Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vittnet: Ena brodern dödshotades tidigare

Den 68-åringe Vallåkraföretagaren åtalas för dubbelmord.Foto: Helena Sjögren
De två bröderna sköts genom ytterdörren. Foto: Tomas Leprince
Mannen misstänks för mord på två bröder i Vallåkra. Foto: Fritz Schibli

Den 68-årige mannen har åtalats för dubbelmord på två bröder i Vallåkra - men hävdar nödvärn.

Under fredagen var det dags för en vän till den yngre brodern att vittna.

Enligt honom ska 68-åringen ha dödshotat den yngre brodern redan ett år innan han sköt bröderna till döds.

– Det skulle vara ett dödshot som jag förstått det, berättade vittnet enligt Helsingborgs dagblad.

Den 20-årige mannen var den siste som vittnade under fredagen, en dag som avslutade rättegångens andra vecka. 20-åringen var nära vän med den yngre av de dödade bröderna, och han berättade för rätten hur han grät i flera dagar när han nåddes av dödsbudet, enligt Helsingborgs dagblad.

Men han berättade även hur den 68-årige mordåtalade mannen ska ha dödshotat den yngre brodern ett år innan dödsskjutningarna.

– Det skulle vara ett dödshot som jag förstått det. Det var inget som han tog på allvar, berättade vittnet enligt Helsingborgs dagblad.

Hävdar nödvärn

Dödskjutningarna inträffade sent på kvällen den 14 oktober i fjor. Då ska de två bröderna ha dykt upp hemma hos 68-åringen - med vilken de sedan en tid tillbaka hade en konflikt. Enligt vad som tidigare framkommit under rättegången ska konflikten redan innan den tragiska händelsen den 14 oktober ha eskalerat till fysisk konfrontation.

Besöket på kvällen den 14 oktober slutade med att 68-åringen sköt de båda bröderna. Båda träffades i brösthöjd och avled av sina skador. 68-åringen har hävdat att han sköt bröderna i nödvärn, medan åklagaren menar att det handlar om mord.

Nästa vecka återupptas förhandlingarna i Helsingborgs tingsrätt. Då är det bland annat dags för ytterligare en syn på brottsplatsen. Orsaken är att det fortfarande är oklart om rätten fått ta del av vilka ljusförhållanden som rådde vid brottstillfället: vilka lampor som var tända och hur detta påverkade siktförhållandena när 68-åringen avlossade sitt gevär.