Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wiehe mitt i storbråk på nazidemonstration

För första gången sedan andra världskriget hade en nazistisk grupp fått tillstånd att demonstrera på Danmarks gator.Foto: Janerik Henriksson/TT
Nazistiska Nationale Front möttes av kraftigt motstånd från antinazister. Sammandrabbningen blev våldsam när flaskor kastades från båda håll.Foto: Janerik Henriksson/TT
Artisten Mikael Wiehe var en av dem som motades bort av polisen. "Jag är glad att jag var där och uttryckte mitt raseri över att nazismen breder ut sig", säger han.Foto: Lasse Svensson
Mikael Wiehe ville visa solidaritet med danskarna eftersom många danskar visade sitt stöd och kom till den antinazistiska demonstrationen i Malmö. "Jag vill fan inte ha några nazister varken i Malmö eller Köpenhamn", dundrar han.Foto: Janerik Henriksson/TT
Demonstrationen utvecklades till ett masslagsmål när hundratals motdemonstranter mötte upp. Polisen miste flera gånger kontrollen över situationen, skriver Ekstrabladet.Foto: Janerik Henriksson/TT

Nazistiska Nationale Front demonstrerade i Köpenhamn i dag och möttes av kraftigt motstånd från antinazister.

Sammandrabbningen blev våldsam när flaskor kastades från båda håll.

Artisten Mikael Wiehe var en av dem som motades bort av polisen.

- Jag är glad att jag var där och uttryckte mitt raseri över att nazismen breder ut sig, säger han till Kvällsposten.

Det var första gången sedan andra världskriget som en nazistisk grupp hade fått tillstånd att demonstrera på Danmarks gator. Nazistiska Nationale Front fanns på plats vid Christiansborg vid tretiden på lördagseftermiddagen för att demonstrera mot moskéer.

Demonstrationen utvecklades till ett masslagsmål när hundratals motdemonstranter mötte upp. Polisen miste flera gånger kontrollen över situationen, skriver Ekstrabladet. Många motdemonstranter kastade flaskor mot ordningsmakten och mot de högerextrema, enligt tidningens utsända. Elva personer anhölls efter demonstrationerna, misstänkta för bland annat våld mot tjänsteman och för att ha kastat flaskor mot personer, rapporterar Ekstrabladet.

Blev bortputtad av polisen

Artisten Mikael Wiehe stod längst fram bland motdemonstranterna framför Christiansborg.

- Jag såg omkring 25 nazister och när de började spela och sjunga buade folk och ropade slagord, så att ingen kunde höra vad nazisterna sa, berättar han. Plötsligt var nazisterna borta, jag tror polisen körde i väg dem med bussar. Då började polisen ge sig på motdemonstranterna, bland annat mig, som stod där och utövade min yttrandefrihet.

Mikael Wiehe blev bortputtad av polisen och han säger att han inte förstod varför eftersom nazisterna inte längre var där. Han åkte sedan tillbaka till Malmö.

- Jag är tillfreds med mig själv i dag, säger Mikael Wiehe. Jag är glad att jag uttryckte mitt raseri över nazismen. Det är en företeelse som är något av det värsta man kan ansluta sig till. Vi ser hur högerextremismen växer i arbetslöshetens Europa och jag är ofantligt glad över att det finns ett organiserat motstånd.

"Vill fan inte ha några nazister"

Han säger att man kan diskutera formerna för motståndet och han är ingen våldsam människa försäkrar han. Han vill undvika våld så länge det är möjligt.

- Men någonstans finns det någon sorts gräns, säger han.

Mikael Wiehe berättar att han just nu spelar in "Vem tror du att du är" för tv och att han därför häromdagen var i Vestre Fängsel i Köpenhamn.

- Jag besökte den cell där min far Adam Wiehe satt för sin kamp mot nazismen under kriget. Det var rätt så starkt. Så när jag läste i tidningen i dag att den första nazistdemonstrationen sedan kriget skulle äga rum blev det min plikt att ta mig dit.

Han ville också visa solidaritet med danskarna eftersom många danskar visade sitt stöd och kom till den antinazistiska demonstrationen i Malmö.

- Jag vill fan inte ha några nazister varken i Malmö eller Köpenhamn, dundrar han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!