Vittnen: Mamman skrek hysteriskt

Mitt i bostadsområdet. Här misstänks mamman ha ­dödat sittt spädbarn tidigare i somras. Flera personer blev vittnen till ­dramat då babyn dog.
Foto: Niklas Henrikczon

Halmstad. Den 28-åriga mamman som misstänks ha mördat sin fem månader gamla baby hävdar att hon styrdes av andra krafter när bebisen dog.

Enligt vittnen var kvinnan hysterisk och skrek.

Nu har mamman, som nekar till mordanklagelserna, häktats och ska skickas på rättspsykiatrisk undersökning.

Halmstad tingsrätt häktade i går den 28-åriga mamman på sannolika skäl misstänkt för mordet på den fem månader gamla babyn tidigare i somras.

Mamman medger de faktiska omständigheterna vid babyns död men nekar till brottsanklagelserna.

- Hon menar att hon vid tiden för den här händelsen inte kunde kontrollera sin kropp, att hon styrdes av andra krafter, säger hennes advokat, Göran Ruthberg.

Hyllade babyn på internet

Babyns död har skakat om invånarna där familjen bor i Halmstad. Flera personer beskriver kvinnan och hennes familj som vanliga, trevliga grannar. Ingen kan förstå vad som har hänt.

Familjen gav ett harmoniskt intryck. När barnet föddes hyllades det av sina föräldrar på en webbsida där de skrev "välkommen till världen, världens vackraste ...".

- Jag har sett både mamman och pappan vara ute med barnvagnen. De brukar alltid hälsa och jag har inte märkt något konstigt, säger en granne.

Tumultartat i lägenheten

Men kvällen den 24 juli i år då den lilla babyn dog var det tumultartat i och utanför familjens lägenhet.

- Det var fullt med folk på gården, det verkade vara bråkigt och man försökte lugna ner henne (28-åringen) säger en granne.

Kort därpå larmades SOS. Ambulanspersonalen försökte förgäves rädda livet på barnet inför de chockade åskådarna.

- Jag såg hur de bar ut babyn, med syrgasmask över ansiktet. De gav babyn hjärt-lung-räddning innan den lades i ambulansen. Det var så fruktansvärt att se, jag grät över babyn och jag är fortfarande ledsen, säger en kvinna.

Senare samma kväll kom polisens tekniker och lägenheten spärrades av för teknisk undersökning och bevissäkring och i fredags ledde utredningen fram till att mamman anhölls misstänkt för mordet.

Grät häftigt

Kvinnan mottog häktningsbeskedet i går med fattning, men under förhandlingen som hölls bakom stängda dörrar hördes mamman gråta häftigt flera gånger. Enligt advokaten mår hon väldigt dåligt och ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

- Det var vi som föreslog det och åklagaren hade ingen annan uppfattning heller, säger Göran Ruthberg.

Sinnesunder­­- ­sök­ningen är planerad att inledas snarast.

Kvinnan har inte tidigare sökt psykiatrisk vård.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!