Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Villapriserna ökar i Malmö – utbudet fortsatt rekordlågt

Malmö.Foto: CHRISTER WAHLGREN

Bostadspriserna i och kring Malmö har visat stark trend trots vårens ekonomiska oro.

Allra starkast är villamarknaden i syd. 

Det visar Valueguards HOX-index som publicerar på fredagen.

– Malmös bostadsmarknad har stått emot coronavirusets effekter väl, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne. 

Prisindes för bostadsrätter i Malmö steg 0,6 procent i juli. På tre månader har den backat 1,9 procent, men jämfört med ett år tillbaka är indexet upp med 2,6 procent.

På marknaden för småhus i och kring Malmö steg prsindexet med 0,7 procent i juni och  2,8 procent senaste tre månaderna. På ett år ligger ökningen på 9,2 procent, klart högre än både i Stockholm och Göteborg.

Utbudet av bostadsrätter är i dag lägre än förra året medan villautbudet är rekordlågt med många visningsbesökare och höga priser som följd. 

– Vi har många uppdrag på lager med bostäder som skall ut i augusti. Vi räknar med att marknaden fortsätter som nu då. I Malmöområdet har bostadsmarknaden haft en relativt stark start på juli med fler avslut än föregående år, kommenterar fastighetsmäklare Erik Olsson.

Priserna kan fortsätta upp

Oron under coronapandemin har än så länge inte följts av prisfall i regionen, vilket främst kan handla om att ränteläget tros ligga kvar på låg nivå en längre tid framöver.

– Aktiviteten i budgivningarna ökar stadigt och det görs fler affärer än vad som är normalt för säsongen. Det är ett bra utgångsläge för dem som har planer på att byta bostad i sommar, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne. 

För villamarknaden tror jag att det finns extra goda förutsättningar för en fortsatt stark prisutveckling, menar han.

– Utbudet är på historiskt låga nivåer och möter inte alls den starka efterfrågan som finns, säger Mattias Larsson.

”Mer aktivitet än vanligt”

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB: 

– Jag tror att vi kommer att få se lite mer aktivitet än vanligt på bostadsmarknaden i sommar. En del kombinerar att både leta och sälja bostad med hemester.

TV: Här drabbar förorenad luft de gravidas foster i Malmö