Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ubåtsexpert krossar Madsens förklaring

På tisdagen hålls den åttonde rättegångsdagen mot Peter Madsen.
Foto: DEADLINE PRESS
Madsens egenbyggda ubåt UC3 Nautilus utreds som misstänks mordplats.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Kim Wall ska ha dött av kolmonoxidförgiftning hävdar Peter Madsen – åklagaren håller inte med.
Foto: MEYER KENNETH / IBL BILDBYRÅ
UC3 Nautilus bärgades från Öresunds botten.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Åklagare Jakob Buch-Jepsen.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP
Advokat Betina Hald Engmark.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

KÖPENHAMN. Dag åtta av rättegången mot mordmisstänkte Peter Madsen inleddes på tisdagen.

Peter Madsen nekar till mord och hävdar att Kim Wall dog till följd av kolmonoxidförgiftning ombord på ubåten.

– Om kolmonoxid eller koldioxid hittats och kompressorn varit i gång borde vi kunna hitta spår av det. Det gjorde vi inte, sa Ditte Dyreborg, ubåtsexpert, under förhör.

Den åttonde rättegångsdagen mot Peter Madsen inleddes på tisdagen i Köpenhamns tingsrätt. Peter Madsen står åtalad misstänkt för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Tillsammans åkte de ut på Öresund i Madsens hemmabyggda ubåt UC3 Nautilus den 10 augusti. När Kim Wall inte kom tillbaka hem anmäldes hon försvunnen. Hennes kvarlevor hittades sedan utspridda runtom i Öresund och hon konstaterades vara avliden.

Peter Madsen har erkänt att han styckat den svenska journalistens kropp, men nekar ihärdigt till mordanklagelsen. I stället menar han att Kim Wall dog på grund av kolmonoxidförgiftning ombord på ubåten. 

Åklagare Jakob Buch-Jepsen hävdar att Kim Wall dog då hennes hals skars av, eller genom strypning.

Osannolikt med förgiftning

Christina Jakobsen, rättsläkare, har under tidigare rättegångsförhör berättat att minst två av skadorna på Kim Walls kropp tros ha åsamkats innan dödens inträde.


LÄS MER: Madsens förklaring till mystiska sms:et


Jakobsen hävdade också att Peter Madsens förklaring om kolmonoxidförgiftning var osannolik, om än inte omöjlig. Däremot hittades inte några tecken på förgiftning i Kim Walls lungor, hals och mun.

Rättegången mot Peter Madsen hålls i Köpenhamns tingsrätt.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

Involverades tidigt i ubåtsfallet

Ubåtsexperten och kommendörkaptenen Ditte Dyreborg var ett av tisdagens betydande vittnen, kallad av åklagarsidan. Dyreborg skrev bland annat en rapport som har använts i bevisningen runt Kim Wall-utredningen. Redan den 11 augusti blev Ditte Dyreborg involverad i ubåtsärendet, strax efter beskedet om att en privatbyggd ubåt hade försvunnit ner på havsbotten i Öresund.


LÄS MER: Allt du behöver veta om Kim Wall-fallet


Ubåtsexperten ombads vara närvarande då UC3 Nautilus bärgades in till land. Hon ska ha varit den första som gick ombord på ubåten, efter bärgningsarbetet.

Slog hål på Peter Madsens förklaring

Efter noggranna undersökningar av UC3 Nautilus kunde Ditte Dyreborg slå hål på Madsens första förklaring till hur Kim Wall dog ombord på ubåten. Han påstod till en början att Kim Wall avled då hon fick en tung järnlucka i huvudet, något Dyreborg avfärdade.

För att undersöka Madsens andra förklaring till Kim Walls död – att hon dog av kolmonoxidförgifting – undersöktes ubåten på nytt.

– Om kolmonoxid eller koldioxid hittats och kompressorn varit i gång borde vi kunna hitta spår av det. Vår apparat mäter noggrant och utifrån hans förklaring borde man finna partiklar i luften. Det gjorde vi inte, sa Ditte Dyreborg. 

Peter Madsen har hävdat att han själv befann sig i ubåtens torn då Kim Wall avled. Han kunde inte få upp luckan ner till ubåten, då ett kraftigt undertryck hade bildats i farkosten. Undertrycket skapades som följd av ett tekniskt fel, har han tidigare berättat i förhör. Vid undersökning av ubåten kunde Ditte Dyreborg slå hål även på den förklaringen.

Peter Madsen hävdar att han befann sig i Nautilus torn då Kim Wall dog ombord på ubåten.
Foto: MICHAEL YOUGET

– Jag tror inte att Kim Wall blev inlåst i ubåten på grund av undertryck och blev förgiftad av avgaser från motorn. Det fanns inte heller sot på rören som suger in.

Enligt Dyreborg tar det mycket lång tid innan det blir ett så pass stort undertryck i en ubåt, som Madsen berättat om i rättssalen.


MADSENS TRE FÖRKLARINGAR

Peter Madsen har kommit med flera olika förklaringar om vad som hände med Kim Wall.


• Första förklaringen: Inledningsvis, kort efter att Peter Madsen räddades ur vattnet, hävdade han Kim Wall släpptes av på Refshalvøen på kvällen den 10 augusti.


• Andra förklaringen: När Kim Walls första kvarlevor hittades i Öresund ändrade Peter Madsen sin förklaring. Han berättade då att Kim Wall hade dött när hon fick en 70-kilos järnlucka i huvudet ombord på ubåten. Under den rättsmedicinska undersökningen hittades ingen fraktur i Kim Walls huvud.


• Tredje förklaringen: Madsen hävdade sedan att Kim Wall dog som följd av kolmonoxidförgiftning, efter att ett tekniskt fel hade uppstått ombord på ubåten. Några tecken på förgiftning har rättsläkarna inte kunnat hitta. Rättsläkare Christina Jakobsen menar att det är osannolikt att Kim Wall dött av kolmonoxidförgiftning, men att det inte går att utesluta.


LÄS MER: Fynden inuti ubåten kan fälla Madsen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!