Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ville få älskare dömd till fängelse – förfalskade våldtäktsbevis

Den här svarta t-shirten gjorde att polistolken dömdes för bevisförvanskning i sitt försök att få den gifte mannen dömd för våldtäkt.
Foto: Polisen
När NFC:s experter undersökte blodfläcken blev slutsatsen att den inte kunde vara bevis för våldtäkt.
Foto: Polisen
Parkerad i närheten av Verner Rydénskolan i Malmö ringde polistolken 112 och uppgav att hon kidnappats. Hovrätten anser att det var en lögn.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

En kärlekshistoria mellan en gift man och en kvinnlig polistolk har slutat med ett fängelsestraff. Kvinnan dömdes nyligen för att ha förfalskat bevis mot honom för våldtäkt.

– Det var fruktansvärt. Första gången satt jag anhållen i fyra dagar, säger mannen som friats från alla misstankar.

För tre år sedan träffades den då gifte mannen och kvinnan och inledde en hemlig kärleksrelation. För att kunna träffas i smyg skaffade de en mindre lägenhet utanför Lund. Hon hade ofta uppdrag som tolk åt polisen.

Men från att ha varit en passion förvandlades kärlekshistorien mellan de två till  en omfattande polisutredning som sysselsatte ett stort antal advokater, poliser och flera domstolar.

Det blev också en synnerligen snårig historia att reda ut. Starskottet för rättsväsendet inblandning uppstod när den gifte mannen ville bryta med älskarinnan. Hon var vid den här tidpunkten också flitigt anlitad som tolk av bland annat Kriminalvården och Migrationsverket.

Från början av december 2015 och fram till slutet av januari förra året gjorde hon ett flertal anmälningar mot mannen efter att han bett att få avsluta förhållandet.

Nära bli häktad

Hon anmälde honom i sin tur för olaga frihetsberövande, olaga hot, våldtäkter, övergrepp i rättssak och misshandel. 

Han hämtades av polis och blev anhållen vid två tillfällen av åklagare.

– Det var fruktansvärt. Första gången satt jag anhållen i fyra dagar och åklagaren sa att det var nära att jag blev häktad. Andra gången satt jag i tre dagar, säger mannen som numera är skild.

Om bevisförvanskning

8 § Förvanskar eller undanröjer någon bevis med uppsåt att oskyldig må bliva fälld till ansvar eller åberopar någon med sådant uppsåt falskt bevis, dömes för bevisförvanskning till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.


Är brottet grovt, dömes till fängelse, lägst sex månader och högst

fyra år.

Han hämtades bland annat av polis på sin arbetsplats vilket gav upphov till viss ryktesspridning om honom.

– Mina arbetskamrater trodde först att jag höll på med narkotikaaffärer, säger han.

Ljög om t-shirt

Ett av bevisen för en av våldtäkterna som ska ha inträffat den 23 januari som kvinnan lämnat till polisen var en svart t-shirt med blodfläckar. Den hade kvinnan med till ett polisförhör. Polisen som tog emot den bredde ut t-shirten på ett bord och tog bilder ur flera vinklar samt närbild på blodfläcken.

– Jag blödde i underlivet och jag tog en t-shirt och torkade mig i underlivet, då kom det massa blod både från mig och från honom. Dessa vill jag gärna ge till polisen, förklarade kvinnan i ett förhör.

Hennes anklagelser mot honom men också deras hemliga kärleksaffär blev samtidigt allmängods.

– Hon pratade med mina chefer, arbetskamrater och släktingar. Det var obehagligt att det mest privata blev allmänt känt, säger mannen.

"Dom har hållit mig inlåst"

Vid ett tillfälle anmälde hon honom för olaga frihetsberövande och ringde polisen från en bil och sa:

"Hejsan, snälla jag behöver eran hjälp. Det är en kille som jag har varit med som har hotat och slått i flera dagar nu men det värsta var sedan i går tills idag. Dom har hållit mig inlåst hemma hos dom – han och hans familj. Jag behöver hjälp, det är nu som jag har lyckats ta mig därifrån men jag är–  jag är på hans gata, längst ner för att jag är för rädd", enligt en utskrift från polisen.

Men det visade sig inte stämma.

Samma sak gäller hennes påstående om t-shirten och blodfläcken. Den blev först senare undersökt för att fastställa vems blod som egentligen fanns på den och hur det hamnat där. NFC, Nationellt forensiskt center gjorde en utredning som visade att det var extremet osannolikt att kvinnan använt den för att torka blod från sitt underliv.

Förstod inte misstanken

Kvinnan var helt oförstående när hon förhördes om den misstanken:

– Det här med bevisförvanskning, jag lämnade in det som bevis när jag var målsägande, jag förstår inte hur det ska vara falskt bevis då.

När kvinnan åtalades i Malmö tingsrätt blev hon friade från falsk angivelse, falsk tillvitelse och bevisförvanskning. Men när åklagaren överklagade till hovrätten fanns analysresultatet av t-shirten med som bevis. Det bidrog till att hon fälldes.

Hon dömdes till fängelse i 1 år och 6 månader och ska betala skadestånd på 82 500 kronor till mannen. Hon dömdes även att betala skadestånd till en man som hon anmält för olaga hot och till två personer som hon anmält för olaga frihetsberövande.

Domen blev något lindrigare eftersom hon numera får svårt att arbeta som tolk, skriver hovrätten i sin dom.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!