Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vovven flyttar in – gör stor succé på boendet

För ett par veckor sedan flyttade blandrashunden Sammi på femton månader in på LSS-boendet i Helsingborg – nu har hunden fått ett eget schema till följd av sin enorma popularitet.
Foto: Stefan Ed
Hundan, en sån succé!
Foto: Stefan Ed
Sammi bor på gruppboendet Maria Park i Helsingborg.
Foto: Stefan Ed
Jessica Swartling, enhetschef på Maria Park.
Foto: Stefan Ed

För bara några veckor sedan flyttade en alldeles ny individ med fyra ben och svans in på gruppboendet Maria Park i Helsingborg.

Nu har blandrashunden Sammi nått en sådan popularitet att hunden fått ett eget schema.

– Vi har sett väldigt positiva effekter på både boende och personal, säger Jessica Swartling, enhetschef på boendet.

Djur i vården är ett känt begrepp sedan lång tid tillbaka. Redan 2007 blev boxern Bosse Sveriges första certifierade vårdhund i Sverige och sedan dess har allt fler utbildats.

Men på Maria Park i Helsingborg har man nu valt att testa ett helt nytt grepp. För den hundintresserade enhetschefen Jessica Swartling väcktes tanken redan i våras.

– Jag har tidigare sett väldigt positiva effekter av hundar i vården, men det har aldrig fallit sig att man har den i vården själv och att den faktiskt bor på stället, säger Jessica Swartling.

Hon började forska vidare i ämnet och hörde sig för både på det ena och andra hållet, men ingen hade hört talas om något liknande. Tillsammans med ett antal konsulter tog hon fram ett eget koncept och efter mycket jobb blev visionen verklighet. För tre veckor sedan flyttade blandrashunden Sammi in på LSS-boendet.

– Vi har varit väldigt tydliga med att han är här för att stanna. Att vi kommer att bli tvungna att gå ut med honom även när det regnar, säger Jessica Swartling.

"Positiv respons"

Enligt Jessica Swartling kan mottagandet inte beskrivas som annat än varmt. Hon upplever att både boende, personalen och inte minst Sammi trivs bra med arrangemanget.

– Vi har fått väldigt mycket positiv respons. Många av de boende kanske inte skulle kunna ha en hund på egen hand, men tillsammans kan vi, säger hon.

Samtidigt sticker hon inte under stol med att en hund också leder till en del merjobb för personalen. Hon säger också att ämnet hunduppfostran har fått tas upp till diskussion ett par gånger.

– När vi har haft olika åsikter har vi fått prata om det.

Har hunddag

Maria Park har nu också startat ett samarbete med den lokala brukshundsklubben. Framöver kommer de boende på Fjällugglegatan få gå en särskild hundkurs, enligt Jessica Swartling.

Och att Sammi verkligen har kommit till rätta råder det ingen tvekan om.

– Vi har till och med fått göra ett särskilt schema där varje boende har var sin hunddag, säger Jessica Swartling.

Helsingborgs Dagblad var först ut med att uppmärksamma boendehunden Sammi.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!