Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Älskarinnorna vittnar mot Peter Madsen

Peter Madsen är åtalad för mordet på Kim Wall.
Foto: / DEADLINE PRESS
Deirdre King berättade i Kanal 5 om sina tidigare kontakter med den mordmisstänkte Peter Madsen.
Foto: Kanal 5
Den svenska journalisten Kim Wall följde med Madsen ut med hans ubåt.
Foto: TOM WALL / TT NYHETSBYRÅN
Rättegångens femte dag inleds på måndagen.
Foto: / IBL/POLFOTO
Ubåten UC3 Nautilus undersöktes av polis.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Peter Madsens försvarare, Betina Hald Engmark.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åklagaren Jakob Buch-Jepsen.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP
1 / 8

KÖPENHAMN. Måndagen var den femte dagen på rättegången mot Peter Madsen, som är misstänkt för mordet på Kim Wall.

Flera vittnen hördes av Köpenhamns tingsrätt, varav ett var Madsens älskarinna Deirdre King. Efter rättegångens slut signalerade hon ett hjärta till honom, vilket Madsen besvarade enligt Ekstrabladet.

– Det stämmer inte att Peter inte hade empati, sa Deidre King under rättegången. 

– Jag älskar Peter, men den Peter han var för mig. Och den bilden kan jag inte få förstörd eller fläckad, sa hon efteråt till TV4. 

Den femte rättegångsdagen mot Peter Madsen inleddes på måndagen i Köpenhamns tingsrätt. Madsen är misstänkt för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall och styckat hennes kropp. Han är även misstänkt för sexbrott.

Madsen och journalisten åkte ut i den hemmabyggda ubåten UC3 Nautilus den 10 augusti. Kim Walls kvarlevor har sedan hittats spridda, runtom i havet. Madsen erkänner styckning av kroppen, men nekar till mord.

Kim Wall var med på ubåten för att skriva ett reportage om Madsen, de kände inte varann sedan tidigare. Madsen hävdar att hon dog på grund av kolmonoxidförgiftning ombord på fartyget. 

Var vid liv när hon skadades

Under förmiddagen vittnade en man som arbetat frivilligt i Madsens verkstad. Åklagaren frågade om mannen någon gång hade varit med om ett undertryck i ubåten – ett undertryck som enligt Madsen var orsaken till Kim Walls kolmonoxidförgiftning.

Vittnet svarade att han hade upplevt det och att det då inte heller gick att öppna luckan utifrån. Däremot menade han att han aldrig hade hört om att det skulle kunna resultera i kolmonoxidförgiftning.

Under tidigare rättegångsdagar har flera personer hörts, bland annat rättsläkaren Christina Jakobsen som haft en ledande roll i undersökningen av Kim Walls kvarlevor.

Jakobsen berättade under förhöret att minst två skador tros ha åsamkats Kim Wall medan hon var i livet. Hon förklarade även att det är osannolikt att den svenska journalisten ska ha dött på grund av avgaser, men att det inte går att utesluta.


LÄS MER: Rättsläkaren: Kim Wall kan ha skadats när hon var vid liv


Träffade Madsen i BDSM-miljö

Under dagen kallades flera kvinnor som haft sexuella förbindelser med Madsen fram som vittnen. En av dem berättade att hon lärde känna Madsen år 2008, i "BDSM-miljön". När åklagaren Jakob Buch-Jepsen frågade om de haft strypsex svarade hon:

– Vi experimenterade. Han hade händerna om min hals.


LÄS MER: Madsens fantasier – om "galna kvinnor" och död


I slutet av dagen klev Deidre King in som vittne. Hon har tidigare berättat i flera medier om sitt förhållande med dansken och kallat sig hans älskarinna.

Inför rätten berättade hon att hon lärde känna Madsen för 14 år sedan, att de haft ett sexuellt förhållande de senaste åtta åren och att de även haft sex på ubåten. När åklagaren frågade om han någon gång varit våldsam svarade hon:

– Han visade aldrig intresse för den typen av sex med mig. Han visade aldrig intresse för våld. 

