Dömd för våldtäkt. Malmöbon Wissam El Souri, 31, misstänks ha hetsat ett tiotal flickor att sexuellt posera inför honom via nätet. "Han har hållit sig till chattkonversationen, där han varit mycket grov", säger kammar-åklagare Ulrika Rogland. Foto: Ronny Johannesson
Dömd för våldtäkt. Malmöbon Wissam El Souri, 31, misstänks ha hetsat ett tiotal flickor att sexuellt posera inför honom via nätet. "Han har hållit sig till chattkonversationen, där han varit mycket grov", säger kammar-åklagare Ulrika Rogland. Foto: Ronny Johannesson

Wissam, 31, hetsade flickor att sexposera

Publicerad

Bara veckor efter att Malmöbon Wissam El Souri, 31, blivit villkorligt frigiven från sitt våldtäktsstraff misstänks han ha inlett ett omfattande sexuellt utnyttjande och ofredande av hundratals flickor mellan 9 och 16 år.

På tisdagen åtalades han för elva fall.

I förundersökningens bevis finns bland annat utdrag från den chattkonversation, som fanns kvar i hans dator när den beslagtogs, där 31-åringen hetsar flickor mellan 9 och 16 år att posera sexuellt och ta av sig kläderna.

Själv förnekar Wissam El Souri all skuld.

Kammaråklagare Ulrika Rogland åtalar Wissam El Souri för "grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande".

Kartläggningen av hans misstänkta brott visar att de pågått sedan januari 2012. Han släpptes i december 2011 efter att ha avtjänat närmare två år av sitt fängelsestraff för våldtäkter på två 14-åriga flickor i mars 2010.

Det var först i somras polisen kom Wissam på spåren, närmast av en tillfällighet. Han misstänktes för sexuellt ofredande i ett helt annat sammanhang. I den utredningen beslagtogs hans dator. Det var då hans många sexkontakter med småflickor upptäcktes.

Chattkonversation i datorn

Den chattkonversation som inte raderats och som innehåller det nedskrivna utbytet mellan den misstänkte gärningsmannen Wissam El Souri och de elva flickorna, mellan nio och 16 år, är väl dokumenterad i förundersökningen. De är åklagarens främsta bevisning.

I chattkonversationerna , där Wissam El Souri utger sig för att vara 15, 16 år, hetsar han flickorna att posera sexuellt och ta av sig kläderna.

Efter att i en chatt frågat om flickans ålder och fått svaret "13" ber han henne att ta av sig sina trosor och fortsätter trots flera nej från flickan att be henne att klä av sig.

Anhölls i slutet av juli

I slutet av juli anhölls Wissam El Souri och har sedan dess suttit häktad.

- Polisen kunde lista sexkonversationer med över 150 flickor som han ägnat sig åt på Skype och i chattar. Han uppgav falska namn, sa sig vara 15, 16 år och presenterade sig med bilder som föreställda attraktiva pojkar i tonårsåldern, säger Ulrika Rogland.

Efter ett mödosamt spaningsarbete kunde cirka hundra av flickorna identifieras. De fanns spridda över hela landet.

- Förundersökningen fortsätter. Den rör i första hand ytterligare ett 30-tal flickor som han haft kontakt med. Men det är ett tidsödande arbete, därför valde jag att bryta ut dessa elva färdigutredda fall och väcka åtal så att rättegångsförfarandet kommer i gång.

Trots det stora antal flickor som lockats in i den misstänkte 31-åringens sexkontaktnät har ingen anmälan gjorts mot honom.

- Det finns ett stort mörkertal i den här världen. Skam och rädsla för upptäckt och vad föräldrarna ska tycka, säger kammaråklagare Ulrika Rogland.

Specialutbildade ledare

Det ställde höga krav på de specialutbildade förhörsledarna att närma sig flickorna och deras familjer.

- De har ju inte gjort något som helst brottsligt. De är inte skyldiga på något sätt, bara utnyttjade och kränkta. Men hos många sitter skammen djupt, säger Ulrika Rogland.

Det framgår också av utskrifterna från de videoinspelade förhören som ingår i förundersökningen.

Försiktigt och tålmodigt driver förhörsledarna samtalen till vad som verkligen hände inför webbkamera och mikrofon i mötena med vad de trodde var den söta 15-årige kille som uppvaktat dem. Den skriftliga bevisningen av konversationerna är otvetydig. Och flickorna beskriver till sist, exempelvis:

"Det var typ runkar, nåt sånt dära. Det var då han ville se mig utan kläder. Eller mig eller NN. Han visade den där... (ohörbart)".

Är det snoppen du talar om, undrar förhörsledaren?

"Ja"

Smickrade flickorna

Att Wissam El Souri, enligt misstankarna, lyckats komma så nära flickorna och få dem att ställa upp på hans brottsliga gärningar och önskemål beror på smicker och att flickorna tyckte han var söt på bild, förklarar Ulrika Rogland.

Webbkameran höll han aldrig riktad mot sitt ansikte, bara mot sitt skrev, ofta naket.

Själv slår Wissam El Souri ifrån sig alla anklagelser vid de många och långa förhör som hållits med honom. Han påstår konsekvent att någon annan utnyttjat hans konton på internet.

I förundersökningen finns också många vittnesmål från hans kolleger på det företag, där han fick jobb efter avtjänandet av våldtäktsdomen. Han beskrivs som en normal arbetskamrat, om än med ett lidelsefullt intresse för sin mobiltelefon.

Fängslad för våldtäkt

Han slutade på egen begäran, när det kom ut att han suttit i fängelse för våldtäkt. Han har haft gott om flickvänner och hanterat relationerna utan några kända missöden.

Han var länge idrottsledare. Han är skötsam och det finns ingenting i hans bakgrund som pekar på att han har ingått i något barnpornografiskt nätverk.

- Vid något tillfälle i kontakterna med flickorna har han föreslagit att de ska träffas, men vad vi hittills fått fram har det aldrig skett, säger Ulrika Rogland.

- Han har hållit sig till chattkonversationen, där han varit mycket grov. Han har ofta gått fort fram och växlat smicker med pressande frågor om deras sexaktiviteter och erfarenheter och uppmanat dem att göra saker med sina kroppar.

Hålls inom två veckor

Rättegången kommer att hållas inom två veckor. Flickorna mellan 9 och 15 år avger sina vittnesmål genom de videoinspelade förhören. De övriga tre kallas till förhandlingarna, eller får möjligen direktvittna via videolänk, om de är bosatta långt från Malmö.

Samtliga kommer under hela rättsprocessen att ha fortsatt starkt stöd, framför allt av sina målsägarbiträden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag