En havsörn som dödats av vindmöllorna i Västraby den 29 oktober 2016. Örnen ifråga var född i Småland 2014. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska FöreningEn havsörn som dödats av vindmöllorna i Västraby den 29 oktober 2016. Örnen ifråga var född i Småland 2014. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska Förening
En havsörn som dödats av vindmöllorna i Västraby den 29 oktober 2016. Örnen ifråga var född i Småland 2014.  Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska Förening
Pilgrimsfalk som dödats i Rögle/Västraby 2017. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska FöreningPilgrimsfalk som dödats i Rögle/Västraby 2017. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska Förening
Pilgrimsfalk som dödats i Rögle/Västraby 2017. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska Förening
Pilgrimsfalk, funnen död i Lilla Svenstorp 2015. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska FöreningPilgrimsfalk, funnen död i Lilla Svenstorp 2015. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska Förening
Pilgrimsfalk, funnen död i Lilla Svenstorp 2015. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska Förening
Havsörn, dödad i Skarhult 2010. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska FöreningHavsörn, dödad i Skarhult 2010. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska Förening
Havsörn, dödad i Skarhult 2010. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska Förening
Glada som dödats i Lilla Svenstorp 2. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska FöreningGlada som dödats i Lilla Svenstorp 2. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska Förening
Glada som dödats i Lilla Svenstorp 2. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska Förening
Glada, dödad i Hedeskoga 2010. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska FöreningGlada, dödad i Hedeskoga 2010. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska Förening
Glada, dödad i Hedeskoga 2010. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska Förening
Glada, död i Billebjär 2015. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska FöreningGlada, död i Billebjär 2015. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska Förening
Glada, död i Billebjär 2015. Foto: Kenneth Bengtsson/Skånes Ornitologiska Förening
Vindkraften en ren och i stort sett gratis – men livsfarlig för fåglarna. Foto: PER WISSINGVindkraften en ren och i stort sett gratis – men livsfarlig för fåglarna. Foto: PER WISSING
Vindkraften en ren och i stort sett gratis – men livsfarlig för fåglarna. Foto: PER WISSING

Vindkraftverken "gör köttfärs" av rovfåglarna

Publicerad

På bara ett år har 13 vindkraftverk utanför Helsingborg massakrerat tre havsörnar, fyra ormvråkar, en tornfalk, två röda glador och en pilgrimsfalk.

– De gör köttfärs av rovfåglarna, säger ornitologen Staffan Åkeby.

Det finns omkring 400 vindkraftverk i Skåne.

Vindkraftverken i Rögle/Västraby togs i drift i februari förra året. Redan den 5 mars klippte ett av dem en havsörn i flera bitar. Och sedan har det fortsatt på samma sätt.

Ornitologerna protesterade förgäves mot bygget av anläggningen – men fick åtminstone igenom att alla döda rovfåglar skulle räknas under det första året.

Den statistiken blev precis klar.

– Siffrorna är häpnadsväckande höga. Elva rovfåglar har fått sätta livet till vilket naturligtvis är helt oacceptabelt, säger Staffan Åkeby, som är ordförande i Skånes ornitologiska förening.

Fler döda rovfåglar än väntat

– Det är absolut fler fåglar som har dött än vad vi trodde. Och de kan vara ännu fler – vi vet inte hur stort mörkertalet är. Och vi vet inte heller hur många vanliga fåglar som drabbats.

Bilderna som har tagits av Kenneth Bengtsson i Skånes ornitologiska förening visar inte bara offren i Rögle/Västraby. En del av de döda rovfåglarna har dött på andra ställen i Skåne, andra år.

Men alla har fallit offer för vindkraftverk.

Detta betyder dock inte att någon enskild art hotas.

– De här siffrorna har ingen reell inverkan på beståndet av fågelarterna i fråga, säger Staffan Åkeby.

Tar lång tid att få ny havsörn

– Men de kan påverka artens utbredning i Skåne. Det kan bli en fattigdom. Om en havsörn stryker med så kan det ta tid innan det på nytt finns havsörn i samma område.

Allra helst hade ornitologerna sett att det inte fanns några vindkraftverk överhuvudtaget.

– Vi är glada att utbyggnaden av vindkraften har stannat av. Men vi har de verk vi har och det är orealistiskt att kräva att de tas ner. Då är det vår uppgift att föra fåglarnas talan, säger Staffan Åkeby.

– Vi vill ha stopp för utplantering av gräsänder nära vindkraftverk eftersom de lockar till sig rovfågel. Och vi vill att verken stängs när bönderna sår eller skördar i närheten – då jagar rovfåglarna möss på de markerna.

 

 Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag