Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vilks tillbaka i Köpenhamn

Konstnären Lars Vilks är tillbaka i Köpenhamn för första gången sedan terrorattentatet i februari.

Foto: Mats Endermark

Senast konstnären Lars Vilks besökte Köpenhamn utsattes staden för terrorangrepp.

Nu är den kontroversiella konstnären tillbaka i staden för första gången efter attentatet, rapporterar Ekstrabladet.

– Fruktan får inte ta över och ämnen som terrorism och yttrandefrihet har aldrig varit viktigare än nu, säger Mai Mercado (K), politisk ordförande för de Konservative till Berlingske.

Muhammed-tecknaren Lars Vilks var det förmodade målet när 21-årige Omar El-Hussein gick till angrepp mot Krudttønden på Østerbro den 14 februari.

I samband med attacken sköts en man ihjäl och ytterligare två personer skottskadades. Konstnären Lars Vilks hann själv aldrig se skytten utan blev förd till ett kylrum där han fick ligga och trycka innan han forslades i väg från platsen.

– Det var som i en riktig hollywoodfilm, när man ska ta skyddsobjekt till en säker plats, sa han till Kvällsposten då.

Sedan dess har konstnären inte besökt Köpenhamn.

"Aldrig varit viktigare"

Men under lördagen var han alltså tillbaka i staden för första gången sedan angreppet. Konstnären är på plats i Christiansborg i samband med ett möte som arrangeras av de Konservative.

– Jag tycker att det är lämpligt att vi på Christiansborg som bjuder in Lars Vilks för första gången sedan angreppet. Fruktan får inte ta över och ämnen som terrorism och yttrandefrihet har aldrig varit viktigare än nu, säger Mai Mercado till tidningen Berlingske som citeras av Ekstrabladet.

Hon beskriver också Christiansborg som en "demokratins högborg" och säger att hon är mycket stolt över arrangemanget.

Vilks: Inte orolig

Tidigare i veckan pratade Kvällsposten också med Lars Vilks med anledning av lördagens möte. Då sa han sig inte vara orolig inför det nya Köpenhamnsbesöket.

– Det är en väldigt säker plats, så det ska nog inte bli några problem. Det här är en helt annan historia (än februari-framträdandet på Krudttønden) och med en helt annan bevakning. Nu har ju danskarna vaknat till 100 procent, så nu är det en annan ordning, sa han då.