Vill skrota lagen om sexköp

Publicerad
Uppdaterad
Susanne Dodillet är på väg att bryta sönder den svenska sexköpslagen och skaffa sexsäljarna a-kassa, fackföreningar och pensioner.
- Jag hoppas att politikerna tar sitt förnuft till fånga och avkriminaliserar köp av sexuella tjänster, säger hon.
Hennes avhandling om prostitution har redan lett till ett högljutt professorsbråk.
För några veckor sedan disputerade Susanne på sin doktors-avhandling "Är sex arbete? Svensk och tysk prostitutionspolitik sedan 1970-talet."

Lyriska omdömen
Opponenternas omdömen var lyriska. "En välbelagd och mästerlig studie", skrev socialantropologen Brian Palmer i en recension.
Men analysen är kontroversiell och flera svenska feminister har öppet kritiserat Dodillets slutsatser.
- Sveriges politiker borde göra upp med Luthers förlegade moraliska arv. Sexköpslagen är inte realistiskt förankrad, man har ignorerat sexsäljarnas egna åsikter, säger Susanne Dodillet.

Friare i Tyskland
Susanne ser Tyskland som mycket friare och ärligare i synen på prostitution.
Samtidigt som Sverige införde sexköpslagen gav man i Tyskland sexsäljarna samma förmåner som andra medborgare, ett tjänstearbete med rätt till a-kassa, sjukpenning och pension. Bordeller blev lagliga.
- Det minskar diskrimineringen av prostituerade. Arbetslöshetsersättningen ger dem möjligheter att byta jobb om de önskar.
Hon ser problemen med förtryck, ojämlikhet och en förnedrande kvinnosyn i spåren av prostitutionen. Men menar att det inte avhjälps genom att straffbelägga köparen.
Inte heller bidrar sexköpslagen till att minska trafficking. Tvärtom.
- Med öppna och lagliga sexköp skulle både prostituerade och deras kunder lättare upptäcka avarterna och polisanmäla den kriminella kvinnohandeln.

Professorerna strider
Men professorer strider om det riktiga i hennes budskap.
Sven-Axel Månsson vid högskolan i Malmö anser att Susanne Dodillet helt har förvanskat hans egen banbrytande prostitutionsutredning från 70-talet. Och att avhandlingen borde underkänts.
Han får mothugg av bland andra Göteborgsprofessorn Bo Rothstein, som tycker att det är just sådana doktorander som Susanne Dodillet svensk humanistisk samhällsforskning behöver.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag