Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ville omhänderta gravid flicka – blev dödshotade

Det var den 28 december som hela kontoret fick flyttas efter hoten.
Foto: Helmuth Pedersen

I slutet av december 2016 försökte socialkontoret i Mönsterås omhänderta en 14-årig flicka, gravid i sjunde månaden. Något som ledde till dödshot och att kontoret fick flyttas på grund av säkerhetsåtgärder.

Flickan är gift med sin 21-årige kusin, och ärendet har nu väckt stor uppmärksamhet.

Det var i mellandagarna, mer specifikt den 28 december, som Kvällsposten berättade om socialtjänsten i Mönsterås som tvingades flytta hela sitt kontor. Anledningen var ett beslut som myndigheten gett ett gift par, vilket ledde till tumult och dödshot.

– Det ledde till stim och rent av tumult. Polis tillkallades och tog med sig någon person, sa Claus Kempe, som är informations- och säkerhetsskyddschef på Mönsterås kommun, till tidningen då.

Men några fler detaljer ville han inte gå in på den gången.

– Vi hade ett resonemang med polisen och kom fram till att  hotbilden kvarstår. Då valde vi det enklaste alternativet att flytta på  de 20-talet anställda, fortsatte Claus Kempe.

Nu skriver tidningen Barometern att händelsen som föranledde bråket är ett fall av barnäktenskap. Det handlar om en 21-årig syrisk medborgare som gift sig med sin 14-åriga kusin. En flicka som nu är gravid i sjunde månaden.

Enligt Barometern råder det dock delade meningar om flickans egentliga ålder.

– Det står att hon är född 2002. Men hon är född 2000. Det är vanligt att det är fel i papperen från Syrien, säger mannens pappa, som talat med tidningen.

Dödshotade socialen

När socialen i Mönsterås försökte skilja på paret och omhänderta flickan blev det storbråk på socialen. Flickan tvångsomhändertogs ändå och togs med till en barnpsykiatrisk mottagning. Misstänkta för dödshoten är flickans make och svärfar.

Men Barometern skriver att att ärendet varit föremål för utredning under en längre tid. Familjen kom till Sverige i december 2015, från just Syrien, och placerades i Småland. Tidigt fick familjen veta att barnäktenskap inte är tillåtet i Sverige, men trots att maken flyttade till en annan stad fortsatte han och flickan att träffas.

Flickan bodde kvar hos sina svärföräldrar, ett beslut som socialen grundade på det faktum att hon trots allt är kusin med maken. Familjen säger till Barometern att det inte har förekommit dödshot, men socialtjänsten ser allvarligt på det inträffaden.

Efter händelsen ska de nu bygga en sluss in till handläggarna. Besökare kommer att få prata i en mikrofon med receptionisten. Säkerhetsåtgärder som är till för att skydda personalen.

132 gifta barn hittade

Kvällsposten söker socialchefen i Mönsterås kommun, Christina Samuelsson. Till Barometern säger hon att enskilda ärenden inte kan kommenteras.

I Sverige är det förbjudet med barnäktenskap – Migrationsverket har identifierat 132 gifta barn i 80 kommuner i Sverige, barn som i de flesta fall har placerats med sina vuxna makar. Mörkertalet bedöms dock vara stort, skriver tidnignen.

Kommunerna har agerat olika i frågan. Kalmar har valt att låta flickorna bo med  sina män, medan exempelvis Göteborg valt att tvångsomhänderta flickor i flera fall.

Den 21-årige mannen är anhållen för olaga hot och hot mot grupp. Utredningen pågår och mannen förnekar brottet.

Alhem: Svenska lagar gäller

Rättsexperten Sven-Erik Alhem är upprörd över händelsen och att  socialtjänstkontoret nu tvingas bygga om sitt kontor för att kunna  garantera personalens säkerhet.

– Det retar mig oerhört mycket att  man ska behöva vidta åtgärder för att skydda tjänstemännen som arbetar  där för en fullständigt naturlig åtgärd. Allt annat skulle vara skandal  om man inte hade agerat som de gjorde, säger Sven-Erik Alhem som tycker  det var rätt att omhänderta flickan.

21-åringen är anhållen för olaga hot. Men frågan huruvida flickan är  14 eller 16 kan vara viktig i en eventuell rättegång som handlar om  övergrepp mot barn. 

Alhem är förvånad över att en förundersökning inte redan är inledd.

– Det är i sig anmärkningsvärt om åklagaren inte har inlett  en förundersökning om någon som är under 15 år är gravid, säger  Sven-Erik Alhem och tillägger:

– En medicinsk undersökning kan  inte fastställa på dagen när en person har fötts, så att det står utom  allt rimligt tvivel. Men frågan om åldersbestämning är en mycket central  fråga här, menar han.


LÄS MER: Rättsexpert Sven-Erik Alhem: "Retar mig något oerhört"