Anette Birgersson Thell började sin bana som 24-årig socionom på Socialtjänsten i Kristianstad. Det var där hon träffade Annika Wassberg och Cecilia Kjellgren som kom att bli stora inspiratörer och de som fick Anette att börja arbeta med barn som utfört och utsatts för sexuella övergrepp.
När Kvällsposten träffar Anette är hon i Malmö för att handleda personal på polismyndighetens Barnkriscentrum. Och i nästa vecka bär det av till USA där hon ska föreläsa på en stor konferens i Massachusetts. I dag är hon legitimerad psykoterapeut och metodutvecklare på Off Clinic/Humana. Att hon brinner för just de här frågorna har bland annat att göra med att hon känner att hon behövs. Under resans gång har Anette Birgersson Thell märkt att det råder en brist på kunskap inom området, såväl som forskning och förebyggande samhällsinsatser. Anettes mål är att sprida kunskap om sexuella övergrepp så att färre barn drabbas.
– När man väl börjat möta här barnen och ungdomarna och föräldrarna som är förtvivlade för att de inte får nån hjälp, så känns det självklart att fortsätta. Såklart är det väldigt utmanande också. Jag skulle vilja att det fanns mer forskningsstöd och att man vågade prata mer om det. I dag saknas det riktlinjer, säger hon.
Anette menar att det är lika viktigt att hjälpa barnen och ungdomarna som begått övergrepp som de som utsatts.
– Det är viktigt att fånga upp de här barnen tidigt, så att de får hjälp. Om jag kan få en ungdom att inte att inte utsätta andra så har jag gjort jättemycket.
Sker ofta i hemmet
Man räknar med att 30 procent av alla sexuella övergrepp begås av barn och ungdomar, ofta sker det i hemmet, mellan syskon, lekkamrater eller kusiner, men det förekommer också i förskolemiljö säger Anette. Och mörkertalet är fortfarande stort.
På Off Clinic, som är en del av omsorgsföretaget Humana, har Anette varit med och utvecklat en behandlingsmetod för att hjälpa barn och ungdomar med sexuella beteendeproblem. Beteendet kan visa sig så tidigt som i treårsåldern och kan till en början handla om nyfikenhet på sitt kön och på sexualitet. Men om barnet inte förstår, får hjälp med gränser eller blir för upptagna behöver man sätta in hjälp.
– Vi har tagit fram en övergreppsspecifik samtalsbehandling som bygger på KBT och dialektisk beteendeterapi, vilket är en blandning av KBT och österländsk filosofi, som ofta används för personer med borderline. Det handlar om att arbeta med mindfulness och känsloreglering, att göra personen uppmärksam på inre och yttre signaler oh att hantera det sexuella intresset i sociala situationer.
Anette Birgersson Thell menar att det, trots det långsamma tempot, rör sig framåt i Sverige och att vi kommit längre än i exempelvis våra grannländer Norge och Danmark när det gäller utvecklingen inom det här området.
Var femte 18-åring drababd
Enligt färsk statistik uppger var femte 18-åring att hen har varit utsatt för sexuella övergrepp eller sexuella ofredanden.
– Det är ganska oroväckande siffror. Så vi har att göra, säger Anette som i sitt dagliga arbete också möter barn som utsatts för övergrepp av andra barn eller av vuxna.
– Det tuffaste är att lyssna på små barn som varit utsatta för vuxna förövare och riktigt grova övergrepp. Att höra barn berätta om att det gjort ont. Då tänker man att det faktiskt gjort ont och att det har varit obehagligt på andra plan, man vill inte att barn ska behöva uppleva sådana saker, det är väldigt sorligt.
Hur påverkar det dig att möta dessa barn?
– När det är något som påverkar mig söker jag mig till andra professionella kolleger och pratar om det.
Kan barn som blivit utsatta för övergrepp få ett helt normalt fungerande liv?
– Ja, absolut. Det viktigaste är att de får berätta och blir omhändertagen och avskiljs från den som gjort det. Barn är väldigt självläkande och det är inte säkert att de behöver mer behandling. I övriga fall så får barnen traumafokuserad KBT och det finns en bra chans för att bli en normalt fungerande sexuell person i framtiden, säger hon.
Cirka en tredjedel av de som begår sexövergrepp har själva blivit utsatta för det. Och de flesta har redan tidigt visat upp sexuellt problematiskt beteende.
– Det handlar om att få ut kunskapen bland socialsekreterare, BUP-personal och skolpersonal så att de kan bemöta frågor och beteenden när de dyker upp. Och det är viktigt att våga anmäla det och att tidigt lära barn hur kroppen fungerar. Rädda Barnens handbok "Stopp! Min kropp" är jättebra.