Åklagare Jakob Buch-Jepsen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon berättade även att samma dag som det stor klart att ubåten saknades, den 11 augusti, hade hon och Madsen planerat att ge sig ut med den. 

Formade ett hjärta

Hon sa sig inte ha märkt någon förändring i hans beteende fram till den 10 augusti mer än att han varit "pressad". Älskarinnan beskriver Madsen som en snäll person.

– Alltså, det stämmer inte att Peter inte hade empati. Det sårade honom att se när kvinnor hade ont, säger vittnet, som tillägger att han hjälpte henne när hon var i ett våldsamt förhållande.

I slutet av rättegången formade Deidre King ett hjärta med händerna mot Peter Madsen och han formade ett hjärta tillbaka och gestikulerade tillbaka att hon ska skriva till honom.

Under dagen vittnade Deidre King om sitt förhållande med Madsen.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN/SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

Madsen sa sig vara psykopat

Det åttonde vittnet för dagen var en kvinna som sedan i juni 2016 har arbetat med en dokumentär om Peter Madsen.


LÄS MER: Allt du behöver veta om Kim Wall-fallet


Enligt dokumentärfilmaren ska Peter Madsen ha verkat energilös dagarna innan den 10 augusti, något som även hennes kameraman kommenterade vid tillfället. 

– Den 10 augusti pratade han om att han kunde vara en psykopat. Jag har tänkt mycket på det. Men det som hände är inget jag kunde föreställa mig.

– När jag tittade upp på rören i mässen sa Peter: "Jag vet precis vad du tänker", säger ett vittne i förhör.
Foto: MICHAEL YOUGET

Åklagaren läste under rättegången upp sms som hade skickats mellan Peter Madsen och ytterligare en kvinna. "Jag är en pervers man som gillar polyamori", ska han ha skrivit i ett sms. Madsens försvarare, Betina Hald Engmark, uttryckte högljudda protester mot att meddelandena lästes upp.


LÄS MER: Madsens fantasier – om "galna kvinnor" och död


I ett sms ska Madsen ha skrivit att han ville "spela in en snuff-film med vittnet i ubåten" (att filma ett riktigt mord, reds anm). Något som han även enligt ett tidigare vittne ska ha visat intresse för.

Ubåten nära sjöfartsolycka

Under dagen presenterade även Sjöfartstyrelsen sin rapport. De har kommit fram till att UC3 Nautilus sänktes med avsikt och att den mellan den 10 och 11 augusti framfördes så farligt att straffvärdet för föraren bör bli fängelse. 

Ubåten var nära att orsaka en olycka till havs.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Enligt den kartlagda rutten var ubåten bland annat nära att orsaka kollision med två fartyg.

– Det har varit en överhängande fara under i stort sett hela seglatsen, säger en representant från Sjöfartsverket. 

"Var min bäste vän"

I en intervju med TV4 Nyheterna säger Deidre King att Peter Madsen var hennes bäste vän. 

– Han var min allra bäste vän och att se honom så här, i den här situationen, det gör så ont. Det gör verkligen ont, säger Deidre King till TV4. 

Hennes relation till Peter Madsen sträcker sig femton år tillbaka i tiden och sedan 2010 har de båda haft en sexuell relation. Deidre King berättar för TV4 att hon har brevväxlat med Madsen i fängelset. 

– Han skrev ett brev till mig och sa att “jag är samme Peter som jag alltid varit”. Men det kan du inte vara när du har styckat en annan människa. Det förändrar en personlighet. Det gör det för mig.

Deidre King vill inte uttala sig om själva utredningen men berättar att hon fortfarande är kär i den misstänkte mördaren. 

– Jag älskar Peter, men den Peter han var för mig. Och den bilden kan jag inte få förstörd eller fläckad.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!