameran krånglat, enligt Amani Madi. Men även om föräldrarna bodde i Gaza kände de en trygghet i att Yara var med morbrorn och hans fru. De kunde vara oroliga för att något skulle hända ute i trafiken eller på skolan men inte i hemmet.

– De enda som visste vad Yara hade blivit utsatt för, det var ju några skolkamrater som hon berättade för och visade blåmärken på benen, säger chefsåklagare Pernilla Åström.

Den här bilden på Yara är tagen av Amani Madi.
Foto: Privat

Enligt kamraterna berättade Yara att morbrodern och hans fru slagit henne.

– Och hon sa till de barnen att de fick inte säga någonting. Ett av barnen hade sagt att vi måste säga till någon vuxen men Yara hade fått den kamraten att svära vid Gud på att inte säga till någon och att de hade hotat med att slå ihjäl henne om någon fick veta. De vågade inte säga något av hänsyn till henne. Och det förstår jag.

Men på skräpplockardagen syntes inget sådant. Yara, som i vanliga fall brukade ha luggen hängande, hade satt upp håret med ett diadem så att man såg hennes ansikte tydligt. En av lärarna noterade diademet och sa till flickan att hon tyckte det var fint.

En sak man lagt märke till med Yara var att det var väldigt viktigt att hon kom hem i tid. Flickan verkade bli skärrad om det inte fanns en klocka i närheten så att hon kunde ha koll. Efter skräpplockardagen hade både elever och lärare en ledig dag att se fram emot. Men, enligt skolkamrater, hade Yara kanske föredragit att vara kvar i skolan.

Vid ett annat tillfälle hade hon sagt " Åh, nej, varför är det helg igen" när barnen pratade om vad de skulle göra.

– Vi genomförde förhören med barnen så tidigt som möjligt, säger Mats Dalén.

Några kanske var påverkade av vad de hade hört men det kändes som att de berättade från hjärtat i alla fall. Det är alltid en faktor man får väga in, men man hade känsla av att det var självupplevt.

När elever och lärare var klara för dagen hade de hunnit allt från att plocka skräp till att blåsa såpbubblor och leka lekar. Yara gick hem till lägenheten, från skolan innebär det en promenad på cirka 500 meter. Hon ska aldrig gå tillbaka till skolan igen.

Vid 22-tiden på kvällen ringer Amani Madi SOS. Det hörs barngråt i bakgrunden när kvinnan på upphetsad och bruten engelska försöker förklara att hennes baby inte andas.

– Come quickly.

Både Amani Madi och mannen häktas som misstänkta för att ha dödat Yara.
Foto: Rickard Nilsson

Ambulansmännen blir visade in i lägenheten där Yara ligger livlös på soffan i vardagsrummet. Den första ambulansmannen hittar vare sig puls eller andning och uppger senare samma kväll i förhör att flickan känts kall. Som att hon varit död i två timmar. Men några tecken på våld eller oreda syns inte i vardagsrummet. Sjukvårdarna tar upp defibrillatorn men får inget utslag, bara ett streck. De är fokuserade på uppgiften de har framför sig och fortsätter upplivningsförsöken men förstår snabbt att det är ett polisärende. Flickan har långa ärmar och ben på kläderna men när de lyfter på dem för att sätta nålar ser de att hon har blåmärken på armar och ben. Dessutom är händerna svullna.

Den de tror är Yaras mamma går runt i lägenheten med ett barn på armen. Det andra barnet i hushållet är också vaket. En granne som kan arabiska är där och erbjuder sig att hjälpa till att översätta.

Han berättar senare hur morbrodern sagt upprepade gånger att det var kvinnan som gjorde det.

Ambulansen kommer till adressen 22.00. 45 minuter senare är Yara på sjukhusets akutintag där de sista upplivningsförsöken görs innan flickan dödförklaras. Under natten får Mats Dalén veta vad som skett i ärendet som ska bli hans från och med morgonen. Det första han får se av flickan är bilderna på hennes kropp som tagits på sjukhuset under natten. Då är morbrorn och hans fru gripna och hörda en första gång.

Polisen fotograferade Amani Madis händer i jakt på bevis. En av händerna var mycket rödflammig.
Foto: Polisen

– Jag såg ju bilder på omfattningen av misshandeln men man kan ändå inte förstå vidden av det. Jag var med på obduktionen sedan. Det är väl först då man riktigt inser hur mycket det egentligen var, säger Mats Dalén.

