Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vilhelm, 17: ”Skolmaten är så äcklig att ingen vill äta”

Vilhelm Fornbacke, 17, från Höganäs.
Foto: Privat

Vilhelm Fornbacke, 17, har tröttnat på äcklig skolmat.

Nu gör han succé med Instagramkontot som visar den nakna sanningen på tallriken – och han hoppas att det skapar förändring.

– Det är dags att politikerna tar mig på allvar, säger han.

På tre veckor har Vilhelm Fornbacke, 17, från Höganäs, fått över tusen följare på Instagram. Hans konto, där han visar upp skolmatens lågvattenmärken, har spridit sig som en löpeld – och skapat debatt.

Bilderna som elever runtom i kommunen har skickat in till honom talar sitt tydliga språk. 

Larver på tallrikskanterna, oaptitliga sörjor i slevarna och gröt som inte lossnar från skålarna. 

– Det är många som väljer att inte äta i skolan, och har man håltimme går man någon annanstans. Det är trist att elever ska lägga egna pengar på att bli mätta för att skolmaten är så äcklig att ingen vill äta, säger Vilhelm.

Många väljer bort skolmaten och äter ute i stället, berättar Vilhelm.
Foto: @skolmat_hoganas / Instagram

Många reaktioner

Han påpekar att han inte tycker att skolmaten är dålig varje dag. Men lägstanivån är väldigt låg, menar han, och enligt honom har det blivit sämre de senaste två åren.

– Det är många elever som tycker att maten är dålig, och jag har fått hyllningar för att det är ett bra initiativ.

Sedan han startade Instagramkontot har reaktionerna varit många, och det har även uppmärksammats i SVT Nyheter Helsingborg.

– Det var det jag hoppades skulle hända när jag började med det här. Så fort jag såg att det spreds som en löpeld förstod jag att det kunde leda till något stort, säger han.

Krypet upptäcktes i skolmaten och filmades av en elev.
Foto: @skolmat_hoganas / Instagram

Svaret: ”Det är skitsnack”

Vilhelm Fornbacke uppmanar politiker i Höganäs att höra av sig till honom för en diskussion om skolans resurser. 

– Det är dags att politikerna tar mig på allvar, säger han.

Utbildningsnämndens ordförande Pia Möller (M) säger till SVT Nyheter Helsingborg att hon gärna hade sett honom lyfta problemet på ett annat sätt.

– Jag tänker att den gamla hederliga vägen kanske fortfarande är mer effektiv. Han kunde ha gjort en skrivelse till exempel som hade kunnat få ett par hundra elever att ställa sig bakom, säger Pia Möller till kanalen.

Det svaret har dock Vilhelm inte mycket för.

– Det är skitsnack. Hade jag inte gjort Instagramkontot hade det aldrig blivit så här stort. En skrivelse hade säkert blivit bortglömd efter en vecka, så det här är mycket mer effektivt enligt mig, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!