Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Winnie, 47, drack cola – och fastnade i tullen

Winnie Andersen fastnade i tullen på Öresundsbron – för ett brott hon inte hade begått.Foto: Privat
Tullen hävdade att Winnie hade druckit alkohol.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Winne var misstänkt för rattfylleri, trots att hon bara hade druckit Coca-cola vid tillfället. Förundersökningen mot henne lades slutligen ner.Foto: Privat

Winnie Andersen fastnade i tullen på Öresundsbron, misstänkt för rattfylla – trots att hon bara hade druckit Coca-Cola.

Under en hel natt försökte tullpersonalen bevisa Winnies skuld, något som slutade med blodprovsstuckna armar och en vansinnesfärd i civilbil.

– Allting strulade den natten, det var fruktansvärt, säger hon.

Flera gånger i veckan pendlar Winnie Andersen, 47, mellan hemmet i Landskrona och jobbet på Rigshospitalet i Köpenhamn, där hon arbetar med svårt sjuka barn. Efter ett sent kvällspass skulle hon köra hem till sin pojkvän och blev på vägen stannad vid tullen på Lernacken för en nykterhetskontroll strax innan 01, natten mot den 24 maj.

– Jag har blåst flera gånger tidigare och det har gått bra. Den här gången blev jag överraskad – blåstestet visade positivt. Jag tyckte att det var väldigt konstigt, med tanke på att jag bara hade druckit Coca-Cola och ätit tomater, säger Winnie Andersen.

Tullpersonalen visade henne till en lokal, där en mer avancerad typ av kontrollmaskin fanns.

– Maskinen fungerade inte, den kopplade inte upp på nätverket. Personalen blev otålig och nästan lite elak mot mig. Den ena frågade mig ”vad fan har du druckit?”.

Sent på kvällen fastnade Winnie Andersen i tullen på Lernacken.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fick inte ringa pojkvännen

En timme senare fungerade maskinen fortfarande inte. Winnie Andersen fördes då till Tullverkets lokaler i Trelleborg, där en likadan maskin fanns.

– Jag åkte med två tulltjänstemän i en vanlig civilbil. De satte inte på blåljus, men körde ändå i 140 kilometer i timmen. Jag tyckte att det gick väldigt fort.

Inte heller i Trelleborg fungerade maskinen. Vid det här laget var klockan nästan fyra och Winnie bad om att få höra av sig till sin pojkvän, som väntade på henne hemma.

– De hade tagit ifrån mig alla mina tillhörigheter, även min mobil. Min pojkvän visste inte vad som hade hänt, men jag fick ändå inte ringa till honom. Han blev orolig när jag inte hörde av mig.

Blev stucken åtta gånger

Till slut föreslog Winnie Andersen att de skulle ta blodprov på henne.

– Jag sa själv att de borde ta blodprov på mig, då fördes jag till sjukhuset i Malmö. De stack mig fyra gånger i armen, två gånger på händerna och två gånger ovanpå fötterna. Det smärtade. Sjukhuset skulle tappa fyra glas med blod, men lyckades bara fylla två.

Inför nionde sticket blåstes det hela av.

Resultaten från blodproven bevisade det som Winnie själv hade hävdat – hon hade inte druckit alkohol.Foto: Privat

– Tullpersonalen tyckte nog att det blev lite mycket – dessutom såg de ju att jag inte såg full ut. De körde mig tillbaka till Lernacken och vid femtiden blev jag släppt och fick tillbaka mina bilnycklar, som om ingenting hade hänt. Jag kände mig väldigt kränkt och liten.

Klockan 06 var Winnie hemma hos sin pojkvän i Landskrona. Fem veckor senare anlände svaren från blodprovet, som visade negativt. I samband med det lades även förundersökningen mot henne ner – och Winne Andersen var därmed inte längre misstänkt för rattfylleri, något som Sydsvenskan var först med att rapportera om.

– Det känns inte bra när jag åker över bron nu, jag får ont i magen av tanken att jag skulle behöva blåsa igen. Jag funderar på att sluta jobba i Danmark och börja arbeta i Sverige, för att slippa vara med om det igen. Allting strulade den natten, det var fruktansvärt.

”Osannolikt”

Lars Bäckström, chef för tullens gränsskydd i södra Sverige säger att händelsen är unik, närapå osannolik. När man testade Winnie med sållningsinstrumentet visade det rött, alltså tecken på att hon var onykter.

Sedan användes en så kallad evidenser som ska kunna visa om sållningsinstrumentet visade rätt eller fel.

– Men det var en uppgradering som gjorde att det blev fel på evidensern något sätt. Varken den i Malmö eller den i Trelleborg fungerade. Annars hade felet rättats till rätt omgående, kanske på högst en halvtimme.

– Vi har ett system där kedjan är säkrad, med sållningsinstrument, evidenser och blodprov, men här har det ändå inte fungerat. Jag har aldrig hört talas om att det sammanfaller så mycket strul vid ett och samma tillfälle.

Tullverket ska nu granska händelsen. Att tjänstemännen körde fort har han inga synpunkter på.

– Det är tillåtet att köra för fort om det handlar om brådskande tjänsteutövning.