Yara var en liten tjej och i princip hela kroppen var täckt av blåmärken

Hon har blåmärken över hela kroppen utom under fotsulorna i princip. Hon är så sönderslagen så att det är helt sjukt. Underhuden är totalt söndertrasad, det är så massivt våld. Det är svårt att beskriva, så jävligt är det.

Under chefsåklagare Pernilla Åström får Mats Dalén och hans kollegor pussla ihop vad som hänt i lägenheten på Holmgatan från det att Yara lämnar skolan tills att ambulansmännen kommer dit. Yaras död och utredningen som följer slår de närmast drabbade med sorg och sänder chockvågor genom hela samhället.

Grannar berättar att de sett flickan kånka tunga kassar till tvättstugan eller från matbutiken. Andra har hört paret gräla högljutt den sista tiden och den aktuella kvällen. Någon har sett Yara halta och tyckt att flickan varit tunt klädd i kylan. Många berättar om hur ledsen de tyckte flickan såg ut. Hur hon vek undan med blicken.

Här på en madrass på golvet i lägenheten sov Yara.
Foto: Polisen

Morbrorn och hans fru Amani har, med vissa avvikelser, sagt ungefär samma sak hela tiden. I förhören säger morbrorn att flickan var hemma när han kom till lägenheten vid 14.  Hans fru säger att flickan måste ha haft skadorna när hon kom hem klockan 16 på eftermiddagen för Yara kom bara in och la sig på madrassen i sitt rum, somnade och sedan gick hon inte att väcka.

– Ingen av deras berättelser är ju sann. Skadorna har ju uppkommit och det finns spår i lägenheten som säger annat, säger Mats Dalén.

Spåren handlar bland annat om utdragna hårtussar, blodspår och blodstänk som säkrats på olika ställen i lägenheten. Hade flickan legat på den madrass hon hade som säng i sitt rum hela tiden så borde spåren bara finnas där. Av de många skador som konstateras på flickans kropp är det bara ett som är öppet och blöder och som därmed lämnat spår som polisen kunnat följa.

– Spåren kommer ju från skadan som blöder och det är ju bara en enda av 255. Så hon har uppenbart blivit skadad på många fler sätt eller på fler ställen i lägenheten än vad vi kan visa, säger Mats Dalén.

Bland annat inne i en garderob där höjden på blodbilden, storleken på dropparna och mönstret berättar för kriminalteknikerna om riktning och hastighet på våldet. Här har minst åtta slag träffat flickan, enligt utredningen. Men även i form av stänk som säkrats på kassar med kläder som stått i lägenheten. På en brödkavel i lägenheten finns DNA från kvinnan och blod från Yara. På foton efter gripandet syns en rodnad och ett avskavt område på kvinnans vänstra hand som åklagaren kopplar ihop med misshandeln.

Förutom de otaliga blåmärkena har Yara frakturer i kroppen. Några flera veckor gamla. Skador som även de går stick i stäv med de misstänktas berättelser. Hur skulle flickan ha kunnat gå omkring i lägenheten med de skadorna? Hur skulle hon kunna ta av och på sig kläder själv med brutna fingrar?

Med hjälp av bland annat förhören, mobil och datatrafik har utredarna etablerat en tidslinje. Det som sker i hemmet under de här timmarna är, vid sidan av den oerhörda tragedin, vardagliga ting. Mannen rensar och lagar fisk som han fångat tillsammans med sonen tidigare under dagen. Han röker några cigaretter, tittar på tecknad film med barnen och på kvällen chattar han på Facebook med en kvinna som familjen träffade på centralen i Kristianstad något dygn tidigare. Båda är akademiker och konversationen handlar om allt från gemensamma erfarenheter till svårigheterna med det svenska språket till hur situationen är i Palestina. På kvällen chattar hans fru, som vanligt, med Yaras mamma. Amani klagar bland annat på hur trött hon är. När mamman frågar efter hur det är med Yara svarar morbrorns fru att flickan sover.

Yaras föräldrar, Madleen och Mohammed Alnajjar samt brodern Ilan, var i Gaza när de fick beskedet om dotterns död. Yara har ytterligare en bror samt en syster.
Foto: SALEH JADALLAH

Under kvällen tar morbrodern två filmer med sin mobil. Den första tar han eftersom han hört bråk från flickans rum och går dit för att kolla och avstyra. Rummet är bara svagt upplyst från gatan och men visar hans hustru vid Yaras madrass. Kvinnan hörs uppmana barnet att sova. Tre minuter senare tar mannen en ny film i badrummet. Här syns Amani spola vatten i ansiktet på den livlösa flickan. Här hörs mannen säga till kvinnan "Finns det någon människa, som slår en annan människa på det här sättet? Det är ju ett barn."

När Mats Dalén talar om tidslinjen som etablerats ger det flera timmar under eftermiddagen där misshandeln kan ha skett. Och med tanke på skadorna och dödsorsaken så måste det ha varit utdraget. Yara dör av fettembolisering och kvävning. Det innebär att fettvävnaden slagits sönder och förts ut i blodet. När det kommer till lungorna täpper det till och orsakar kvävning. Det är en utdragen process

Yaras begravning blev en sorgens dag i Karlskrona. Hennes klasskamrater kom dit och lämnade blommor och teckningar.
Foto: Ludvig Thunman

Morbroderns påstående om att hans hustru slagit Yara under tiden mellan att de två filmerna är tagna faller på sin egen orimlighet, menar Mats Dalén.

– Våldet har ju utförts under lång tid, kanske i flera timmar. Och tittar vi på tidslinjen där de misstänkta varit aktiva på sina telefoner och datorer så är där några timmar före 18 där ingen av dem varit aktiv och det stämmer överens med fettemboli.

Yaras pappa Mohammed begravde sin dotter med sina egna händer utanför Karlskrona.
Foto: Ludvig Thunman
Ett stort antal människor hade kommit för att ta ett sista farväl.
Foto: Ludvig Thunman
Yaras pappa döljer sitt ansikte i sin hand under minnesstunden.
Foto: Ludvig Thunman

Sent i utredningen lägger Amani Madi till en punkt i berättelsen om vad hon gjort under eftermiddagen.

– Hon har ju lagt till efter ett tag att hon har varit ute på promenad men det har vi inte några som helst belägg för, säger Pernilla Åström.

– Hon har inte kunnat säga någonting om den promenaden vare sig åt vilket håll hon gick eller hur länge hon var ute. Hon har bara sagt att hon tog med barnen ut. Hennes man har sagt att hon inte var ute alls.

Under rättegången mot de misstänkta mördarna får Yaras föräldrar tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna vara med. Yara hade haft en god man när hon kom till Sverige. Men när den kvinnan blev sjuk och dog så övergick vårdnadsskapet på morbrodern.

Pappan har förklarat att han personligen känt morbrodern sedan barnsben och att han till och med hållit honom i sina armar som nyfödd. I förhör förklarar Yaras pappa att sådan är kulturen och traditionerna där de kommer ifrån.

"En morbror är, han motsvarar fadern. Det vill säga att morbrorn är som en far för syskonbarnet och därför var det inget problem för oss eftersom

Yara skulle vara med morbrodern och därutöver så älskar han Yara mycket."

Pappan berättade vidare att det inte var tänkt att Yara skulle vara kvar i Karlskrona för all framtid utan bara en begränsad period. De hade pratat om att morbrodern skulle ta med sig Yara hem till familjen den sommaren.

Som föräldrar ställde de krav på att morbrodern till exempel skulle skjutsa Yara till skolan. Deras oro kretsade kring att något skulle hända i trafiken eller att flickan skulle råka illa ut i skolan. När Yara trillat från en lekställning på skolan och fått en blåtira på hösten krävde de upprörda föräldrarna till exempel att hennes vårdnadshavare i Sverige ordnade så att de kunde få tala med personalen via Skype.

Böner under begravningen.
Foto: Ludvig Thunman

Tragiken har många bottnar. Yara har skickats till ett land där hon skulle vara säker och skyddad. I stället blir hon misshandlad till döds i sitt nya hem. Under förhandlingarna har pappan fått lämna salen när det blivit för mycket. Yaras mamma grät:

– Något så monstruöst som detta trodde jag inte att någon kunde göra. Min dotters blod är i hela huset, sa mamman och berättade att det redan fanns en dödsdom utfärdad på hennes bror i Gaza efter vad som hänt. Yaras pappas familj lastar mamman och hennes bror för det som hänt.

– Oavsett vilket straff det blir så kommer det aldrig vara tillräckligt för den här familjen, säger familjens målsägandebiträde advokat Karin Renholm Åkesson.

