Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wilma, 16, blir skolans julvärd – sprider hopp

Lars Lerins tvekan inför rollen som julvärd: ”Tänkte ganska ordentligt”
Wilma Fandén, julvärd och elevrådsordförande på Högavångsskolan.
Foto: Privat
Årets julvärd i SVT – Lars Lerin.
Foto: ULRIKA MALM / SVT

I stället för en julkonsert anordnade elever på Högavångsskolan en julkalender – och har nått ut till fler än någonsin tidigare.

Wilma Fandén, 16, har redan gjort rollen som julvärd till sin.

– Det var lite nervöst men också kul att få nå ut med ett budskap, säger hon.

I normala fall brukar eleverna bjuda på en julkonsert inför publik så här års. Men årets planer fick ställas om – inte nödvändigtvis till det sämre. 

Tillsammans med elever från Olofströms musikskola har Högavångsskolans musik- och dramaklasser spelat in en digital julkalender som sedan har spridits på sociala medier. I nuläget har de korta klippen runt 65 000 visningar totalt, vilket Sydöstran skrev om först.

– Jag tycker det har gått jättebra. Vi har fått mycket positiv respons, säger Wilma Fandén, 16, som är elevrådsordförande på Högavångsskolan.

Ett stort antal klasser har bidragit till julkalendern, som har innehållit bland annat musik och teater.

”Vill sprida julglädje”

Där emellan har Wilma Fandén själv hållit ihop kalendern i rollen som julvärd. Efter en svenskuppgift där alla elever skulle skriva ett jultal var det hon som valdes ut och fick den prestigefyllda frågan av lärarna.

– Det har varit jättekul, en stor ära att få göra det. Det var lite nervöst men också kul att få nå ut med ett budskap, säger hon och fortsätter:

– Jag ville försöka sprida julglädje på bästa sätt genom att försöka lyfta det lilla vi kan glädjas åt i nuet. Och att man ska våga tro på en bättre morgondag helt enkelt.

Inslaget med Wilma som julvärd har spelats in, men inte delats offentligt än. Men den som är otålig kan räkna med att hon tänder stearinljuset, tittar in i kameran och säger:

– Det är till slut december 2020. Vilket år vi har haft.

TV: Se Försvarsmaktens julgransflygning

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!