Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ville byta namn till Wasp – Skatteverket satte stopp

Det amerikanska heavy metal-bandet W.A.S.P. Betydelsen tros vara "We Are Sexual Perverts", men i en intervju ska frontmannen Blackie Lawless ha sagt ”We Ain't Sure, Pal”.
Foto: ULF RYD
Wasp är det engelska ordet för geting.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

En kvinna i Ljungby ville byta namn till Wasp, men Skatteverket sa nej. 

Enligt myndigheten kan det uppfattas som stötande och är ett olämpligt förnamn, skriver Smålandsposten

På Skatteverkets hemsida kan den som är 18 år fyllda enkelt ansöka om att byta för-, mellan- eller efternamn genom några snabba klick, i vissa fall helt avgiftsfritt. Men det är inte alla namn som godkänns av Skatteverket.

När Skatteverket beslutar om ett namnbyte tar de hänsyn till om namnet kan ”väcka anstöt eller kan antas leda till obehag för den som ska bära namnet”. 

En kvinna i 30-årsåldern i Ljungby valde nyligen att byta förnamn till Wasp, vilket Skatteverket inte tyckte var en bra idé. 

Andra betydelser än geting

Vad är då problemet med att heta Wasp, som betyder geting på engelska?Myndighetens motivering till att neka namnbytet är att Wasp även kan ha andra betydelser. Det är, enligt myndigheten, en känd akronym för We Are Satans People och det kan även stå för White Anglo Saxon Protestant. 

Enligt personnamnlagen i Sverige får inget namn som kan väcka anstöt, kan antas leda till obehag för den som ska bära namnet eller av någon annan anledning är olämpligt som förnamn godkännas.

Liknande namn nekade 

Liknande situationer har inträffat tidigare. I fjol ville en man i Jönköping byta namn till Diablo, som betyder djävul på spanska. En annan man i Nässjö ville byta till Lucifer, som betyder ljusbärare på latin, men inom stora delar av den kristna tron har namnet även associerats med djävulen. Båda männen fick avslag på sina ansökningar. 

Rackartuss, Lakrits och Ikea har också fått blankt nej. 

Men vill man heta till exempel Ragata, Filur, Jazz-Ture eller Pucko är det däremot fritt fram, då det är namn som Skatteverket godkänt tidigare.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!