Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Winnie vill ha upprättelse efter Tullverkets alkotest

Vid midnatt den 24 maj förra året blev Winnie Andersen misstänkt för rattfylleri på grund av att Tullverkets utrustning gav felaktigt utslag. Foto: Christian Örnberg
Winnie Andersen, 48, riktar hård kritik mot Tullverkets agerande. Foto: Privat
Första alkotestet på Winnie Andersen gjordes med en så kallad Dräger som bara ger positivt eller negativt utslag. Den som användes för att testa henne visade sig senare vara kontaminerad och gav felaktigt utslag. Foto: ANDREAS ÖBERG / PHOTOMEDIA / PHOTOMEDIA SWEDEN

Winnie Andersen, 48, var spiknykter när hon stoppades på Lernacken och felaktigt blev misstänkt för rattfylleri. Efter fyra timmar fick hon åka hem. 

Åtta gånger stacks hon i fötter, armar och händer för att lämna blodprov. Nu kräver hon skadestånd av staten.

– Jag vill inte att andra ska råka ut för samma sak som jag, säger hon.

Winnie Andersen bor i Landskrona och arbetar på sjukhus i Köpenhamn som barnsjuksköterskan. I dag precis som i maj förra året arbetar hon på natten.

Precis som då kör hon hem över Öresundsbron och passerar tullfiltret på Lernacken.

Kl 00.50 den 24 maj förra året blev hon stoppad och tulltjänstemännen som arbetade beslöt att hon skulle genomgå ett alkotest.

Tullverkets egna handlingar visade senare att hon inte luktade alkohol. Hennes ögon visade inte heller tecken som skulle kunna tyda på berusning av det ena eller andra slaget.

– De har inte agerat professionellt, säger Winnie Andersen.

I efterhand har Tullverkets egen jurist gett henne delvis rätt.

LÄS MER: Winnie, 47, drack cola – och fastnade i tullen 

Hon fick först blåsa i en så kallad Dräger och märkligt nog blev det utslag. Det förvånade Winnie som bara druckit Coca-Cola och ätit några tomater på vägen hem.

Utreds av Justitiekanslern

– Jag har ingen uppfattning om hur stort skadestånd jag ska ha, men jag gör det här för att andra inte ska behöva uppleva samma sak som jag, säger Winnie Andersen.

Hon har svårt att förlika sig med att det som hänt är rimligt. Winnie Andersen anser att staten bör ge henne ett skadestånd för det som inträffade. Ärendet ligger sedan en tid hos JK, Justitiekanslern.

Tullverket har i en egen utredning på 13 sidor konstaterat att man i vissa avseende agerat fel mot Winnie Andersen. Utredningen blev klar den 11 november 2018.

Drägern är ett instrument för att sålla ut vilka som bör genomgå en mer avancerad och tillförlitlig undersökning. Den anger bara om utslaget är positivt eller negativt. Just den här visade sig enare ha "smittats" så att den gav positivt utslag. Ingen har kunnat förklara vad som "smittat" den. En teori är det kan bero på handsprit.

Något av en mardrömsnatt

Slag i slag händer sedan det ena missödet efter det andra. Det blev en natt hon sent ska glömma.

Hon fick kliva ur bilen och i stället blåsa i den mer avancerade utrustningen, en Evidenzer. Den var dock offline. I 45 minuter försökte personal Lernacken få den att fungera men misslyckades. När Tullverket senare själva gjorde en utredning visade det sig att samtliga Evidenzer i Sverige låg nere vid den här tidpunkten.

Men den informationen fick inte tullpersonalen. 

Hon bad också om att få hämta sin mobiltelefon för att informera sin pojkvän att hon stoppats på Lernacken. Men vägrades detta av personalen. Tullverket har i efterhand medgett att hon borde ha fått ringa pojkvännen.

"Orena naglar"

Kl 01.35 beslöt man att köra Winnie Andersen till Trelleborg för att testas på en annan Evidenzer som av begripliga skäl inte fungerade.

Kl 02.14 beslöt därför vakthavande befäl att Winnie Andersen i stället skulle lämna blodprov.

Det skulle tas på sjukhuset i Malmö.

Färden gick därför från Trelleborg och till Malmö. Och i hög fart - cirka 140 kilometer i timmen. Den person från Tullverket som körde bilen har inte kunnat uppge hur snabbt det gick men Tullverkets egen jurist slår fast att det var fel att överskrida hastighetsbegränsningen.

Den rutinerade barnsjuksköterskan fick sjukhuset uppleva hur personalen hade stora svårigheter att hitta ett blodkärl för att kunna ta ett blodprov. 

"Orena naglar"

Hon blev stucken sammanlagt åtta gånger innan det fanns ett färdigt blodprov. Sjukhuspersonalen använde inga handskar och hade dessutom enligt Winnie långa och orena naglar.

– Jag stacks i armar, händer och fötterna, säger Winnie Andersen.

Kl 04.45 på morgonen var Tullverket klara med henne men då kunde hon inte ringa sin orolige pojkvän eftersom mobiltelefonen laddat ur. Föst kl 05.15 fick han det lugnande beskedet att Winnie Andersen var välhållen och inte att råkat ut för en olycka.

KvP: Har du fått någon ursäkt av Tullverket?

– Nej, man har enbart beklagat det som hänt, säger Winnie Andersen.

Hon har dessutom granskat fakta i Tulllverkets utredning och upptäckt flera fel.

– Det står att jag kvarhålls i tre timmar men det var fyra timmar. Juristen skriver också att jag testades för etanol men det gjordes också test på bland annat kokain, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!