Tisdagen den 29 april hade de varit på besök hos släktingar till den åtalade kvinnan. Under natten tvingades hela familjen tillbringa flera timmar på stationen i Kristianstad. Då togs den här bilden av en medresenär. Yara är i mitten i rött.
Foto: Privat

– Det är inte bara att deras dotters liv har tagits det har också ställt till det familjemässigt på ett sätt som vi i Sverige inte förstår riktigt.

Mannen måste skilja sig från sin fru för att blidka sin familj?

– Det finns en sådan risk ja.

– Det finns konsekvenser som vi bara vidrört lite lätt domstolen. Det har ju väldigt stor betydelse för familjen

Av förhören att döma har kvinnan svårt att ta in att hon sitter anklagad för mord och att hon inte får träffa sina barn som är omhändertagna. Hon älskade ju Yara som sin egen dotter. Hennes man har tonat ner utpekandet av hustrun under rättegången. Där kom det också fram att han lidit av depressioner som han behandlats akut för i Gaza.

Men något motiv till våldet har utredarna inte kunnat hitta.

– Vi har ingen förklaring. Ingenting. Det kan vara att hon inte velat äta hans fisk eller vad som helst. Man kan spåna över både det ena och det andra men nej: så länge inte de berättar själva är det väldigt svårt, säger Mats Dalén som tillbringat långa timmar i pressande förhör med båda misstänkta där han ställt deras versioner mot bevisen utredarna fått fram på annat håll.

– Det blir mycket känslor i en sådan här utredning men det är inte bara för att det är ett barn. Man lever ju med utredningen under ganska lång tid och kommer nära många inblandade. Man kommer nära Yara, man kommer nära barnen som är kvar och man kommer nära de misstänkta. Trots allt är de människor även om de har gjort en alldeles fruktansvärt grym handling. Det är fortfarande människor.

Åklagaren Pernilla Åström:

– Det har varit en påfrestande utredning på det viset att man blir mentalt utmattad av att det är så bedrövligt det som har hänt: att höra föräldrar, skolbarn, lärare som är förtvivlade och den ledsna ambulanssjukvårdaren som var så förfärligt illa berörd utav det. Det tar på det mentala att ta del av deras intryck och känslor. Skolbarnen och lärarna och Yaras föräldrar de har ju en personlig relation till Yara, det har ju inte jag. Det första jag såg av henne var ju bilderna av alla skadorna när hon ligger på en brits och är fotograferad. Det är hemskt men det är ju en kropp jag ser. Det som gjorde mig glad var när jag äntligen efter flera veckor fick en bild henne som levande barn, när jag fick en bild på henne från skolan. Där hon levde och var en flicka, det var väldigt skönt att se, i stället för att bara ha den döda kroppen på näthinnan. Men jag tror att man blir ännu mer fokuserad på att söka bevisen och söka uppgifterna i den här typen av ärende. Och när man vet att det är det här jag kan, det här är min uppgift. Sedan är det andra som har uppgiften att ta hand om de trasiga själarna och kan göra det mycket bättre än vad jag kan.

Pappa Mohammed, längst fram till vänster, bär ut Yaras kista.
Foto: Ludvig Thunman

Blekinge tingsrätt meddelade dom 3 februari. Där dömdes morbrodern till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Hans hustru Amani Madi fälldes för mord och dömdes till livstids fängelse. Enligt rätten har Amani Madi utsatt Yara för besinningslöst våld med brödkavel. Våldet har pågått i åtminstone tio minuter.

– Hon visar en intensiv vrede. Det är ett besinningslöst våld. Tingsrätten ser inga förmildrande omständigheter, kommenterar domaren i Blekinge tingsrätt, lagman Laila Kirppu för KvP.

Polisen spärrade av delar av fastigheten bland annat hissen i familjens hyresfastighet. Något motiv till våldet har utredarna inte kunnat hitta.
Foto: Polisen

Den enda nya bevisningen presenterats i hovrätten är de två vittnen som Amani Madis försvarsadvokat, Eric Widner, kallat in med förhoppningen om att deras uppgifter ska fria henne från mordet. Dels ett karaktärsvittne som känner kvinnan från både Sverige och Gaza och dels neuropatologen Tommie Olofsson som undersökte Yara efter hennes död.

– Enda orsaken till att det åberopas är att kvinnan är oskyldig och att det ska ta bort de felkällor som finns, berättade Eric Widner för Kvällsposten i mitten av mars.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!