Legoland har många anläggingar runt om i världen - på Legoland Discovery Centre i Australien stängs nu ensamma vuxna ute. Foto: ANDERS BROHUSLegoland har många anläggingar runt om i världen - på Legoland Discovery Centre i Australien stängs nu ensamma vuxna ute. Foto: ANDERS BROHUS
Legoland har många anläggingar runt om i världen - på Legoland Discovery Centre i Australien stängs nu ensamma vuxna ute. Foto: ANDERS BROHUS
Legoklossarna är populära runt om i världen, både bland barnoch vuxna. Foto: TN1\ZOBLegoklossarna är populära runt om i världen, både bland barnoch vuxna. Foto: TN1\ZOB
Legoklossarna är populära runt om i världen, både bland barnoch vuxna. Foto: TN1\ZOB
Kritiker anser att det handlar om åldersdiskriminering när vuxna inte får tillträde till anläggningen i Melbourne i Australien. Foto: LASSE SVENSSONKritiker anser att det handlar om åldersdiskriminering när vuxna inte får tillträde till anläggningen i Melbourne i Australien. Foto: LASSE SVENSSON
Kritiker anser att det handlar om åldersdiskriminering när vuxna inte får tillträde till anläggningen i Melbourne i Australien. Foto: LASSE SVENSSON

Vuxna utan barn portas på Legoland

Publicerad

Det danska leksaksföretaget Lego har åter hamnat i blåsväder.

Orsaken är att man vill stänga ute vuxna personer utan barn som vill besöka ett nytt Legoland center i Australien. 

Det är ingen hemlighet att Legos färgglada plastklossar intresserar både barn och vuxna.

Sedan länge är det också känt att många vuxna utan barn besöker Legoland-centren runt om i världen. 

Men nu kan det delvis vara slut med det.

Först ut att stoppa ensamma vuxna är Australiens första Legoland Discovery Centre.

Vuxna som vill besöka anläggningen måste ha en person under 17 år med sig som sällskap. Det har fått en grupp barnlösa Lego-fans att protestera på sociala medier.

Det finns även planer på att driva en människorättssak mot danska Lego, skriver The Guardi

Får avsmak

– Jag får avsmak när jag hör att man diskriminerar på grund av ålder, säger Mark Robinson, en av besökarna som blivit avvisad.

The Guardian skriver att flera personer överväger att klaga till både domstolar och kommissioner, som driver ärenden om mänskliga rättigheter.

– Detta är helt klart en form av åldersdiskriminering, säger Mark Robinson.

Legoland i Billund i Danmark var under lång tid den enda Legoparken i världen. Under 1990-talet började Lego dock bygga fler Legoparker och numera finns även Legoparker i USA, Storbritannien, Dubai, Malaysia och Tyskland.

Legoland Discovery Center är en familjeattraktion bestående av ett antal inomhuscenter fyllda med legobyggnader.

Nya hårda regler

2016 fanns tolv inomhuscenter, i Tyskland, USA, Japan, England och Kanada. Ytterligare ett, i Melbourne, Australien, har nu sett dagens ljus.

Det är där de nya hårda reglerna som stänger ute ensamma vuxna har etablerats.

En representant för Lego har motiverat beslutet med att det hela är en inomhusanläggning som är speciellt framtagen för familjer med barn i åldern 3-10 år.

Den är inte till för ensamma vuxna eller vuxna i grupp, betonar Lego-företaget.

Det är för att kunna upprätthålla en trivsam miljö som intresserar barnen som man valt bort de vuxna besökarna.

Sunt förnuft

Men Lego får inte bara kritik. En del applåderar också.

– Det är inte diskriminering, utan sunt förnuft, säger Ryan Evans i organisationen AFOL, Adult fans of Lego.

De aktuella anläggningarna ägs av av företaget Merlin Entertainments, liksom Sea Life Center och Madame Tussauds. 

Lego har flera gånger tidigare varit i blåsväder. 2014 protesterade Greenpeace mot att företaget sålde sina klossar på Shells bensinstationer. Vid ett annat tillfälle anklagades Lego för en sexistisk ton i flera av sina plastfigurer.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag