Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vittnet: Pappan försökte rädda dottern

Trots ett stort räddningspådrag är den drunknade tonårsflickans kropp fortsatt saknad.Foto: JENS CHRISTIAN
Pappan och dottern badade när flickan började dras allt längre ut i vattnet. När pappan försökte rädda tonårsflickan drogs han själv allt längre ut i havet och drunknade.Foto: JENS CHRISTIAN
Förhållanden vid Haväng utanför Kivik var svåra under måndagen med hårda vindar. Området är också ökänt bland lokalbefolkningen som strömt.Foto: Peo Möller

Pappan omkom och tonårsdottern är fortsatt saknad efter måndagens drunkningsolycka vid Haväng.

Nu uppger vittnen att pappan försökte rädda dottern innan han själv drogs ut i havet.

– Han fick tag på henne, men tappar sedan taget och trycktes ut i vattnet, säger Carl Palmaer, utredare vid polisen i Ystad.

Olyckan i havet utanför sydöstra Skånes kust skulle kosta två människoliv.

Larmet om drunkningstillbudet kom vid tvåtiden på måndagen.

Familjen var på stranden och badade, och enligt vittnen, ska pappan och dottern ha varit i vattnet samtidigt när olyckan framme. Dottern ska ganska snabbt fått problem med strömmarna och börjat dras allt längre ut i vattnet.

– När pappan upptäcker att dottern inte tar sig in ger han sig själv ut för att försöka rädda henne, säger Carl Palmaer.

Enligt Carl Palmaer är det oklart exakt hur långt från stranden de två ska ha befunnit sig. Pappan ska dock ha lyckats få tag på flickan i vattnet, men orkar sedan inte hålla emot och tappar taget.

– Så de trycks helt enkelt ut i vattnet, säger han.

Använde livboj

När familjemedlemmarna, som var kvar på stranden, ser dramat som utspelar sig i vattnet uppmanar de ett par som också befinner sig på stranden att larma.

I samma veva försöker sonen i familjen med hjälp av mannen i paret inleda ett räddningsförsök.

– Det finns uppgifter om att de försöker använda en livboj. Men de inser väldigt snart att de inte kan göra något utan att riskera att själva hamna där ute, säger Carl Palmaer.

I väntan på hjälp blir sonen och mannen vittne till hur pappans kropp flyter runt ute i vattnet ungefär hundra meter från stranden. Vågorna för sedan pappans kropp in till stranden.

– Livräddade insatser inleds då i väntan på ambulans, säger Carl Palmaer.

Kroppen fortsatt saknad

Pappan fördes sedan med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Under måndagseftermiddagen och kvällen genomfördes en omfattande sökinsats efter den försvunna tonårsflickan både på land och i vatten. Men 21.30 på måndagskvällen avbryts sökandet på grund av mörkret.

Under tisdagen var flickan fortfarande inte återfunnen och polisen har därför upprättat en anmälan om försvunnen person. Något aktivt sökande efter kroppen kommer inte att göras, enligt Carl Palmaer.

– Eftersom hon inte synts till så är hon ju drunknad.

Pappans kropp kommer att genomgå en rättsmedicinsk undersökning under veckan.