Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Walls föräldrar träffade Madsens vänner – dagen efter försvinnandet

Foto: HELEN RASMUSEN
Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim Wall. Foto: PONTUS HÖÖK / TT / TT NYHETSBYRÅN

I Sommar i P1 berättar Ingrid Wall, journalisten Kim Walls mamma, för första gången i sin helhet om det turbulenta året efter att dottern blev mördad.

Hon beskriver Madsen som "ondskan", som hon försöker förtränga.

– Han ska glömmas bort, raderas så gott det går. Om tio år hoppas jag att få ska minnas vem han var, säger Ingrid Wall i Sommar i P1.

Kim Wall steg ombord på Peter Madsens hemmabyggda ubåt Nautilus på torsdagskvällen den 10 augusti 2017 vid 19.30-tiden. 

– Kim har gått ombord på den hemmabyggda ubåten Nautilus för att göra ett reportage om den excentriske och i Danmark mycket välkände Peter Madsen. Mannen som vill bli den första privatpersonen att skjuta ut sig i rymden, säger Ingrid Wall.

Hon berättar att Kim redan flera månader tidigare hade påbörjat ett reportage om den danska rymdkapplöpningen.

– Nu börjar den mardröm vi aldrig kommer att vakna upp ur. Den värsta en människa kan drabbas av. Vår dotter, vår levnadsglada vackra, smarta, ambitiösa Kim har försvunnit för att aldrig mer komma åter till oss, säger Ingrid Wall.

Runt tio timmar efter att Kim gick ombord ringer det i telefonen hemma hos Ingrid och Joachim Wall och de får reda på att deras dotter är försvunnen.

– Rösten i telefonen är skärrad och forcerad, Kim är försvunnen. Hon har försvunnit ombord på en ubåt i Köpenhamn. Hade det inte varit för den påtagliga oron i rösten hade jag trott att samtalet var ett dåligt skämt.

 

LÄS MER: Minneslopp över hela världen – till Kim Walls ära 

 

Kim Wall blev 30 år gammal. Foto: TOM WALL / TT NYHETSBYRÅN

 

Pojkvännen letade i timmar

Det var Kim Walls pojkvän Ole Stobbe som ringde hennes föräldrar efter att i flera timmar ha cyklat runt på Refshaleøen i norra Köpenhamn och letat efter sin käresta, utan resultat.

– Vad är det som har hänt? De tidiga morgontimmarna denna augustifredag 2017 fylls med frågor. Någonstans i bakhuvudet minns jag ubåtsjakterna i Hårsfjärden för så många år sedan. Visst var det väl svårt att finna en ubåt på havets botten? Öresund är stort och vad vi har fått fram från Jockes kontakter med sjöräddningen är att sökandet bara pågår på havsytan, inte under vattnet. Hur länge räcker syret?

Föräldrarna satte sig snart i bilen för att köra till Köpenhamn – vilket innebär att de körde rakt över Öresund – där deras dotter försvunnit.

 

LÄS MER: Pojkvännen om saknaden: ”Vet inte vart jag är på väg” 

 

– Vägen till Köpenhamn har aldrig varit så lång, trafiken aldrig så tät och bilarna aldrig så många. Någonstans där ute i det stora havet under Öresundbron finns vår dotter. Hon har råkat ut för en olycka, någon annan tanke finns inte hos oss. Nu gäller det bara att hitta ubåten och få upp den till ytan, säger Ingrid Wall.

När de anlände i Köpenhamn såg de den militära räddningshelikoptern cirkulera över hamnområdet. Ole ringde samtal efter samtal utan att få några besked. Han och föräldrarna Wall åker därför ut på Refshaleøen – till Peter Madsens verkstad.

– Här finns den slitna hangaren med bokstäverna RML som ska tydas Raketmadsens rymdlaboratorium. Här träffar vi ett gäng män i varierande åldrar, vänner och kollegor till den försvunne ubåtsmannen. De säger att de är lika oroliga som vi och vet inte heller vad som skett.

 

Kim Wall försvann i samband med att hon skulle göra ett reportage om Peter Madsens ubåt. Foto: JACOB EHRBAHN / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Familjen ville tala med Madsen

Plötsligt kommer ett samtal om att ubåten är funnen och att alla ombord är räddade men en kort stund senare kommer ytterligare ett samtal – om att ubåten sjunkit och att bara en person har räddats.

– Antagligen går det för fort när vi kör genom den danska huvudstaden till den lilla idylliska orten Dragör. När vi kommer dit har Madsen just placerats i en polisbil. På vägen dit har han mycket lugnt förklarat för den samlade presskåren att han har det bra men är lite ledsen för att hans ubåt har sjunkit, men tillägger att "hon var ju försäkrad", säger Ingrid Wall och fortsätter:

– Vi vill tala med mannen i den kamoflagefärgade overallen. Det är ju bara han som vet var vår dotter är. Polismannen säger vänligt men bestämt nej.

 

LÄS MER: Kim Walls livsgärning har blivit utställning 

 

Familjen uppmanas att köra till en polisstation i centrala Köpenhamn och får där beskedet att Madsen är misstänkt för mord på Kim Wall.

– Det känns som att någon dragit undan mattan under mina fötter. Jag måste ha hört fel. Hon är ju försvunnen. Han har satt henne i land någonstans precis som han själv har sagt. Kim måste finnas, man försvinner inte i Köpenhamn.

Under de följande månaderna blir fallet tydligare när den danska polisen får fram fler och fler detaljer i utredningen. Bilden av Kim Wall jämte Madsen på ubåten publiceras i flera medier och det är en glatt leende Kim som syns på bilderna.

– Varken Kim eller någon annan vet att hon seglar ut med ondskan i den mest djävulusiska form man kan föreställa sig, säger Kim Wall.

 

Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för mordet på Kim Wall. Foto: HELEN RASMUSEN

 

"Han ska glömmas bort"

Till slut leder utredningen till att Peter Madsen åtalas. Under den tolv dagar långa rättegången presenterar åklagaren all bevisning han har fått fram och många brutala detaljer blir kända. 

– Fram tonade en bild av en person så väsensfrämmande från den som tidigare förmedlats om den lite märkliga hemmauppfinnaren. Här fick vi ta del av en värld så avgrundsdjupt svart att den inte borde få finnas, säger Ingrid Wall.

I programmet säger hon att finner styrka i att fortsätta kämpa för Kim Walls minne, bland annat genom den minnesfond som upprättats i hennes namn.

– För min del har jag medvetet eller omedvetet valt strategin att inte låta mannen som gjort oss så mycket ont få någon plats i mitt liv. Han ska glömmas bort, raderas så gott det går. Om tio år hoppas jag att få ska minnas vem han var. Därmed ska Kim leva och växa, säger Ingrid Wall.

 

Ingrid Walls Sommar i P1 släpps som podd kl. 07.00 den 10 augusti och sänds i P1 kl. 13.00.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!