Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ville ha en provflaska – fick faktura på 15 500

Ylva Paulsson i Danshult fick hem rengöringsmedel för 15 500 kronor tillsammans med en faktura.Foto: Hallandsposten/Jan Bergman

När en telefonförsäljare ringde Ylva Paulsson i Danshult tackade hon ja till en provflaska och en chokladask.

En vecka senare kom Dhl med rengöringsmedel för 15 500 kronor.

– Det är så pinsamt, jag känner mig korkad, säger hon till Kvällsposten.

Ylva Paulsson, 49, jobbar som egenföretagare och får därmed många samtal från telefonförsäljare. Hon har blivit lurad några gånger och är därför väldigt skeptisk när okända nummer ringer.

Hennes man svarar däremot på samtalen. Och det var precis vad han gjorde när telefonförsäljaren ringde. Mannen på andra sidan luren sa att saken gällde idrottsföreningen Unnaryds Goif som Ylva Paulsson är kassör för och hon tog därför emot samtalet

– Om det nu gällde föreningen kände jag att det var helt okej att prata, säger hon.

"En provflaska kan inte vara hela världen"

Telefonförsäljaren sa direkt att han inte skulle sälja något utan han ringde som ett tack för att golfklubben köpt av dem tidigare. Han skulle skicka en chokladask och provflaska med rengöringsmedel.

– Först sa jag nej. Men mannen sa att han pratat med föreningens ordförande och då ändrade jag mig.

– Jag tänkte, en provflaska kan inte vara hela världen.

Telefonförsäljaren ville därefter spela in samtalet. Enligt Ylva Paulsson pratade försäljaren snabbt och otydligt. Det i kombination med den dåliga täckningen som finns på landet gjorde att hon inte uppfattade allt.

– Jag hörde ganska dåligt. Något med prov tyckte jag att jag hörde och då sa jag ja till det, säger hon.

Fick hem åtta dunkar

Efter en vecka kom en leverans till Ylva Paulsson. Då kom en skåpbil från Dhl lastad med åtta dunkar rengöringsmedel med fem liter i varje. Och då gick det upp för henne att hon kanske blivit lurad. Några dagar senare kom fakturan: 15 518 kronor för 60 liter rengöringsmedel.

– Det är så pinsamt. Jag kände mig lurad och ville skicka tillbaka allt omgående, säger hon.

– Och dessutom fick jag 20 liter för lite rengöringsmedel än vad jag fakturerades för.

Ylva Paulsson skickade i väg ett mejl till företaget och förklarade situationen. Företaget replikerade med ett brev som vädjade till henne att ta sitt förnuft till fånga. Annars skulle de inleda en stämningsprocess. Företaget skickade dessutom med en ljudfil med samtalet.

– Och allt stämde. När jag hör det så här i efterhand känner mig så korkad. Jag hör ju att han säger 60 liter rengöringsmedel, men det går så fort.

Ylva Paulsson inte ensam

Ylva Paulsson gick in på Svensk Handel och upptäckte där att hon inte var ensam om att ha fått hem rengöringsmedel.

En rad andra föreningar har lurats av samma bedragare.

– Det var skönt att se att jag inte var ensam. Jag tänkte direkt att jag inte var dum i huvudet, säger hon.

– Nu har jag polisanmält händelsen och jag hoppas att andra som ser det här hör av sig till mig så vi kan driva fallet tillsammans.

 

Rättelse: I en tidigare version angavs att en telefonförsäljaren pratat med golfklubbens ordförande. Unnaryd Goif är ingen golfklubb utan en gymnastik- och idrottsförening.