16-åriga Almas kamp – för gratis mensskydd

Arkivbil på tamponger.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Alma Eskilander, 16, vill att Sverige inför gratis mensskydd. Genom en skrivartävling såg hon möjligheten att kunna påverka.

Hon tog hem första pris och nu ska statsminister Stefan Löfven läsa vad hon skrivit.

– Jag hoppas att det kan göra så att det tas på allvar och att något händer, säger hon. 

En av de sista uppgifterna som Alma Eskilander gjorde i årskurs 9 var att delta i en nationell skrivartävling som gick ut på att skicka in en insändare om vad man ville säga till statsministern.  

– Jag skrev om att vi borde få gratis mensskydd. Det är ett ämne som är aktuellt och berör mig som ung kvinna. Det finns alltid med en i vardagen och det är dyrt. Det är också väldigt hög skatt på just mensskydd i Sverige.  

Att det blev just gratis mensskydd som blev ämnesval var självklart för henne. 

– Det är någonting vi inte väljer samtidigt som det är nödvändigt för att vi ska kunna föda barn. Därför tycker jag inte att det ska vara någon skatt på det och att det ska finansieras av staten. 

När statsministern läst hennes insändare vill hon se en förändring.
Foto: Privat.

”Sverige ligger efter”

I insändaren gav Alma Eskilander flera argument på att varför Sverige borde vara nästa land som inför billigare mensskydd. 

– Jag skrev bland annat om Skottland som nyligen infört gratis mensskydd, men också om andra länder i Europa som har haft lägre skatt på det. Sverige ligger efter här.

I motiveringen till priset står det bland annat att hon fått med en ”bra blandning av hårda fakta, känslomässiga argument, internationella exempel och färdiga förslag på konkreta åtgärder”. 

Hoppas på förändring 

– Jag har hört att det var 750 personer med och tävlade, så det känns jättekul att jag vunnit. Jag har bara fått bra respons och det är många som tycker precis som jag, säger Alma Eskilander. 

Nu hoppas hon på att det sker en förändring. 

– Såklart vill man att statsministern ska läsa det och att det nu sker en förändring. I alla fall att det sätter i gång en rörelse och att de tar det på allvar. 

– Helst av allt hade man velat att det blir gratis eller åtminstone att skatten sänks på det, säger hon.


TV: Svårsläckt skogsbrand i Kalmar län fortsätter rasa: 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!