Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vivianas kritik efter larm om rasism på skola: ”Barn far illa”

Backarydsskolan ligger på landet i Ronneby kommun.

Flera elever på en skola i Ronneby beskriver enligt en rapport av Skolinspektionen att de får utstå glåpord för sin hudfärg.

Efteråt har det avfärdats av föräldrar som ”barn som retar varandra”.

Föreläsaren Viviana Eliasson är starkt kritisk och uppmanar alla att ta ansvar för rasismen. 

– Om man har privilegiet att man är så trygg i att ens barn aldrig kommer utsättas för rasism, då har man ändå ett ansvar att hjälpa dem så att de inte heller utsätter någon annan för det.

Kvällsposten har tidigare rapporterat om att elever på Backarydsskolan i Ronneby får utstå rasism och mobbning på grund av sin hudfärg. I rapporten från Skolinspektionen, som sågar skolans värdegrundsarbete, säger elever att de får höra att ”man ska ta bort alla araber från Backaryd” och att elever vid bollspel under rasterna delar in sig i lag baserat på folkgrupp. 

Samtidigt har flera föräldrar i en lokal Facebookgrupp uttryckt oförståelse kring Skolinspektionen kritik.

En förälder har tidigare sagt till Kvällsposten: 

– Man får inte blanda ihop rasism med att barn retar varandra. Det är en väldigt stor skillnad. Att reta varandra har barn gjort i alla tider, säger hon. 

– Men att gå över och prata om rasism är ett väldigt allvarligt påstående för så små barn. Vet så här små barn ens vad rasism är?

Viviana Eliasson uttryckte sina åsikter i ett långt inlägg på Instagram.
Foto: Privat.

Kritiken: ”Ingen som blandat ihop”

Föreläsaren och coachen Viviana Eliasson, som har jobbat aktivt i flera år med att lyfta svarta kvinnor och barn, är starkt kritisk till resonemanget. 

– Det är ingen som blandat ihop något här. Det finns lagstiftning som gör att glåpord om hudfärg faller in under diskriminering, säger hon. 

– Det har hänt, det har dokumenterats och det blir en påföljd. Det är bara för skolan att tugga i sig det här. Nu är det de vuxnas ansvar att hjälpa alla skolans elever till en tryggare tillvaro.

I ett långt videoklipp på Instagram utvecklar Viviana Eliasson sina tankar om rapporteringen från Backarydsskolan och vikten av att prata med barn om rasism. I inlägget skriver hon också att hon är ledsen, orolig och förbannad för barnens skull. 

– Det är barn som far illa och då är vuxna mer angelägna om att urskulda sig själva i stället för att komma till barnens undsättning direkt. 

– Om man har privilegiet att man är så trygg i att ens barn aldrig kommer utsättas för rasism så har man ändå ett ansvar att hjälpa dem så att de inte heller utsätter någon annan för det. 

Mycket respons på inlägget

Hon fortsätter med att föräldrar måste prata med sina barn, både de som utsätts, de som riskerar att utsättas och de som utsätter någon för rasism. Att alla måste hjälpa till för förändring. 

– Min uppmaning är att vi är alla ansvariga, inte bara vi som faller offer utan alla måste bidra för förändring och vi måsta hjälpa våra barn att förstå det. 

Vad har du fått för respons på inlägget? 

– Jag har fått superfin återkoppling av en massa människor. Det är också sorgligt för väldigt många har hört av sig och känner igen sig. Man känner sorgen, hjälplösheten och upprördheten.

– Jag har förstått att det satte fingret på något som väldigt många grubblar över. 

På Backarydsskolan har mer än hälften av eleverna utländsk bakgrund. 

Skolinspektionen kräver återrapportering 

Bland lärarna som uttalar sig i Skolinspektionens rapport uppger somliga att det finns ett litet problem med rasism, medan andra menar att det inte finns alls utan att glåporden handlar om enskilda fall. Samtidigt säger flera elever att man har tagit upp problemen med lärarna men att det inte har blivit bättre och att man därför slutat att säga till.

Rektor Nina Grüner menar att hon känner till problemen och att skolan länge jobbat med aktiva åtgärder för att minska rasism och mobbning.

– Vi jobbar med bestämda insatser i varje årskurs och som berör olika delar i årskurserna, vi samlar in elevenkäter och gör ett gediget arbete för att kartlägga verksamheten, har hon tidigare sagt till Kvällsposten.

Skolinspektionen konstaterar dock vid tillsynen av Backarydsskolan att skolan inte lever upp till de krav som gäller för svensk skola vad avser värdegrundsarbete och kräver nu återrapportering från skolans huvudman senast 15 februari 2022.

TV: Tre olika årstider i Sverige – samtidigt

Blandad kompott i meteorologens prognos: Sol, regn och minusgrader

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!