Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viktoria blev hjälte när kvinna gick genom isen

Hjälteinsats. Läraren Viktoria Rydin på Isabergsskolan i Hestra blev tillsammans med barnen på skolan och lärarkolleger hjälte när de räddade en kvinna som gått genom isen på Agnsjön.
Foto: Privat
Kvinnan fördes med ambulans till sjukhus. Då var hon nedkyld och okontaktbar.
Foto: HENRIK ÅSLUND / HS-FOTO
Gick genom isen. Här, på Angsjön mitt i Hestra, gick en kvinna genom isen. Hon räddades av barnen och lärarna på Isabergsskolan som blev vittnen till dramat.
Foto: HENRIK ÅSLUND / HS-FOTO

Läraren Viktoria Rydin skulle just ta mat när barnen i matsalen ropade att någon gick genom isen på sjön utanför.

Tillsammans med kolleger skyndade sig Viktoria ut – och kunde rädda den nödställda kvinnan ur den iskalla vaken.

– Jag kastade ut en livboj och fick upp henne på kanten, säger Viktoria.

Några av klasserna på Isabergsskolan i Hestra hade just påbörjat lunchen vid 11-tiden på onsdagen när de blev vittnen till ett isdrama på Angsjön som ligger just nedanför skolans lokaler.

– Matsalen har fönster mot sjön och flera av barnen såg hur det var någon ute på isen, säger Viktoria Rydin.

Men plötsligt hörde hon hur barnen ropade att personen på isen försvann, direkt förstod hon att det var allvar. Tillsammans med kollegan Anna Ödman sprang Viktoria genast ut mot sjön, Anna såg till att larma SOS via 112.

På vägen mot sjön greppade Viktoria en livboj och sprang längs stranden mot platsen där kvinnan gått ut på isen. 

Använde planka på isen

Viktoria Rydin har god kunskap om isar eftersom hon har åkt en hel del långfärdsskridsko och vet att isen är svag vid strandkaten.

Med hjälp av en lång planka kunde hon känna sig för på isen för att bedöma hållfastheten och efter några steg slängde hon ut livbojen.

– Jag ropade på kvinnan på isen att hon skulle hålla sig lugn, att hjälp var på väg. Men jag fick ingen kontakt.

Det första försöket med livbojen misslyckades, bojen hamnade snett. Men andra gången kom bojen rätt och kvinnan i vaken kunde greppa den.

– Det var halt och svårt men jag kunde dra upp henne över kanten och sedan fick jag in henne några meter, säger Viktoria.

Kort därefter kom räddningstjänstens personal och tog över insatsen. Kvinnan var kraftigt nedkyld och inte kontaktbar. Hon hade dock puls och fördes till sjukhuset i Värnamo med ambulans.

Barnen och lärarna hyllas

Efter den dramatiska räddningsinsatsen pratade både lärarna på skolan och brandmännen med barnen som blivit vittnen.

– Det var tack vare barnen som vi kunde vara så snabba ut och hjälpa damen. Men de blev förstås lite omtumlade av det också. Det är skönt att det ändå slutade så pass lyckligt, det kunde ha blivit betydligt värre, säger Viktoria Rydin.

Både barnen och lärarnas agerande får mycket beröm.

– Det var verkligen bra och snabbt agerat, både av barnen och av lärarna, säger Johan Rönnmark, insatsledare vid räddningstjänsten i Gislaved och Gnosjö.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!