Vilks om livet på flykt: "Jag är hemlös nu"

Lars Vilks.
Foto: David Keyton

Konstnären Lars Vilks har ofta haft en lättsam ton när han pratat om de hot han levt under i många år.

Nu är den borta.

– Nu är vi inne på något som är på liv och död, säger Lars Vilks, som fått lämna sitt hem utanför Helsingborg och nu flyttas runt till olika gömställen.

Även tidigare har Lars Vilks fått vänja sig vid att leva med skydd dygnet runt. Men efter attacken i Köpenhamn är säkerhetspådraget på en annan, högre nivå.

Lars Vilks kommer inte att kunna återvända till sitt hem utanför Helsingborg. Man kan säga att han lever på flykt. Han flyttas till olika boenden med jämna mellanrum.

– Jag är hemlös nu, säger han. Allt har blivit på ett annat sätt. Jag är superskyddad och kan inte göra annat än följa polisens rekommendationer. Jag kan inte själv välja var jag ska bo. Jag hade gärna bott hemma, det passade mig bra. Men nu fungerar det inte längre och då finns ingen återvändo. Det är som att starta från början, ett nytt liv där allt blir ännu mer kontrollerat. Jag lever i en konsekvens av ett konstprojekt, ett resultat av teckningen jag gjorde 2007.

Byter gömställen

Han säger att han inte har någon anledning att vara rädd, att faran inte kommer nu. Om det händer något är det när allt lugnat ner sig, när man tror att läget är under kontroll, menar han.

Nu måste han anpassa sig till nya rutiner och att inte kunna slå sig till ro i en och samma bostad.

– Jag kommer till en plats, ett gömställe, och är där en tid. Efter ett tag måste jag vidare till en annan plats. Gömstället kan ju bli känt. Jag måste ju gå ut och in ibland. Det enda jag kan säga är att jag ska vara så diskret som möjligt, berättar han.

Lars Vilks bygger snabbt upp rutiner där han är, monterar upp sitt bordsstaffli så att han kan ägna sig åt sitt måleri. Något som tar en stor del av dagen.

– Det är en gradvis tillvänjning som gjort att jag ändå funnit mig till rätta, säger han. Men jag kan inte bara slinka ut, ta en promenad, allt det där är stängt. Förhoppningen är att det ska kunna bli bättre framöver.

Tidigare har Lars Vilks ofta pratat om hoten och tidigare attacker med en något skämtsam ton.

– Jag har haft en lättsam ton i mina presentationer, det har varit farsartat med fumliga terrorister som på något sätt försökt komma åt mig. Det har varit lite Åsa Nisse över det. Det har gjort att jag kunnat ha det tonläget. Det har skapat en distans. Jag har velat göra den markeringen för att det här materialet förtjänar att behandlas på det sättet. Jihad Jane, den där blondinen, det verkade som tagit ur en såpopera, säger han.

"Tragiska konsekvenser"

Nu kan Lars Vilks inte vara lättsam längre. Situationen är skarpare och farligare menar han.

– Nu är vi i ett läge där det blivit tragiska konsekvenser. Nu är vi inne på något som är på liv och död. Vi har fått en ny skara som är långt farligare och som man inte skämtar bort. Då kan man inta hålla samma ton, konstaterar Vilks.

Tills i går fick Lars Vilks inte träffa någon journalist personligen. Nyhetsbyrån AP gjorde då en intervju med Vilks på ett hemligt ställe strax utanför Malmö. Platsen beskrivs av nyhetsbyrån, som är världens största, som en övergiven lantgård. Reportern transporteras dit med polis, förbi rödljus i hög hastighet för att skaka av sig eventuella förföljare.

Tungt beväpnad polis

Utanför gården står tungt beväpnad polis och reportern får beskedet att det går bra att avslöja platsen för intervjun, "för vi kommer inte att vara kvar här".

Nästa gång Lars Vilks framträder blir den 14 mars när han ska ta emot det danska tryckfrihetssällskapets pris för yttrandefriheten.

– Det blir på Christiansborg i Köpenhamn. Det är en säker fästning, säger han.

Inställt i Göteborg

Några dagar senare är han inbjuden att tala av utrikespolitikiska föreningen vid universitet i Karlstad. Men den debatt med Lars Vilks som Piratpartiets ungdomsförbund ville arrangera i Folkets Hus i Göteborg i veckan fick ställas in. Först skulle mötet ha ägt rum på torsdagen, men då hade Lärarförbundet bokat lokal för sitt årsmöte och medlemmarna blev oroliga och ville inte komma. När arrangemanget flyttades till fredagen visade det sig att det krockade med en dansuppvisning.

– Man kan aldrig argumentera emot att människor är rädda. Är du rädd så är du rädd. Men det är tråkigt om det är grunden till att man inte kan ha en debatt, säger Vilks.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!