Voltade med bilen – blev nekad ambulans

Publicerad

Den unga småbarnsmamman körde av vägen och voltade flera varv. I bilen fanns även hennes sexårige son.

Men larmcentralen vägrade skicka ambulans till olycksplatsen med motivering att mamman själv lyckats ta sig ur det kvaddade fordonet.

En anhörig till småbarnsmamman har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och ifrågasatt bedömningen av olyckan.

Den inträffade den 17 januari i år på en 80-väg mellan Nybro och Målerås. Småbarnsmamman berättar själv i en tilläggsberättelse att hon precis hämtat sin sexårige son på förskolan och var på väg hem.

I höjd med infarten till samhället Flygfors uppstod ett möte med en annan bilist och småbarnsmamman förlorade plötsligt kontrollen över sin bil.

Den for av vägen i 65 km/h och voltade flera varv i terrängen.

Småbarnsmamman berättar själv hur fordonet flög upp i luften och snurrade runt innan den till sist landade på hjulen igen.

Nekades ambulans

Mörbultad, men vid liv, lyckades hon själv ta sig ur bilvraket. Även sexårige sonen överlevde smällen.

- Jag kramade om honom och förklarade att vi snart skulle få hjälp. En bilist som stannade ringde 112 och bad om en ambulans.

Men svaret som gavs var att varken ambulans eller polispatrull skulle skickas till olycksplatsen. Orsaken var att småbarnsmamman och sonen lyckats ta sig ur fordonet på egen hand och att olyckan varit en singelolycka.

- Vi var chockade, men fick i alla fall skjuts hem av en av bilisterna som stannat vid olycksplatsen, berättar småbarnsmamman.

Dagen efter tvingades hon söka läkarvård på egen hand för att kontrollera nacke och rygg på både sig själv och sonen.

På vårdcentralen mötte hon en ambulansman som tyckte det var mycket konstigt att det inte skickats ut ambulans till olycksplatsen.

I anmälan till IVO ifrågasätter den anhörige bedömningen av händelsen, att inte skicka ut ambulans till en trafikolycka där fordonet voltat ner i ett dike. Ambulansen fanns i det här fallet bara 1,5 mil från platsen.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag