Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vild glädje över varg i Danmark

VÄLKOMMEN BESÖKARE. "Jag trodde först det var en räv. Men så såg jag i kikaren att det var en varg", säger Alice Durinck som gjorde observationen från köket.Foto: Alice Durinck

Varg i Danmark. Än så länge välkomnas upptäckten med förtjusning av danskarna.

Det är 200 år sedan en vild varg senast observerades i landet.

- Den var så stor och mäktig. Otroligt vacker, säger Alice Durinck som såg vargen strosa förbi sitt köksfönster för ett par dagar sedan.

Alice och hennes familj bor i Lem söder om Ringkøbing på den jylländska västkusten. Där finns gott om skogsmarker och obebodda strövområden.

- Vargen gjorde sig ingen brådska så jag hann få fram kameran och fotografera den. Jag gick ut, men den reagerade inte. Den verkade inte ett dugg rädd. Det var inte jag heller, säger Alice.

Spåren tydliga

Hon dokumenterade även spåren efter rovdjuret. Enligt den danska naturstyrelsen råder det ingen tvekan om att det är en varg.

På senare tid har det kommit in flera övertygande vittnesmål om varg på norra och västra Jylland. I november påträffades en död varg i ett naturreservat på Nordjylland. Vid obduktionen visade det sig att djuret avlidit till följd en tumörinflammation i tänderna och svalget. Det kunde inte få i sig någon mat och svalt ihjäl.

DNA-proverna visade att vargen härstammade från en flock i norra Tyskland.

Våg av iaktagelser

Före det fyndet var det många som tvivlade på att observationerna verkligen var varg. Men nu kan danskarna med stolthet skryta om att landet hyser riktiga rovdjur i sin vilda natur.

Om den varg som Alice Durinck fotograferade ensam har rört sig över stora jylländska områden eller om det finns fler djur som invandrat från Tyskland vet ännu inte den danska Naturstyrelsen.

Man har fullt upp med att prioritera och bedöma den våg av iakttagelser och tips som strömmar in från allmänheten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!