Silvia och kungen fick se sin landsman Mikael Wiehe ta sig ton i de fina salongerna Först hyllade han Öresundsbron, sen vässade han replikerna och anklagade Danmark för "pölsefascism". Bilden är ett montage. Foto: SCANÅIX
Silvia och kungen fick se sin landsman Mikael Wiehe ta sig ton i de fina salongerna Först hyllade han Öresundsbron, sen vässade han replikerna och anklagade Danmark för "pölsefascism". Bilden är ett montage.  Foto: SCANÅIX

Wiehe kallade danskarna för pölsefascister

Publicerad
Uppdaterad
Mikael Wiehe gick till hård attack mot dansk flyktingpolitik inför den danska drottningen Margrethe.
- Det är en skam, sa Wiehe.
- Opassande, säger Anja Sonesson, m, kommunalråd i Malmö, till KVP.se.
Mikael Wiehe var inbjuden att uppträda på Öresundstingets möte i Köpenhamn på torsdagskvällen. Med på mötet var både Danmarks och Sveriges kungapar, samt kronprinsessan Victoria och Danmarks kronprins Fredrik.
Enligt uppgift till KVP.se var vissa medlemmar av Öresundskommittén kritiska till att bjuda in en så kontroversiell artist som Wiehe till ett möte där kungligheter från de båda länderna skulle delta.

Tog tillfället i akt

Och mycket riktigt tog Mikael Wiehe tillfället i akt att gå till attack mot den danska flyktingpolitiken. Den samhällskritiske artisten talade om att många danskar tvingas bo i Sverige eftersom deras älskade inte får bo i deras hemland på grund av landets lagar.
- Det är en skam, sa Wiehe inför den danska drottningen Margrethe och det svenska kungaparet.
Wiehe menade vidare att vii Sverige talar om danskarna som ”pölsefascister”.
Anja Sonesson, m, vice ordförande av kommunstyrelsen i Malmö, var på mötet. Hon kallar Wihes beteende för ”opassande”.
- Han var inbjuden för att tala om hur det är att vara Öresundsbo. Det skulle vara ett positivt firande. Man kanske inte måste lägga in en politisk debatt, säger hon.
KVP.se har utan framgång sökt Mikael Wiehe för en kommentar.
Oscar Julander
Oscar Julander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag