Foto: Thomas Lekfeldt /Ekstrabladet
 Foto: Thomas Lekfeldt /Ekstrabladet

Vild skottlossning i Köpenhamn - en död

Publicerad
Uppdaterad
Vild skottlossning utbröt i centrala Köpenhamn på tisdagsförmiddagen. Ett vittne uppger att omkring 20 skott har avlossats.
- En ska ha dödats, säger Gunnar Nørager, vid polisen till den danska nyhetsbyrån Ritzau.
Nu efterlyser polisen en kraftigt byggd man i 30-årsåldern som misstänks för mordet.
Kraftig skottlossning utbröt på Amerikavej i stadsdelen Vesterbro i centrala Köpenhamn på tisdagsförmiddagen..
Minst två personer har skottskadats, uppger polisen.
– En ska ha dödats och en till är skadad, men det är för tidigt för att kunna säga något säkert, säger Gunnar Nørager, vid polisen till den danska nyhetsbyrån Ritzau.
Enligt uppgift till Ekstrabladet ska den skottskadade mannen vara på väg till sjukhus.

Var tumultartat

Ekstrabladet har pratat med ett vittne tillhändelsen berättar att flera skott avlossades.
– Det var tumultartat. Jag såg två killar i 20-årsåldern. En hade en pistol och satte den i byxlinningen och gick ned för gatan, säger vittnet till tidningen.
Efter det ser vittnet två medelålders män i vita kläder, den ena av dem har också en pistol.
– De leds in i en bil. Den ena haltar och verkar inte vilja gå in i bilen. Jag fick en känsla av att han blev skjuten i bilen men jag såg inget blod, säger samma vittne.
Han fortsätter:
– Vi skrek till dem att de måste skynda sig i väg. Det är surrealistiskt att vara mitt i det.

"Lät som en pistol"

Enligt danska TV2, som citerade ögonvittnen, avfyrades skotten när en grupp människor lämnade moskén på Amerikavej. I moskén firas under tisdagen avslutningen av fastemånaden ramadan.
Ett annat vittne som Ekstrabladet har pratat med säger sig ha hört ett 20-tal skott avlossas.
– Det lät som en pistol. Det tog fem minuter så var polisen där, säger Carsten Appelt.
Ett annat ögonvittne uppgav att ett av offren träffades fyra gånger varav tre gånger i huvudet. Vitten hörde vid detta tillfälle 5–6 skott avfyras.
Enligt vittnet satt gärningsmännen i en bil och sköt. Sedan försvann de, uppger Ekstrabladet.

100 människor på platsen

Ett omfattande polispådrag finns på platsen och har spärrat av ett stort område.
Biträdande polisinspektör Lau Thygesen på Köpenhamnspolisens enhet för gängkriminalitet bekräftar för nyhetssajten bt.dk att en person dödats och ytterligare en sårats.
Sajtens reporter på plats rapporterade att det finns närmare 100 människor innanför polisens avspärrningar som nu ska undersökas innan de släpps ut av polisen.
Enligt danska TV2:s reporter på platsen förhör polisen vittnen och bilar stoppas och genomsöks. Ett ögonvittne som hon har pratat med berättade att han såg två män skjuta varandra och att den ena föll till marken och blev liggande. Den andra blev hjälpt av några vänner in i en bil och körde från platsen, uppger vittnet för TV2.

Ingen har gripits

Fler kan ha skottskadats, uppger Köpenhamnspolisen.
Skottdramat ska enligt vad vittnen berättat för tidningen Politiken verkat orsakats av ett bråk mellan två unga män. En 21-årig man dödades och en annan skottskadades under sammanstötningen som ägde rum på gatan utanför moskén. Där hade en mängd människor samlats för att fira avslutningen av ramadan. Det är inte klarlagt om den döde och den skottskadade var samma som de unga män som var inblandade i själva bråket.
Den man som avlidit av sina skottskador sköts när han var på väg ut från moskén, som ligger på Amerikavej 9 i stadsdelen Vesterbro.
Polisen uppgav att inga personer ännu gripits för skottdådet.

"Ren likvidation"

Ögonvittnen uppgav senare för Ritzau att det bröt sig om en ren likvidation. Den unge mannen som senare avled sköts flera gånger, trots att han fallit redan efter det första skottet.
Jibran Sarwar var på väg ut ur moskén med sin far och sin bror när skottlossning utbröt.
– Vi var väl mellan 700 och 800 som deltog i bönen. Utanför väntade ett stort antal människor för den följande bönestunden, säger han.

Efterlyser kraftig man

Dödsskjutningen inträffade mitt i tumultet när den ena gruppen skulle ut och nästa grupp in i moskén. Det förekom också andra bråk mellan grupper av unga män framför moskén.
– Jag tog tag i min pappa och skyndade i väg med honom, berättar Sarwar.
Polisen efterlyser en kraftigt byggd man i 30-årsåldern med mockajacka som misstänkt för mordet utanför moskén. Mannen ska ha flytt i en grön skåpbil.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag