Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vildsvinen sprider skräck i skånska byn: ”Obehagligt”

Foto: Anders Grönlund, Kvällsposten. / Anders Grönlund
Foto: Anders Grönlund, Kvällsposten. / Anders Grönlund
Foto: Anders Grönlund, Kvällsposten. / Anders Grönlund
Foto: Anders Grönlund, Kvällsposten. / Anders Grönlund
1 / 8

Vildsvin har invaderat byn Köpingebro på Österlen.

Många bostadsägare har fått sina trädgårdar förstörda – och samtidigt ökar rädslan för att vildsvinen ska gå till attack mot människor.

– Det ska inte behöva hända någonting innan kommunen agerar, säger Ann-Helen Hallin som sitter i byalaget.

Det började redan i höstas och har gradvis eskalerat.

Vildsvin som tar sig in i tätt befolkade bostadsområden i Köpingebro på skånska Österlen och terroriserar folks trädgårdar.

– Så fort mörkret infaller blir man orolig, då vet man att de är någonstans i byn och härjar. Många tycker det är obehagligt att ge sig ut på kvällarna, säger Lisbeth Nilsson som har fått stora delar av sin trädgård förstörd av vildsvin.

Hon har sett vildsvinen med egna ögon, och beskriver dem som relativt små – ungefär en halv meter i mankhöjd. 

Flera gånger har hon jagat i väg djuren med en kvast som tillhygge. Lisbeth och maken Clas har också satt upp ett elstängsel i sin egen trädgård för att hålla dem borta.

– Vi håller ögonen öppna, vi kan inte göra mycket annat. Men vi behöver hjälp. Vi ska kunna våga gå ut efter mörkrets inbrott klockan fem på kvällen, säger Lisbeth.

”De blir mer och mer orädda”

Problemet har blivit en angelägenhet för hela byn. 

Ann-Helen Hallin sitter i byalaget, och även om hon själv inte haft ovälkommet besök i sin trädgård har hon engagerat sig i frågan.

– De är närgångna och kommer väldigt nära folks terrasser på tomterna. De blir mer och mer orädda, säger hon.

För att råda bot på problemet har hon kontaktat kommunen med önskan om att kunna sätta in jägare. Svaret har då blivit att man inte får jaga på kommunens mark, berättar hon.

– Många är bekymrade, uppretade och oroliga. Det ska inte behöva hända någonting innan kommunen agerar.

– Där vildsvinen har varit är det inte långt till lekplatser. Det finns en förskola och en skola i närheten. De är kanske inte aggressiva men i ett trängt läge vet man aldrig vad som kan hända, säger Ann-Helen Hallin.

Skrämde vildsvin med smällare

Ann-Helens svägerska Marie Larsson bor också i byn och är en av få som har lyckats fånga vildsvinen på bild. Hon säger att det rör sig om minst två stycken som har förstört gräset på hennes tomt.

– Jag vet inte om det finns en sugga också eller om det är två ouppfostrade ungdomar som har kommit bort från sin mamma. Det var två små grisar, berättar hon.

För att försöka bli av med vildsvinen har hon och maken Magnus Hallin använt sig av smällare från nyårsfirandet.

– Vi stod vid fönstret och sköt ut mot tomten. Då sprang de i väg och kom inte tillbaka, säger Maria.

Skyddsjägare

Sofia Öreberg är samhällsbyggnadschef på Ystad kommun:

– Vi har sett att vildsvinen börjat röra sig på villagator i samhället och gräver i trädgårdar. Det är så klart obehagligt, men det är ingen fara och man behöver egentligen inte vara rädd, säger hon.

Kommunens skyddsjägare har fått tillstånd från polisen att skjuta inne i Köpingebro. Men trots försök har skyddsjägare inte lyckats påträffa något vildsvin. 

Jägare har erbjudit sig att jaga på kommunens mark för att minska stammen. Men än så länge har Ystad kommun sagt nej, eftersom det finns ett politiskt beslut om att all jakt på kommunens mark är förbjuden. Ystad kommun har hänvisat jägarna till de privata markägarna, eftersom man upplever att vildsvinsstammen vuxit sig för stor. 

– Jag har skrivit ett ärende som kommunstyrelsen ska behandla den 30/1, om att kunna ge dispens. Tar kommunstyrelsen det beslutet kommer vi från samhällsbyggnadsnämnden kunna ge dispens och därmed göra jaktinsatser i lämplig form, säger Sofia Öreberg. 

Sofia Öreberg, samhällsbyggnadschef på Ystad kommun.Foto: Ystad kommun

Ystad kommun har också inlett en dialog med länsstyrelsen, som äger mycket närliggande mark, för att hitta andra metoder som långsiktigt ska lösa problemet. 

En lösning är att stängsla in en tomt.

– Vi förstod redan i höstas att djuren närmade sig, då grävde de på kommunens tomt vid ett äldreboende. Då satte vi upp elstängsel runt den tomten. Men kommunen kan inte sätta upp stängsel på enskildas tomter, det får varje fastighetsägare göra, säger Sofia Öreberg.

– Vi kan inte stängsla in ett helt samhälle, det finns inte en chans.