Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Voltade med bilen – blev nekad ambulans

Den unga småbarnsmamman körde av vägen och voltade flera varv. I bilen fanns även hennes sexårige son.

Men larmcentralen vägrade skicka ambulans till olycksplatsen med motivering att mamman själv lyckats ta sig ur det kvaddade fordonet.

En anhörig till småbarnsmamman har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och ifrågasatt bedömningen av olyckan.

Den inträffade den 17 januari i år på en 80-väg mellan Nybro och Målerås. Småbarnsmamman berättar själv i en tilläggsberättelse att hon precis hämtat sin sexårige son på förskolan och var på väg hem.

I höjd med infarten till samhället Flygfors uppstod ett möte med en annan bilist och småbarnsmamman förlorade plötsligt kontrollen över sin bil.

Den for av vägen i 65 km/h och voltade flera varv i terrängen.

Småbarnsmamman berättar själv hur fordonet flög upp i luften och snurrade runt innan den till sist landade på hjulen igen.

Nekades ambulans

Mörbultad, men vid liv, lyckades hon själv ta sig ur bilvraket. Även sexårige sonen överlevde smällen.

- Jag kramade om honom och förklarade att vi snart skulle få hjälp. En bilist som stannade ringde 112 och bad om en ambulans.

Men svaret som gavs var att varken ambulans eller polispatrull skulle skickas till olycksplatsen. Orsaken var att småbarnsmamman och sonen lyckats ta sig ur fordonet på egen hand och att olyckan varit en singelolycka.

- Vi var chockade, men fick i alla fall skjuts hem av en av bilisterna som stannat vid olycksplatsen, berättar småbarnsmamman.

Dagen efter tvingades hon söka läkarvård på egen hand för att kontrollera nacke och rygg på både sig själv och sonen.

På vårdcentralen mötte hon en ambulansman som tyckte det var mycket konstigt att det inte skickats ut  ambulans till olycksplatsen.

I anmälan till IVO ifrågasätter den anhörige bedömningen av händelsen, att inte skicka ut ambulans till en trafikolycka där fordonet voltat ner i ett dike. Ambulansen fanns i det här fallet bara 1,5 mil från platsen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!