Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wold dömer ut barn- satsningen: "Nonsens"

Foto: ROBIN ARON
Foto: ROBIN ARON
Foto: SIGGE KLEMETZ

Plastleksaker är inte farliga för barn.

Detta slår Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, fast och sågar därmed Växjös satsning på giftfri förskola.

– Det är skicklig lobbying från en konstellation av forskare och naturskyddsföreningen, sedan har de lyckats lura samhället, säger hon.

Upprinnelsen till Agnes Wolds reaktion är att den blågröna majoriteten i Växjö satsar 5 miljoner kronor, varje enhet får 40 000 kronor för inköp av nytt lekmaterial, för att göra förskolorna giftfria.

Agnes Wold ser det hela som ett fruktansvärt slöseri med pengar.

– I dagens samhälle, när folk påstår sig vara välutbildade, så kan man driva en kampanj som är baserad på den helt felaktiga idén att naturliga ämnen är ofarligare än människotillverkade. Det är nästan alltid tvärtom - de allra giftigaste molekyler vi känner till är tillverkade av naturen, säger hon och berättar att plastleksakerna som rensas ut alltså inte alls är farliga för barnens hälsa.

Trä giftigare än plast

Agnes Wold berättar att ursprunget till de felaktiga idéerna om att plastleksaker skulle leda till hormonförändringar kommer från en teori som lades fram 1991 – en teori som hon menar saknar förankring i forskningen. Enligt denna teori skulle kemikalierna i vissa plastleksaker bland annat leda till nedsatt fertilitet och missbildade manliga könsorgan. Ursprunget till teorin som lades fram 1991.

25 år senare, berättar Agnes Wold, att man kan slå fast att detta inte stämmer.

– Hade detta varit ett sunt och normalt område så hade de här uppgifterna givetvis inte stått oemotsagda.

Så det är inte bättre med leksaker i trä?

 – Det är naturligtvis helt ofarligt med träleksaker också, men om du räknar antalet giftiga ämnen i trä och plast så är det är det nog fler giftiga ämnen i trä. 

Skicklig lobbying

Trots detta är det vanligt att föräldrar landet över har uppfattningen att trä är bättre än plast.

– Det är skicklig lobbying från en konstellation forskare och naturskyddsföreningen, sedan har de lyckats lura samhället, säger Wold och fortsätter:

– Det måste finnas massor av forskare som vet att det här är nonsens, men de tiger och är snälla och ligger lågt. Så att just i Sverige har man inte förstått att det här med hormonförändrande ämnen är en ren, och synnerligen kontroversiell, hypotes som det inte finns någonting som stödjer. Här har man fått för sig att det här är vetenskapligt avgjort, men det är precis tvärtom.

Enligt Wold kommer beslutet att skrota gamla plastleksaker från högsta ort.

 – Det hemska är att det här kommer från regeringen som har givit kommunerna i uppdrag att förstöra fungerande plastprylar på förskolorna. 

"Leksakerna inte ett dugg farliga"

När det kommer till lobbying så har just Agnes Wold blivit anklagad för att vara "köpt", men av den andra sidan.

 – De som driver teorin om hormonstörande kemikalier påstår också att om man säger emot, då är man köpt av plastindustrin. Det kan jag försäkra dig om att jag inte är, jag vet inte ens om det finns någon plastindustri i Sverige. Att man anklagar folk för att vara köpta kan vara en förklaring till att så få vågat säga emot. 

– Leksaker är inte ett dugg farliga. Vi har gränsvärden för varenda kemikalie. Det är det som är grejen, de överskrids inte. Deras stora kupp är att dessa gränsvärden inte gäller.

– Allting är farligt i jättehöga doser, men inga ungar exponeras i Sverige för några skadliga doser av något av de här ämnena.

"Sänder signaler"

Agnes Wold riktar också kritik mot användandet av orden gift och giftfri. I Smålandsposten besvarar utbildningsnämndens ordförande Anna Tenje kritiken.

 – Jag kan hålla med henne om att det inte är bra att använda ordet giftfri, eftersom det sänder signalen om att förskolan då är giftig. Vi har i stället valt att använda ord som kemikaliefri, säger hon och fortsätter: 

– Pengarna vi avsätter räcker inte till att byta alla leksaker utan det ger en kickstart på varje enhet. Sen tror jag det är bättre med ekomärkta leksaker framför de som inte är det.