Vilks om böneutropen vid Nimis: "Bra inslag"

"BÖNEUTROPAREN" I TRÄTORNET. Högst upp i ett av Lars Vilks torn har någon spänt fast elektroniken, en bandspelare som drivs med solceller och som ljuder sex gånger om dagen. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

KULLABERG. Kuppen mot Nimis tog konstnären Lars Vilks på sängen.

I går kunde han med egna öron lyssna till böneutroparens röst från ett av de höga trätornen.

- Avsändaren är säkert någon som betraktar mig som islamkritiker och trodde att jag skulle ta illa upp om det kom ett böneutrop.

Det regnar genom bokskogen och de branta backarna i naturreservatet Kullaberg är såphala.

Den omstridde konstnären Lars Vilks har ändå bestämt sig för att på ort och ställe titta till sitt drygt 30-åriga konstverk Nimis. I släptåg följer två poliser som dygnet runt svarar för konstnärens personskydd.

- Jag var här i fredags och bättrade på drivvedsskulpturen. Då hade ingen riggat anläggningen, säger han.

Dagen efter slog den okända konstnärsgruppen till. I en film utlagd på Youtube förklarar man att man vill utveckla Vilks verk i en anda av yttrandefrihet.

- Det är dags att presentera Nimis 2.0, säger en av de anonyma gruppmedlemmarna på filmklippet.

Från det höga trä­tornet närmast stranden ljuder nu en böne­utropares röst sex gånger om dagen. Bandspelaren i minareten drivs av solceller för att den inte ska slockna.

Testkörning av het potatis

Vilks ser fundersam ut när han hör ljudet.

- Man kan väl säga att det ­knyter an till både Nimis och teckningen där jag liknar Mohammed vid en rondellhund. Men det blir inget gemensamt konstverk av det. De olika ­verken har olika bakgrunder och olika historier.

Lars Vilks konstaterar att det varit mycket ståhej kring hans olika projekt och åtaganden och att detta måste vara någon form av kommentar till det.

Tänker du låta böneutroparen vara kvar?

- Ja, ja, det är ett bra inslag. Detta ligger ju inte i Sverige utan det är Ladonien och blir väl första land i Europa som kör med böneutrop. Man kan se det som en testkörning på den heta potatis som diskuteras ständigt, även i Sverige. Här kan man lyssna hur det fungerar i verkligheten.

Inte förtjust i religion

Lars Vilks betonar att han i grunden inte har något emot islam och muslimer.

Han säger att han inte är ­förtjust i religion överhuvud­taget.

Om islam säger han:

- Problemet är att de ska blanda sig i politiken, att de inte skiljer mellan religion och ­politik. Jag tror inte det är ­särskilt kontroversiellt att tycka så. Det är i politiseringen det dyker upp krav på begränsningar av yttrandefriheten. Det kan jag inte på något sätt acceptera.

"Aldrig tänkt tanken"

I det här fallet tror Vilks att det är andra personer som är ute efter uppmärksamhet.

- Själv har jag aldrig tänkt ­tanken att ljudsätta Nimis. Jag ska avlägga en rapport till ­Ladoniens regering om det som hänt. Sedan får vi se om ljudet ska vara kvar, men som sagt, själv har jag en positiv hållning.

Inte upprörd

I går kväll hade över 20 000 pers­oner sett filmklippet på You­tube.

- Helst borde man nonchalera allt Lars Vilks gör, säger Bejzat Beciriov, vd på Islamic Center i Malmö.

Han har svårt att bli upprörd över allt som sker kring konstnären.

- Men han borde veta bättre att inte skämta om religion på det här sättet. Det är ingen nyhet att många blir sårade över hans ständiga utspel.

Kontroversiell - och mordhotad

Lars Vilks, 66, är en skånsk konstnär, bland annat känd för att skapa kontroversiella verk.

Mest känd är han för konstverket "Nimis" som han började bygga 1980 i Kullabergs naturreservat. 1982 upptäckte myndigheterna verket och beslöt att det skulle rivas. Lars Vilks dokumenterade den rättsliga processen och menar att den är en del av konstverket.

2006 började amatörer runtom i Sverige göra "rondellhundar", konstverk för att pigga upp rondeller. Våren 2007 gjorde Lars Vilks teckningar av en rondellhund som föreställde profeten Muhammed. De stoppades från utställning i Tällerud i sista stund men publicerades till slut i Nerikes Allehanda. Efter det blev Lars Vilks hotad åtskilliga gånger och har sedan dess livvaktsskydd.

2010 när USA offentliggjorde åtalet mot amerikanska Colleen La Rose, kallad "Jihad Jane", visade det sig att hon bland annat var misstänkt för att ha planerat att mörda Lars Vilks. I maj detta år utsattes Vilks hem för att klumpigt brandattentat. Två bröder kunde gripas eftersom de lämnat en jacka med identitetsuppgifter på platsen och de dömdes senare.

I september 2012 deltog Lars Vilks i en antimuslimsk konferens i New York, men betonade att han inte stöttade arrangören, utan var där som konstnär.

- Jag tror inte det är av ondo att ha en dialog och analysera vad de håller på med, sa han till Kvällsposten då.

Sammanställt av: Maria Rydhagen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!