Branden var fullt utvecklad när räddningstjänstn anlände till platsen. Foto: Göran Johansson/SydostnyheterBranden var fullt utvecklad när räddningstjänstn anlände till platsen. Foto: Göran Johansson/Sydostnyheter
Branden var fullt utvecklad när räddningstjänstn anlände till platsen.  Foto: Göran Johansson/Sydostnyheter
Huset var från 1800-talet och hade nyligen renoverats av ett yngre par. Foto: Göran Johansson/SydostnyheterHuset var från 1800-talet och hade nyligen renoverats av ett yngre par. Foto: Göran Johansson/Sydostnyheter
Huset var från 1800-talet och hade nyligen renoverats av ett yngre par. Foto: Göran Johansson/Sydostnyheter

Villa från 1800-talet totalförstörd i brand

Publicerad

En villafastighet i Moshult utanför Emmaboda i Småland började brinna vid 10-tiden på fredagen.

Ett par timmar senare meddelade räddningstjänsten att hela huset brunnit ner till grunden.

Larmet om villabranden inkom klockan 10.18 på fredagen.

Flera brandkårer skickades till platsen och vid 11-tiden arbetade räddningstjänsten med att begränsa spridningsrisken.  

– Men åt själva boningshuset har det inte gått att göra något. Huset är i det närmaste helt nedbrunnet, säger Magnus Lindahl, räddningschef i beredskap.

Det ska ha varit en lastbilschaufför som passerade på landsvägen utanför som upptäckte att det rök från nocken på fastigheten.

Brann för fullt

När räddningstjänsten senare anlände brann det redan för fullt på ovanvåningen och sedan gick allt mycket fort, säger Magnus Lindahl.

Den aktuella fastigheten var från 1800-talet och nyligen renoverad av ett yngre par.

– De är förstås helt förkrossade av det som hänt, säger Magnus Lindahl.

Orsaken till branden är i nuläget okänd. Det fanns ingen hemma när branden utbröt.

En hund ska dock ha omkommit i branden. Två andra hundar ska ha lyckats ta sig ut och räddats av brandmännen.

90 får klarade sig

Alldeles intill själva bostadshuset fanns en stallbyggnad med 90 får.

– Vi lyckades rädda alla djuren från att bli innebrända. Byggnaden klarade sig mycket tack vare att vinden låg på rätt håll, säger Magnus Lindahl.

Eftersom det blåste kraftigt på platsen spreds ett gnistregn ut på ett fält och i skogen intill. De brandhärdarna lyckades brandmännen släcka.  

Styrkor från Nybro, Emmaboda, Visselfjärda och Långasjö finns på plats för att bekämpa branden.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag