Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill hjälpa till att skicka hem folk i bananlådor

Sverigedemokraten Annika Stenbäck rasar på Facebook mot en inbjudan till en begravning skriven på ett språk som inte var svenska. "Visa oss respekt!", skriver Stenbäck enligt sajten Inte rasist men...Hon erbjuder också hjälp till en Facebook-användare som vill skicka personen som skrivit lappen tillbaka till sitt hemland i en bananlåda. FOTO: VALAFFISCH SD / MONTAGE

En inbjudan till en begravning, skriven på ett språk som inte var svenska.

Det fick Sverigedemokraten Annika Stenbäck att rasa på Facebook.

"Visa oss respekt!", skriver Stenbäck enligt sajten Inte rasist men...

Stenbäck erbjuder också hjälp till en Facebook-användare som vill skicka personen som skrivit lappen tillbaka till sitt hemland i en bananlåda.

Händelsen som var upprinnelsen till den irriterade Facebook-diskussionen var en lapp som en person satt upp i en trappuppgång. Efter att ha sett lappen har en Facebook-användare skrivit ett inlägg:

"Så glad man blir när man kommer hem och denna lappen sitter på dörren intill trapphuset!! :o Säger bara, leta reda på en bananlåda så ska jag nog fan hjälpa dig att tejpa igen den å skicka er till rätt ställe!"

Sverigedemokraten Annika Stenbäck, folkvald ersättare i kommunfullmäktige i Ljungby, svarar på det hatiska inlägget - och erbjuder assistans.

"Hahaha!!!! :) Behöver du hjälp?!", skriver hon.

"Respektlöst"

Efter att tråden övergått till en politisk diskussion, där Sverigedemokraternas chanser i ett eventuellt nyval avhandlas, så kommer ett inlägg från ytterligare en person, där det förklaras att lappen är en inbjudan till en begravningsceremoni. "En kvinna, både fru och mamma, har gått bort. Rätt så respektlöst från din sida." poängterar personen som berättar att det handlar om en begravning.

Stenbäck svarar då igen. Hon håller med om att det är respektlöst, men menar att respektlösheten kommer från personen som satt upp begravnings-lappen.

"Men snälla nån, vi är ju i Sverige och vill man att folk här ska förstå eller visa respekt så... Prata/skriv på svenska!!!!! Det är inte vi som ska behöva lära oss deras språk. Dessutom har jag aldrig varit med om att man skriver inbjudan till begravning i Sverige och det är ju faktiskt här vi är!!! Så visa oss respekt!", skriver Stenbäck på sin Facebook-sida, enligt sajten Inte rasist men...

"Katastrofalt och befängt"

Kvällsposten har sökt både Annika Stenbäck och Sverigedemokraternas ordförande i Ljungby, Jan Lorentzon, för kommentarer, men ingen av dem har velat svara.

Även tidningen Smålänningen har rapporterat om Annika Stenbäcks inlägg på Facebook. Inte heller de har fått svar när de sökt Stenbäck. Moderaten Magnus Gunnarsson, tilltänkt ordförande i kommunstyrelsen i Ljungby, säger till Smålänningen att det Stenbäck skrivit är "katastrofalt och befängt".

– Jag tycker det är jätteallvarligt och förutsätter att om en person uttrycker sig så tar man bort denne, säger Magnus Gunnarsson (M).

Kvällsposten har sökt Annika Stenbäck, Jan Lorentzon, ordförande i Sverigedemokraterna Ljungby och Martin Kinnunen, presschef för Sverigedemokraterna.