Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wiehe hyllar diktaturen Kuba

Mikael Wiehe spelar på en stödgala där överskottet ska gå till att bjuda in unga kubanska politiker till propagandaturnéer i Sverige.

MALMÖ. Nästa helg hyllar den folkkäre artisten Mikael Wiehe den kubanska diktaturen på en stödgala i Malmö genom att sjunga "Sång till friheten".
Överskottet ska gå till att bjuda in unga kubanska politiker till propagandaturnéer i Sverige.
- Kuba är bäst på mänskliga rättigheter i regionen, säger Mikael Wiehe.

FAKTA

Enligt Human Right Watch är Kuba det enda landet i Latinamerika som fortfarande förtrycker all form av politisk opposition:
"President Fidel Castro, har inte visat någon vilja att överväga ens små reformer, under sin 47 år vid makten", skriver organisationen i sin rapport för 2006.
FN konstaterar att situationen är "mycket bristfällig".
På fängelserna utsätts politiska fångar av psykiska övergrepp och indragna mat- och medicinransoner, enligt UD.
.
Enligt Amnesty internationals rapport från i fjol sitter 72 så kallade samvetsfångar fängslade, efter ha de deltagit i fredliga demonstrationer eller liknande.

Människor fängslas och förföljs på Kuba på grund av sina åsikter, enligt FN, UD och människorättorganisationer. Men den folkkära sångaren Mikael Wiehe tvekar inte att ställa upp som dragplåster på en solidaritetsfest med Kubas revolution på Ungdomens hus på lördag. - Jag tänker sjunga Silvio Rodriguez "Sång till friheten", säger han. Även Kubas nye ambassadör Ernesto Meléndez Bachs ska hålla tal.

"Fel att fängsla politiska motståndare"

Arrangörerer är bland annat Svenskkubanska föreningen, Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) och Kommunistiska partiet. Mikael Wiehe tycker att Kuba är bäst på mänskliga rättigheter i Centralamerika. - De värsta brotten mot mänskliga rättigheter på Kuba begås på den amerikanska militärbasen i Guantanamo, säger han. Det är fel att fängsla politiska motståndare, enligt Wiehe. - Men när jag besökte revolutionsmuseet på Kuba för första gången 1979 såg jag revolutionen som en önskvärd självklarhet. Den önskan är inte ogjord.

"Dömda brottslingar"

Affischen till stödgalan. RKU:s internationella sekretare Nils Littorin, en av festarrangörerna, anser inte att oskyldiga fängslas på Kuba. - De som sitter i fängelse är brottslingar som dömts för att ha samarbetat med fientlig främmande makt. Det är ett brott även i Sverige, säger han. Han berättar också att överskottet från festen ska gå till att sponsra unga kubanska politiker som ska föreläsa om Kuba i Sverige. Mona Rosendahl, professor i Latinamerikakunskap vid Stockholms universitet, säger att fester som den på Ungdomens hus uppskattas av Kubas ledare. - Det är klart att den kubanska staten gärna vill visa upp sig och göra reklam för sitt land, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!