Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill förbjuda raketer – lagen sätter stopp

Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

Invånarnas krav: Förbjud fyrverkerier.

Kommunens svar: Vi får inte göra det.

En debatt kring raketer håller på att blossa upp i Kristianstad.

Enligt Kristianstadbladet är det flera medborgare som hört av sig till kommunen med förslag om att till nyår förbjuda fyrverkerier. 

Bakgrunden är, enligt de som lämnat förslag, att fyrverkerierna är farliga, att det finns en ökad risk för personskador, men också brännskador på byggnader, fordon och privat egendom.

Men Kristianstads kommun tvingas avvisa medborgarförslagen.

– Skulle vi kunna  förbjuda pyroteknik så hade vi gjort det. Det tror jag det finns politisk majoritet för. Men vi får inte det, säger Pierre Månsson (L), kommunalråd, till Kristianstadbladet.

Måste ändra lagen

Enligt kommunens jurister som har tittat på exakt vad kommunen kan göra har konstaterat att kommunens händer är bundna. 

Tidigare år har kommunen försökt. 2012 tog Kristianstad kommun beslut om att förbjuda fyrverkerier på begravningsplatser och kyrkogårdar – men det upphävdes av länsstyrelsen. Förvaltningsrätten gick senare på länsstyrelsens linje.

Kristianstadbladet citerar från juristens underlag:

”Det krävs, enligt undertecknad, annan lagstiftning för att detta ska kunna förändras av Kristianstads kommun”.

Kommunen har nu bjudit in kommunens jurist för att svara på ytterligare frågor i kommunstyrelsen. 

– Det finns bred enighet om att det är ett oerhört störande inslag. Vi kan förbjuda alkohol genom ordningslagen, varför kan vi inte förbjuda det här, säger Anders Tell (S), oppositionsråd, till Kristianstadbladet.

Enligt kommunens politiker finns det en politisk majoritet att införa ett fyrverkeriförbjud – men så länge ingen lagen ändras finns inget möjlighet att få stopp på raketer, varken på nyår eller någon annan tid på året.