Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Visade Alfons Åberg – förskolan anmäld

"Alfons och odjuret" gav en liten pojke mardrömmar. Nu har föräldrarna anmält hans förskola till Skolinspektionen.
Foto: Rabén & Sjögren

Ett liten pojke i Malmötrakten drabbades av mardrömmar när de vuxna hade visat filmen "Alfons Åberg och odjuret" på hans förskola.

Nu har föräldrarna anmält händelsen till Skolinspektionen.

– Vi är noga med att bara visa kvalitetsfilm. Och åldersgränsen på den här är noll år, säger förskolechefen.

Det var i början av december som personalen på förskolan parkerade ungarna framför tv:n och lät dem titta på dvd-film.

Just den här dagen fick de se en tecknad film där Alfons Åberg är dum och slår till en mindre pojke – och sedan känner dåligt samvete över detta. Alfons får svårt att sova och inbillar sig att ett odjur ligger under hans säng. "Odjuret" är inget annat än hans dåliga samvete.

"Ohyggliga mardrömmar"

För ett av barnen blev den här filmen en hemsk upplevelse.

– På natten drömde han ohyggliga mardrömmar och kunde inte sova, skriver föräldrarna i sin anmälan till Skolinspektionen.

– Till slut var han så rädd att han fick sova i vår säng, detta har inte hänt hela 2015. Det har nu gått en vecka och han är fortfarande lika rädd och är även rädd för vilan på avdelningen.

Föräldrarna är inte bara missnöjda med att förskolan visat "en film som varit direkt opassande för små barn, våldsam och alldeles för skrämmande". De klagar också över att personalen varken informerat om filmvisningen i förväg eller berättat för dem att sonen blivit skrämd.

Måste göra en utredning

Skolinspektionen har lämnat över anmälan till Malmö kommun eftersom klagomål i första hand ska hanteras av den instans som är ansvarig för verksamheten. Kommunen måste göra en utredning och redovisa den för anmälarna.

Chefen för den aktuella förskolan bekräftar att de har inlett en utredning av händelsen. Men hon försvarar filmvisningen.

– Vi ser väldigt lite på film. Och när det sker tittar barnen alltid tillsammans med vuxna, säger förskolechefen.

– Vi tyckte att Alfons Åberg var fullt okej. Han är ju barnvänlig, och det var en åldersadekvat film. Men vi utreder detta nu och ska titta på eventuella brister.

KvP har förgäves sökt Alfons Åbergs skapare, författaren Gunilla Bergström, för en kommentar.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!