"Alfons och odjuret" gav en liten pojke mardrömmar. Nu har föräldrarna anmält hans förskola till Skolinspektionen. Foto: Rabén & Sjögren
"Alfons och odjuret" gav en liten pojke mardrömmar. Nu har föräldrarna anmält hans förskola till Skolinspektionen.  Foto: Rabén & Sjögren

Visade Alfons Åberg – förskolan anmäld

Publicerad

Ett liten pojke i Malmötrakten drabbades av mardrömmar när de vuxna hade visat filmen "Alfons Åberg och odjuret" på hans förskola.

Nu har föräldrarna anmält händelsen till Skolinspektionen.

– Vi är noga med att bara visa kvalitetsfilm. Och åldersgränsen på den här är noll år, säger förskolechefen.

Det var i början av december som personalen på förskolan parkerade ungarna framför tv:n och lät dem titta på dvd-film.

Just den här dagen fick de se en tecknad film där Alfons Åberg är dum och slår till en mindre pojke – och sedan känner dåligt samvete över detta. Alfons får svårt att sova och inbillar sig att ett odjur ligger under hans säng. "Odjuret" är inget annat än hans dåliga samvete.

"Ohyggliga mardrömmar"

För ett av barnen blev den här filmen en hemsk upplevelse.

– På natten drömde han ohyggliga mardrömmar och kunde inte sova, skriver föräldrarna i sin anmälan till Skolinspektionen.

– Till slut var han så rädd att han fick sova i vår säng, detta har inte hänt hela 2015. Det har nu gått en vecka och han är fortfarande lika rädd och är även rädd för vilan på avdelningen.

Föräldrarna är inte bara missnöjda med att förskolan visat "en film som varit direkt opassande för små barn, våldsam och alldeles för skrämmande". De klagar också över att personalen varken informerat om filmvisningen i förväg eller berättat för dem att sonen blivit skrämd.

Måste göra en utredning

Skolinspektionen har lämnat över anmälan till Malmö kommun eftersom klagomål i första hand ska hanteras av den instans som är ansvarig för verksamheten. Kommunen måste göra en utredning och redovisa den för anmälarna.

Chefen för den aktuella förskolan bekräftar att de har inlett en utredning av händelsen. Men hon försvarar filmvisningen.

– Vi ser väldigt lite på film. Och när det sker tittar barnen alltid tillsammans med vuxna, säger förskolechefen.

– Vi tyckte att Alfons Åberg var fullt okej. Han är ju barnvänlig, och det var en åldersadekvat film. Men vi utreder detta nu och ska titta på eventuella brister.

KvP har förgäves sökt Alfons Åbergs skapare, författaren Gunilla Bergström, för en kommentar.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag