Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Virtual reality-mässa ska sprida intresset

Virtual reality lurar sinnena till en annan verklighetFoto: Lunds Tekniska Högskola
Den virtuella världen har mycket mer att erbjuda än datorspel och film. Foto: Colourbox

När man hör uttrycket "virtual reality" i dag går tankarna oftast till datorspel och film. 

Men den virtuella världen har mycket mer att erbjuda än så. 

Virtual Realitylaboratoriet i Lund bjuder nu in till en mässa för att sprida intresset. Joakim Eriksson, föreståndare i labbet:

– Virtual reality är väldigt populärt nu för tiden.

För att förstå virtual reality kan man tänka sig en artificiell miljö, som skapas digitalt. Virtual Reality Lab på Institutionen för designvetenskaper på Lunds Tekniska Högskola förklarar det som att man förser en användares sinnen med så verklighetstrogen information som möjligt. Då presenteras en version av verkligheten som egentligen inte finns - men som känns verklighetstrogen.

Virtual reality används ofta i samband med datorspel, genom att man sätter på sig ett par VR-glasögon och då ser spelets miljö runt sig. Att känna som om man är "i spelet" bidrar till upplevelsen – och VR-glasögonen blev utsedda till årets julklapp 2016. 

"Med hjälp av virtual reality får man möjligheten att visa en förändring eller en miljö, istället för att bara berätta om den", säger Joakim Eriksson.Foto: Colourbox

Men virtual reality har större användningsområden än datorspel. Genom till exempel flygsimulatorer och virtuella operationssalar kan tekniken ta virtuella risker i utbyte mot verkliga erfarenheter. 

"Har blivit en stor trend"

Nu ska Virtual Realitylaboratoriet hålla en mässa, öppen för alla, för att sprida kunskapen och intresset om fenomenet. Joakim Eriksson, föreståndare på VR-labbet, säger:

– Det är ovanligt stort i år, VR har blivit en sådan stor trend. Det är en stor förändring från hur det var för ett par år sedan – då var tekniken värdelös. Det var dyrt och dålig upplösning, men med dagens utveckling har spelplanen ändrats helt.

Snabb utveckling av tekniken

Virtual Reality-mässan i Lund är en del av examineringen för studenterna på Lunds Tekniska Högskola, där de bland annat utvecklar teknologer. Joakim tror att intresset för virtual reality kommer växa i takt med tekniken, att intresset blir större ju lättare det blir att använda. Han berättar att de på LTH har flera olika forskningsprojekt på gång, några tillsammans med Lunds kommun.

– Med hjälp av virtual reality får man möjligheten att visa en förändring eller en miljö, istället för att bara berätta om den. Då kan ett vanligt möte bli hundra gånger mer spännande!

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.