Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Villkorlig dom för hotellbrand

Den våldsamma branden på Hotell Borgholm krävde två människoliv. Foto: Jocke Berglund
Den våldsamma branden på Hotell Borgholm krävde två människors liv.
Efter flera års utredning ställdes hotellägaren slutligen inför rätta.
I dag dömdes han till villkorlig dom för vållande till annans död.
Det var påsken 2004 som Hotell Borgholm brann ner till grunden. Två människor dog i lågorna. Efter flera års utredning ställdes hotellägaren inför rätta.
Klockan 11 på torsdagen avkunnades domen i Kalmar tingsrätt. Ägaren dömdes till villkorlig dom för vållande till annans död. Han ska även betala 75 000 kronor i skadestånd till de två omkomnas föräldrar.

Försökte fly

Branden startade tidigt på morgonen den 9 april i hotellets kombinerade bar och frukostmatsal och röken spred sig snabbt vidare till resten av byggnaden. En 31-årig man och hans sex år yngre flickvän blev instängda på sitt hotellrum. Rökdykare hittade dem senare döda på golvet. Dödsorsaken var cyanidväte- och koloxidförgiftning. När de hittades var rummet olåst och kvinnans väska och mössa låg ute i korridoren. De var påklädda och hade försökt att fly men tvingats tillbaka in i rummet.
Branden upptäcktes av en vakt som ibland brukade hjälpa till på hotellet. Han låg och sov på en bänk i baren när han vaknade av en kraftig smäll. Han blev så pass chockad att han sprang ut från hotellet - utan att först ringa 112. 

Nekar till brott

Åklagare Bo Svensson har hela tiden hävdat att det var omfattande brister i brandsäkerheten som ledde till dödsfallen - och att ägaren i egenskap av företagets verkställande direktör bär det yttersta ansvaret för de båda dödsfallen. Tingsrätten  skriver i sin dom att försummelserna är "så klandervärda att de utgör straffbar klanderhet".
Ägaren har hela tiden nekat till brott.
- Han anser inte att han har gjort något fel, har hans advokat Bengt Stridh tidigare sagt till KVP.

Flera brister

En utredning av statens haverikommission visar dock att personalen saknade brandskyddsutbildning. Hotellet hade inte heller genomfört några utrymningsövningar eller gjort något åt de brister i brandskyddet som uppmärksammats vid inspektioner.
En av bristerna var att en dörr stod felaktigt uppställd och var farlig om det skulle börja brinna. Den dörren stod öppen vid branden 2004 och bidrog till att röken spreds.
Utredningen visade också att brandlarmet var otillräckligt och hade ett tekniskt fel, som gjorde att det avbröts och kom i gång igen först efter några minuter. Vid det laget var korridoren utanför hotellrummen så rökfylld att det, enligt utredningen, var omöjligt att ta sig ut.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!