Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vittnena stiger fram med sina berättelser

Peter Madsen är åtalad för mord, brott mot griftefriden, grovt sexuellt övergrepp och brott mot sjölagen
Foto: / IBL/POLFOTO
Den sjätte rättegångsdagen mot ubåtsbyggaren Peter Madsen hålls på tisdagen.
Foto: DEADLINE PRESS
Rättegången hålls på tingsrätten i Köpenhamn.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP
Ubåten UC3 Nautilus byggdes av Peter Madsen – och utreds nu som en evenutell mordplats.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Peter Madsen i rättssalen.
Foto: HELEN RASMUSEN
Åklagare Jakob Buch-Jepsen.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP
Madsens försvarare, Betina Hald Engmark.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

KÖPENHAMN. Peter Madsen är åtalad för mordet på Kim Wall och under tisdagen inleddes den sjätte rättegångsdagen mot dansken.

Under dagen vittade bland annat två kvinnor om att Madsen bjöd in dem på att åka med med ubåten kort innan turen med Kim Wall.

Andra vittnen har även uppgett att Madsen ska ha pratat om hur man lättast gör sig av med ett lik.

– Jag vill minnas att vi talade om Kögebukten som ett bra ställe, säger ett vittne.

Den sjätte rättegångsdagen mot mordmisstänkte Peter Madsen hölls på tisdagen. Den danske ubåtsbyggaren misstänks ha mördat journalisten Kim Wall när hon åkte ut med  honom ut på Öresund i ubåten UC3 Nautilus.

Peter Madsen har erkänt att han har styckat Kim Walls kropp, som har hittats i flera delar runtom i Öresund. Däremot menar han att hon avled genom kolmonoxidförgiftning när det ska ha uppstått ett fel i hans hembyggda ubåt. 

Att Kim Wall avled på sättet som Madsen påstår har rättsläkaren Christina Jakobsen slagit fast som osannolikt. Under den rättsmedicinska undersökningen har man även hittat skador som tros ha åsamkats Kim Wall redan innan hon dog.


Enligt åklagare Jakob Buch-Jepsen ska Kim Wall ha avlidit då hon fick halsen avskuren, eller blev strypt.


LÄS MER: Älskarinnorna vittnar mot Peter Madsen


Kvinnor erbjöds följa med i ubåten

Under tisdagen vittnade två kvinnor om hur Madsen bjudit in dem på ubåtstur kort innan händelsen med Kim Wall.

Den första kvinnan blev tillfrågad i slutet av juni att följa med ut i ubåten tillsammans med Peter Madsen.

Hon arbetade som frivillig på hans verkstad och har flera gånger varit ombord på UC3 Nautilus. Den här gången hade hon dock uppfattat det som att han ville åka ensam med henne.

Ytterligare en kvinna vittande om att hon blivit tillfrågad att följa med ut i ubåten – första gången i maj 2017. Hon gick av en händelse förbi ubåten och kom i samspråk med Madsen. Madsen höll sedan kontakten med kvinnan under sommaren 2017.

I slutet av juli fick vittnet ett telefonsamtal från Madsen, något som hon uppfattade som konstigt. Den 8 augusti, två dagar innan Kim Wall följde med dansken ut på havet, mottog vittnet ett meddelande från Madsen där han frågade om hon ville följa med ut på ubåten.

– Jag tyckte det var lite märkligt att han skrev till mig. Om det hade varit min ubåt hade jag nog inte bjudit in mig när jag först inte svarade, sa vittnet.

Pratade om att gömma lik

Den kvinna som hade arbetat i Madsens verkstad tillfrågades om hon någonsin hade sett metallrör, en grön vattenslang, blåa spännband, en såg och en halvmeter stor skruvmejsel i ubåten – som samtliga hittats i samband med utredningen – svarade hon nej.

Hittills har alla förhörda vittnen nekat till att ha sett ett eller flera av ovannämnda bevismaterial.

Åklagade Jakob Buch-Jepsen med den halvmeter långa skruvmejseln.
Foto: Helen Rasmusen

LÄS MER: Pojkvännen om Kim Wall: ”Var rädd för ubåten”


Dagens tredje vittne, en man som mellan åren 2008-2009 var engagerad i raketföreningen i Copenhagen Suborbitals, berättade om ett tillfälle för tio år sedan då han pratade med Peter Madsen. En diskussion uppstod då rörande hur man bäst kunde göra sig av med ett lik.

– Jag vill minnas att vi talade om Kögebukten som ett bra ställe, då det är mycket båttrafik där, säger vittnet.


COPENHAGEN SUBORBITALS

 Peter Madsen var med och startade raketföreningen Copenhagen Suborbitals år 2008. Föreningen var en sammanslutning av entusiaster som byggde egna raketer och genomförde testuppskjutningar som med tiden blev relativt avancerade.


 År 2014 bröt Madsen med föreningen, efter en rad uppslitande konflikter. Han startade då Raket-Madsens rymdlaboratorium i en plåthangar bara ett par hundra meter från CS där han fortsatte med sina projekt.


Peter Madsens hangar, som sedan en tid tillbaka är tömd på saker.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

Filmer av halshuggningar

Tekniker har lyckats återskapa innehållet i Peter Madsens telefon fram till 18.30-tiden den 10 augusti. Åklagare Jakob Buch-Jepsen gick under rättegången igenom sökhistoriken och menade att Madsen tittat på en våldsam film innan han åkte ut med Kim Wall och att Madsen hittat filmen genom att söka på "flicka och halshuggning".

Under utredningen har man hittat flera filmer med grovt innehåll på Madsens hårddisk som visar olika former av sexuellt, dödligt och brutalt våld mot kvinnor.

Åklagaren spelade upp bitar från några av filmerna inför rätten – både riktiga och animerade.

När filmerna visades var det flera åhörare som blev mycket illa till mods enligt Ekstrabladet. Vid ett tillfälle när åklagaren skulle visa ytterligare en film blev han avbruten av domaren som bestämde att man skulle ta en paus.


LÄS MER: Leif GW om Peter Madsens ändring: ”Verkar må sämre”


Ett av vittnena som var kallat till tisdagens rättegång dök aldrig upp. I väntan på att vittnet skulle komma föreslog åklagaren att han kunde ställa frågor till Madsen om filmerna. 

Då sa försvararen Betina Hald Engsmark att Madsen inte ville svara på fler frågor under tisdagen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!