Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Visst är det stake i kommunens julpynt

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Och så här såg ljusmonumentet ut 2017. Toppdelen fanns som synes inte då.Foto: Maggan Liddell
Så här såg det ut 2018.Foto: Maggan Liddell
Maggans inlägg på Facebook.Foto: Skärmdump
Maggan Liddell, 57. Foto: Privat

När Maggan Liddell, 57, la upp en bild föreställande en av Lunds kommuns juldekorationer hade hon inte väntat sig den följande uppståndelsen. 

Nu strömmar kommentarerna in om den ståndaktiga prydnaden.

– Vi hade inte ens tänkt i de här banorna, erkänner Maggan Liddell själv.

Så här ser ljusmonumentet ut i år.Foto: Maggan Liddell

Maggan Liddell, 57, går ofta promenader i Stadsparken i Lund med sin hund och gläds varje år åt när kommunen julpyntar parken. 

De senaste tre åren har ett ljusmonument satts upp mitt i parken. Det brukar Maggan fotografera och ha med på sitt och sambons julkort som skickas till släkt och vänner. 

Många reaktioner

I år la hon även upp bilden i en facebookgrupp – men hon hade aldrig kunnat föreställa sig vilken uppståndelse det skulle bli.

Inom kort strömmande hundratals reaktioner in på inlägget och även om åsikterna gick isär, vissa tyckte det såg ut som ett uppsträckt långfinger, verkade de allra flesta associera prydnaden till en mer ståndaktig symbol.

– Vi hade inte ens tänkt i de här banorna förrän vi såg kommentarerna. Nu går det ju inte att tänka på något annat, säger Maggan Liddell.

”Fortfarande fin”

Maggan fick sig ett gott skratt åt kommentarer som ”det finns potens i kommunen” och  ”visst är det stake i den” på kvällskvisten.

– Den är ju fortfarande fin, absolut, men nu med de här kommentarerna i bakhuvudet har man ju kommit in på ett helt annat spår, säger Maggan Liddell.

När hon jämförde sina bilder på ljusmonumentet från 2017 och 2019 upptäckte hon något udda – fontänen har faktiskt byggts på, och i och med utökningen har den mer stak-liknande formationen uppstått. 

Men hon hoppas att den får vara kvar, trots den lite udda formen.

– Det skulle vara mörkt och tråkigt om man tog bort den. Det är fint med ljuset.

Fri tolkning

På tekniska förvaltningen i Lund tar man de olika tolkningarna med ro – och välkomnar dem.

– Förrförra året hade vi inte uppe prydnaden i sin helhet och förra året blev det lite snack. Nu har ytterligare någon del kommit in, och det tolkas ju på lite olika sett. Det får jag medge att jag sätt, säger Karl-Oscar Seth, stadsträdgårdsmästare i Lund.

– Men vi är glada för alla tolkningar som kan hjälpa oss genom vintermörkret. Det är ju fria tilltolkningar som är tillåtna. Jag hoppas folk fortsätter tolka den här statyn genom hela den här mörka perioden.