Catarina Lundbäck, Expressens kriminalkrönikör. Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Catarina Lundbäck, Expressens kriminalkrönikör. Foto: THOMAS ENGSTRÖM

"Viktigt att utesluta att mördaren går fri"

Publicerad

Trots att ingen misstänkt finns i livet fortsätter polisen att utreda omständigheterna kring den döda familjen i skånska Bjärred.

– Inte minst är det viktigt att definitivt utesluta möjligheten att en gärningsperson går fri, säger Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck.

Polisen är fortsatt förtegen om mordutredningen som inletts efter att fyra familjemedlemmar hittats döda i Bjärred. Familjens döttrar fick hemundervisning av medicinska skäl och pappan hade dragit ner på arbetstid innan de alla fyra hittades döda.

– Det är viktigt att alltid utreda dödsfall som inte är naturliga för att få reda på vad som hänt. Inte minst för att anhöriga ska få svar, men också för att definitivt utesluta möjligheten att en gärningsperson går fri, säger Catarina Lundbäck, Expressens kriminalkrönikör.

 

LÄS MER: Grannen om flickorna – i somras tjoade de i poolen

 

Hur bedrivs den utredningen när alla inblandade förmodas vara döda?

– På samma sätt som en vanlig mordutredning, med tekniska och rättsmedicinska undersökningar. Men det blir lite skillnad att höra anhöriga och personer i familjens närhet om vad som kan ha hänt. För dem blir det en ytterligare chock att gärningspersonen finns inom familjen.

Fyra röda rosor placerades innanför polisens avspärrningsband kring villan i Bjärred.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Samhället måste kunna se varningssignalerna 

 

Finns det något som tyder på att en utomstående person kan ha varit inblandad?

– Hittills har jag inte sett något som kan tyda på det, och polisen tror det inte heller. Andra i samhället har uttalat att familjen varit i kris och hade problem. Så allt pekar på att det hänt inom familjen.

Vad händer när utredningen är färdig?

– När utredningen är färdig läggs den till handlingarna, eftersom att allt tyder på att det inte finns någon gärningsperson i livet blir det ingen rättegång.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag