Vilks livvakt straffas – sköt skarpt i bilen

Vapnet MP5
Foto: Unknown / COLOURBOX GRATISBILD
En 46-årig polisinspektör straffas nu med löneavdrag i fem dagar efter att av misstag avlossat sitt automatvapen i en civil polisbil.
Foto: Tomas Leprince
Polisinspektören ska ha ingått i konstnären Lars Vilks livvaktsstyrka.
Foto: David Keyton / AP

En 46-årig polisinspektör straffas nu med löneavdrag i fem dagar efter att av misstag avlossat sitt förstärkningsvapen i en civil polisbil.

I bilen färdades ytterligare två personer, men ingen kom till skada.

Polisinspektören ska ha ingått i konstnären Lars Vilks livvaktsstyrka, men känt sig obekväm inför uppdraget.

Beslutet om löneavdrag har tagits i polisens personalansvarsnämnd och undertecknats av rikspolischefen Dan Eliasson.

Själva händelsen inträffade den 2 februari när flera av polisens livvakter från region Syd var på väg till uppdraget att skydda den skånske konstnären från angrepp.

Polisinspektören har själv anfört att han kände sig obekväm inför uppdraget och upplevde en oerhörd mental stress. Det tror han kan ha varit en avgörande faktor för felgreppet.

Inte bekväm

I en inlaga skriver polismannen att han beordrades till platsen mot sin vilja. Han kände sig inte heller bekväm att hantera vapnet i skarp miljö och hade inte övat med det i fordonsmiljö.

Under bilresan avlossades plötsligt vapnet, kulsprutepistolen MP5, inne i bilen. Skottet avlossades rakt upp, men ingen kom lyckligtvis till skada.

Polismyndigheten har ändå sett mycket allvarligt på händelsen och en utredning kring vådaskottet har gjorts.

Den har visat att polisinspektören i förväg fått instruktion om att förvara vapnet oladdat och säkrat i en ryggsäck. Polismannen själv hävdar att han muntligen fått besked om att vapnet skulle vara oladdat och osäkrat.

Misstag

Att vapnet laddades var ett misstag och skedde i samband med att det togs upp ur ryggsäcken, enligt utredningen.

Men det allra största felet, och som polismyndigheten allvarligt kritiserar, är att polisinspektören i samband med händelsen helt felaktigt råkade hålla sitt avtryckarfinger mot avtryckarmekanismen.

Detta får under inga omständigheter ske i annat fall än när vapnet ska avlossas. Du har av något skäl brutit mot denna grundregel, skriver polisens personalansvarsnämnd i beslutet.

Ingen fara

Enligt utredningen var det aldrig någon fara för kollegerna i bilen. Ammunitionen var dessutom av sådan beskaffenhet att det aldrig fanns risk för rikoschett.

Chefsåklagare Bengt Landahl har tidigare lagt ned förundersökningen avseende framkallande av fara för annan, med motivering att det saknas anledning att tro att brott som faller under allmänt åtal förövats.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!