Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vi vill bara att Vincent ska ha ett liv som andra barn"

Vincent behöver träna, både på att gå och på att kommunicera. Ju mer han lär sig nu, desto mindre hjälp kommer han att behöva som vuxen, menar familjen. Foto: Privat
Det tog 17 månader innan mamma Magdalena Osbakk Korpela, sonen Vincent och övriga familjen fick svar från kommunen. Foto: Privat

Vincent har två funktionshinder och behöver hjälp – både med lyft och med daglig träning.

Men ansökan blev liggande hos kommunen i 17 månader.

– Det vi allra helst vill är att han får ett liv som andra barn, säger mamma Magdalena Osbakk Korpela.

Vincent är 6,5 år och mycket intresserad av lastbilar.

– Han älskar dem. Vi brukar gå promenader längs vägen så att han får titta på bilarna, säger mamma Magdalena Osbakk Korpela.

Vincent, som bor i Lessebo i Småland, har också funktionshinder och sitter i rullstol.

– Han har haft diagnosen cp (cerebral pares) sedan han var två år. Efter det har vi också fått veta att han har mellan en medelsvår och en svår utvecklingsstörning, säger Magdalena Osbakk Korpela.

Mamma Magdalena: Vincent behöver hjälp

Diagnoserna påverkar familjens liv, och särskilt naturligtvis hur Vincent själv har det.

– Han är egentligen en väldigt snäll, glad kille som tycker om alla, nästan. Men han har ett självskadebeteende på grund av diagnoserna, så man måste passa honom hela tiden.

Vincent har precis lärt sig gå några steg, men använder fortfarande sin rullstol. Foto: Privat

I vardagen betyder diagnoserna också att Vincent inte kan gå, utan måste lyftas och bäras när han ska lägga sig, till exempel. Han gör framsteg hela tiden, men lär sig långsammare än andra barn. Ju mer han tränar, desto mer kommer han att kunna som vuxen.

– Han har precis lärt sig gå några steg, säger Magdalena.

I början av sommaren förra året ansökte familjen hos Lessebo kommun om assistans. 

– Det vi allra helst vill är att han får ett liv som andra barn. Att han kan gå till lekplatsen när han vill, till exempel. Men då behöver vi hjälp, för ingen av oss klarar att lyfta honom, säger Magdalena.

Familjen fick svar på ansökan för ett par veckor sedan – avslag.

Det tog alltså 17 månader.

Under tiden hann mycket hända. Magdalena Osbakk Korpela var gravid när familjen ansökte. Hennes foglossning och ryggvärk var en av anledningarna till hjälpbehovet – då. Nu har bebisen Theodore kommit till världen. Vincent har växt betydligt och Alexander, Vincents pappa, har fått diskbråck.

– Läkarna kan inte säga att det beror på alla tunga lyft. Men vi tror ju att det kan vara det, säger Magdalena Osbakk Korpela.

Överklagar – och söker nytt

Nu har familjen överklagat beslutet – men också gjort en ny ansökan på grund av de nya omständigheterna.

– Jag vill mest att det ska vara rättssäkert. När vi läste deras svar verkade det inte som om de hade satt sig in i Vincents fall. De hänvisar till ett annat fall med någon som har en helt annan diagnos.

– De skriver också att "Vincent är i en utvecklingsfas då färdigheter tränas upp". Och det är klart att vi har hoppats att han skulle komma ikapp. Men nu säger läkare och psykologer att även om han utvecklas, så kommer utvecklingsstörningen att märkas mer och mer. Då känns det jätte-jätte-jobbigt att få höra det, säger Magdalena Osbakk Korpela.

S-politikern: "17 månader är inte rimligt"

Lars Altgård (S) är ordförande i socialnämnden i Lessebo kan inte kommentera ärendet på grund av sekretess.

– Jag har inte riktigt fått det beskrivet så som du säger. Men naturligtvis är 17 månader inte rimligt, säger han och fortsätter:

– Inkommer man med en ansökan ska man få en bekräftelse med en gång, och så ska vi börja handläggningen. Här har något slags missförstånd uppstått.

Lars Altgård (S), ordförande i socialnämnden i Lessebo. Foto: PRIVAT

JO, Justitieombudsmannen, har krävt Lessebo kommun på en förklaring kring dröjsmålet. Senast 24 januari måste de svara.

– Enhetschefen håller på att skriva det just nu. Är det något fel i våra rutiner måste vi åtgärda det, självklart. Det är inte acceptabelt, säger Lars Altgård.

Nu vill JO ha svar från kommunen.

 

Mer om stöd till funktionshindrade

Magdalena Osbakk Korpela vill att stödet till Vincent och alla andra i samma situation ska diskuteras. Därför har hon valt att prata med Kvällsposten. 

 

Hon har också berättat om sin kamp i ett Facebook-inlägg.

"Jag väljer att publicera det här för att okunskapen om funktionsnedsättning hos myndigheter måste få ett slut. Helvetet vi anhöriga går igenom när vi drunknar i byråkrati, avslag och omprövningar måste få ett slut. Hur länge ska man orka?", skriver hon bland annat.

 

Posten har delats på sidan Vi Med – som berättar om hur nedskärningar slår mot personer med funktionshinder.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!